Sari direct la conținut

Cum arată spitalul românesc unde medicii vor să se întoarcă. Are roboți, tuburi cu vacuum și alte investiții futuriste

panorama.ro
Cum ar trebui să arate Spitalul Județean Bistrița după finalizarea modernizării, Foto: Gabriel Lazany
Cum ar trebui să arate Spitalul Județean Bistrița după finalizarea modernizării, Foto: Gabriel Lazany

La Spitalul Județean de Urgență Bistrița, de ani de zile se fac investiții de ordinul milioanelor de euro în infrastructură, observabile nu doar de bistrițeni. În vara lui 2016, jurnalele de știri titrau că după o vizită a oficialilor NATO în România, aceștia au decis ca unitatea medicală să devină punct strategic al alianței. În caz de urgență, militarii urmau să fie tratați acolo. Tocmai fusese renovat și dotat blocul operator, aliații din NATO declarându-se impresionați de aparatele de sterilizare și de măsurare a profunzimii anesteziei.

„Tipul acesta de bloc operator nu cred că îl puteți găsi nici în Cluj, nici la Târgu Mureș, nici în București”, spunea, mândru, managerul de atunci al spitalului, Gelu Buta.

Anii au trecut și investițiile nu s-au oprit. Majoritatea sunt realizate cu finanțare națională sau prin intermediul fondurilor europene. Dintre cele mai recente, amintim construirea unui heliport, extinderea unității de primiri urgențe (2021), reabilitarea secției de oncologie, respectiv un sistem de transport al probelor biologice către laborator, cu vacuum (2022).

„Dacă au existat fonduri sau vreo oportunitate pe zona asta, pe toate le-am luat”, spune Gabriel Lazany, actualul manager al Spitalului Bistrița. „Nu știu dacă mai sunt spitale în România care au luat fonduri de contrapartidă de la Ambasada Elveției, de exemplu. Nefiind în UE, ei plătesc niște taxe, pentru că beneficiază de condițiile UE, iar fondurile se dau pe diverse surse de finanțare. Noi am luat 990.000 de franci elvețieni (aproape un milion de euro – n.r.)”, spune managerul.

Într-un interviu acordat Panorama, acesta vorbește despre cele mai recente investiții, precum și despre următoarele proiecte pentru care spitalul a primit recent aprobare pentru finanțare prin PNRR. Printre ele, un robot care ar urma să împartă medicamentele pacienților și care ar prepara citostaticele pentru bolnavii de cancer, mai rapid și fără riscul de manipulare a substanțelor toxice.

Citiți articolul integral pe Panorama.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro