Sari direct la conținut

Cum apără Putin reprimarea vocilor critice din Rusia: „Suntem angajați într-un conflict armat cu un vecin și trebuie să adoptăm o anumită atitudine”

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia

​Preşedintele rus Vladimir Putin apără represiunea tot mai mare împotriva societăţii civile şi a vocilor critice din Rusia, considerând-o necesară ca parte a ofensivei ruse în Ucraina. El a răspuns pe acest subiect unui jurnalist de la cotidianul rus Kommersant care l-a întrebat despre arestările recente ale unui politolog şi unei regizoare, relatează France Presse.

„Suntem în 2023, iar Federaţia Rusă este angajată într-un conflict armat cu un vecin. Iar eu cred că trebuie să adoptăm o anumită atitudine faţă de persoanele care ne provoacă daune în interiorul ţării”, a declarat el sâmbătă, în timpul unei conferinţe de presă cu jurnaliştii ruşi.

„Trebuie să reţinem că, pentru a reuşi, inclusiv într-o zonă de conflict, trebuie să urmăm anumite reguli”, a continuat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin i-a răspuns astfel unui jurnalist de la cotidianul rus Kommersant, care i-a cerut să comenteze arestările recente ale politologului Boris Kagarliţki şi regizoarei Evghenia Berkovici.

„Aceşti oameni au fost arestaţi pentru cuvintele pe care le-au spus sau scris, este normal?”, l-a întrebat jurnalistul pe Putin, făcând o paralelă cu epurările staliniste din 1937.

Un politolog și o regizoare de teatru, arestați

Un cunoscut politolog, Boris Kagarliţki, specializat în stânga rusă, a fost acuzat săptămâna aceasta de „apeluri publice la terorism” şi plasat în arest preventiv la Sâktâvkar, în nordul extrem al Rusiei. El îşi exprimase în mod public opoziţia faţă de ofensiva din Ucraina.

Regizoarea Evghenia Berkovici a fost arestată la începutul lunii mai şi acuzată de „apologia terorismului” pentru o piesă de teatru pe care a pus-o în scenă în 2020, care spunea povestea unor rusoaice recrutate pe internet pentru a se căsători cu islamişti în Siria.

Vladimir Putin a declarat că le aude numele „pentru prima oară” şi că „nu prea înţelege ce au făcut sau ceea ce li s-a făcut”.

El a adăugat că îşi spune „părerea generală despre această problemă”.

Mai multe publicaţii independente ruseşti au fost obligate – după invazia Ucrainei de către trupele ruseşti şi adoptarea unor legi care interzic orice critică a războiului – să-şi suspende activităţile sau să părăsească Rusia, iar numeroşi opozanţi s-au exilat sau au fost încarceraţi.

Mii de amenzi şi mai multe pedepse grele cu închisoarea au vizat talmeş-balmeş simpli anonimi, activişti şi intelectuali. (Agerpres, News.ro)

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro