Cum arata cenzura online in Orientul Mijlociu
Organizatia OpenNet Initiative, dedicata apararii dreptului la libera informare pe internet, a publicat un raport care detaliaza modul in care mai multe state totalitare din Orientul Mijlociu si Africa de Nord folosesc tehnologii occidentale pentru a limita accesul internautilor la site-uri “periculoase”. Printre descoperirile raportului se numara si cateva capturi de ecran care prezinta modul “prietenos” in care este aplicata cenzura.
documente
(31 Mar 2011) PDF, 1MB
Astfel, in Qatar, utilizatorii sunt intamplinati cu un ecran roz care include mai multe personaje desenate care informeaza ca site-ul a fost blocat.
Si Emiratele Arabe Unite folosesc un ecran similar, unde pe un fundal galben, un personaj simpatic explica faptul ca “internetul este un mediu de comunicare foarte puternic, care ne ajuta in fiecare zi”, dar ca “site-ul a fost blocat pe baza legilor in vigoare”.
Raportul detaliaza modul in care tehnologii produse de mari corporatii nord-americane, cum ar fi McAfee sau Websense, sunt folosite de guvernele mai multor tari din Africa de Nord si Orientul Mijlociu pentru a bloca site-uri de stiri, retele de socializare sau site-uri cu continut “non-islamic”, disident sau pornografic.
Mai multe dintre companiile care furnizeaza software de filtrare a continutului au exprimat explicit faptul ca nu ofera solutii pentru filtrare guvernamentala, dar in ciuda acestui fapt, programele lor sunt folosite pentru cenzura, contrar prevederilor Articolului 19 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, care garanteaza dreptul la libera exprimare si informare. Concluziile complete pot fi citite in raportul atasat.