Sari direct la conținut

Cum ar fi pentru Ucraina dacă Trump va câștiga alegerile americane? – Ce răspunde la această întrebare un cunoscut deputat ucrainean

HotNews.ro
Cum ar fi pentru Ucraina dacă Trump va câștiga alegerile americane? – Ce răspunde la această întrebare un cunoscut deputat ucrainean
Donald Trump, în prima dezbatere prezidențială din 2024 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Nimeni, nici măcar Trump, nu poate spune cu exactitate care va fi politica lui Trump privind Ucraina”, consideră deputatul ucrainean Oleksii Goncearenco care a fost întrebat de HotNews.ro cum crede că se vor schimba lucrurile privind ajutorul militar dacă alegerile prezidențiale din SUA vor fi câștigate de candidatul republican. 

  • Apărarea Europei nu ar trebui să depindă de rezultatul alegerilor din SUA, mai crede politicianul din Rada Supremă de la Kiev.

Oleksii Goncearenco este unul dintre cei mai cunoscuți pe plan internațional deputați din Rada Supremă de la Kiev. Politicianul a fost ales în 2014 pe listele partidului condus de Petro Poroshenko, iar în 2019 a fost reales ca independent. 

După dezbaterea dintre cei doi candidați la prezidențiale din SUA, Donald Trump și Joe Biden, în care s-a discutat și subiectul ajutorului american pentru Ucraina, HotNews.ro i-a solicitat un punct de vedere și deputatului Goncearenco. 

Acest lucru în contextul în care există tot mai multe îngrijorări că dacă Trump va câștiga alegerile va opri ajutorul militar al SUA pentru Ucraina și chiar va fi de acord ca Putin să păstreze teritoriile deja ocupate.

Experți în securitate națională, apropiați de fostul președinte, citați de Politico, au spus că în cadrul planului lui Trump referitor la NATO, acesta s-ar angaja să oprească extinderea Alianţei spre Est, în special, cu Ucraina şi Georgia.

De la declanșarea invaziei de către Rusia, în februarie 2022, și până acum, ajutorul total acordat de SUA Ucrainei se ridică la 170 miliarde de dolari. 

„Ceea ce îi este caracteristic lui Trump este imprevizibilitatea. Cred că nimeni astăzi, inclusiv Donald Trump, nu poate să spună cu exactitate care va fi politica lui Trump în privința Ucrainei”, spune Goncearenco pentru HotNews.ro.

Acesta admite faptul că Trump ar putea decide oprirea ajutorului militar, „ceea ce pentru Ucraina ar avea consecințe catastrofale. Dar poate decide și continuarea ajutorului, în volumele necesare, ceea ce poate fi pentru noi foarte bine. Situația este imprevizibilă”, a mai adăugat deputatul ucrainean.

„Susținerea SUA din prezent îi permite Ucrainei să nu piardă, însă nu-i permite să câștige”

Deputatul ucrainean Oleksii Goncearenco. FOTO: WillWest News / Profimedia

Oleksii Goncearenco simte însă nevoia să facă o precizare importantă în ceea ce privește ajutorul american în războiul cu Rusia. 

„Susținerea SUA, pentru care Kievul este recunoscător, îi permite Ucrainei să nu piardă, însă nu-i permite să câștige”. 

În ceea ce privește dezbaterea dintre cei doi candidați, deputatul ucrainean spune că un lucru este clar și anume acela că Ucraina știe la ce să se aștepte dacă Biden va câștiga alegerile: 

„Noi am văzut politica lui. Este puțin probabil să se schimbe considerabil. Pe de o parte, evident, este o politică de susține, fapt pentru care suntem foarte recunoscători, atât președintelui Biden, cât și poporului american. Pe de altă parte, această susținere are permanent anumite limitări, care nu ne permit să terminăm acest război cu restabilirea integrității noastre teritoriale”, a declarat Alexei Goncearenko, pentru Hotnews.ro. 

Potrivit oficialului de la Kiev, o eventuală lipsă a ajutorului SUA pentru Ucraina ar avea „consecințe catastrofale”.

„Credeți că Putin va dori să termine războiul dacă Ucraina nu va mai primi niciun suport din partea SUA? Eu am foarte mari dubii la acest capitol. 

Referitor la ceea ce spun Orban sau alți politicieni precum că „dacă vreți să puneți capăt războiului, nu dați Ucrainei armament”, situația este, de fapt, diametral opusă: dacă Putin va vedea că Ucraina nu are niciun ajutor, că nimeni nu oferă armamentul pentru Ucraina, acesta va fi pentru el un îndemn la escaladare. Va încerca să obțină rezultatele maxim convenabile pentru el. Deci vor fi consecințe catastrofale pentru Ucraina dar nu va duce la finalizarea războiului”, a mai spus Goncearenco.

Ce se întâmplă dacă Trump decide ca SUA să iasă din NATO?

Deputatul ucrainean a mai spus că subiectul ajutorului militar american pentru Ucraina trebuie să fie privit într-un sens mai larg. 

„În prezent, sistemul de securitate în întreaga Europa este bazat pe Statele Unite ale Americi, trupele acestei țări și potențialul său militar. Dacă SUA ar pleca de pe arena, adică Trump, într-adevăr, iese din NATO sau decide așa ceva, atunci apare întrebare cum va putea Europa să-și asigure securitate? 

Este absolut clar că Europa riscă să aibă tancurile rusești în preajmă hotarelor sale, în preajmă hotarelor cu România, Polonia, etc. Și este clar că acestea nu au de gând să se oprească. Din păcate, nu observăm un nivel suficient de leadership printre țările europene: ele trebuie să se pregătească, să-și crească potențialul de a înfrâna Rusia. Nu trebuie să fie dependenți doar de ceea ce se întâmplă acum într-o țară”, a spus deputatul. 

Sondajele arată că Trump a câștigat dezbaterea cu Biden

CNN a prezentat zilele trecute un sondaj realizat după dezbaterea dintre Joe Biden și Donald Trump, din care reiese că fostul președinte a câștigat-o la mare distanță în fața lui Biden. 

Televiziunea americană a precizat că rezultatele vin de la un panel în care „republicanii pot fi un pic mai mulți” și că marja de eroare este mare, de 5%. Chiar și așa, rezultatele sunt dezastruoase pentru președintele în exercițiu: 67% în favoarea lui Trump și doar 33% a lui Joe Biden. 

INTERVIURILE HotNews.ro