Sari direct la conținut

Cum explica oficiali de la Cotroceni declaratiile din Turcia ale presedintelui Iohannis referitoare la constructia unei moschei la Bucuresti

HotNews.ro

Presedintele Klaus Iohannis nu putea sa se dezica de angajamentele luate de statul roman prin cei mai inalti reprezentanti ai sai de trei ori in ultimii ani, cand a spus in timpul vizitei in Turcia de saptamana trecuta ca problema constructiei unei moschei la Bucuresti tine de acum de primaria Capitalei, au declarat surse din Administratia Prezidentiala. Aceste explicatii semi-oficiale si putin tardive, oferite presei care il insoteste pe seful statului in Statele Unite la summit-ul securitatii nucleare, vin dupa ce presedinele Iohannis a fost acuzat din cauza unor declaratii facute in timpul recentei vizite in Turcia pe aceasta tema.

Potrivit surselor din Administratia Prezidentiala, constructia unei moschei la Bucuresti a fost agreata de fostul premier Adrian Nastase cu Recep Tayyip Erdogan pe vremea cand acesta era premierul Turciei, in 2004. Ulterior, fostul presedinte Traian Basescu si-a dat acceptul pentru constructia moscheii in 2011 iar Victor Ponta le-a acordat prin hotarare de guvern turcilor un teren la Romexpo in 2015, pe vremea cand era premier.

„Adrian Nastase a fost de acord cu cererea lui Erdogan, dar a cerut la schimb un teren pentru constructia unei biserici la Istanbul. La vremea respective, BOR n-a fost prea fericita cu ideea construirii unei biserici deoarece era prea costisitoare in conditiile in care aveau deja un loc unde stateau gratis in Istanbul, asa ca a redimensionat proiectul la o capela”, sustin sursele din cadrul Administratiei Prezidentiale.

Ulterior, turcii si-ar fi dat acordul pentru constructia Bisercii, insa partea romaneasca au intarziat cu aprobarile la nivel local. In 2011, Traian Basescu se intalneste cu Erdogan si isi da acordul de principiu pentru constructia moscheii. In 2015, premierul Ponta le acorda terenul in contextul operatiei pe care a facut-o in Turcia la genunchi. Potrivit surselor din Administratia Prezidentiala, partea turca ar fi identificat intre timp nu mai putin de 6 terenuri la Istanbul, insa nici unul nu ar fi fost pe placul BOR.

„In acest context, presedintele Iohannis nu se putea dezice de angajamentele luate de statul roman in mai multe randuri”, au explicat sursele citate.

Presedintele Klaus Iohannis a fost criticat din cauza ca, in timpul vizite efectuate saptamana trecuta in Turcia, a spus ca problema constructiei unei moschei tine de autoritatile locale. Tema a fost adusa in discutie din nou de presedintele Erdogan.

  • „Intre timp, a fost oferit un teren in Bucuresti Muftiatului musulmanilor din Romania pentru construirea unei moschei in Bucuresti. Muftiatul se ocupa de obtinerea autorizatiilor necesare, iar Turcia este gata sa acorde tot sprijinul pe care il poate acorda acestui proiect. La randul nostru, si noi am stabilit cateva terenuri in Istanbul unde vor putea fi construite o capela si un loc de cazare pentru pelerinii romani. Aceste aspecte, aceste detalii le-am discutat cu prietenul meu, cu dl. Iohannis”, a declarat presedintele Turciei, potrivit Digi 24.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca problema acestei constructii „este de competenta Primariei si se lucreaza la aceste documentatii”.

Candidatii la primaria Capitalei au preluat tema din zbor, incercand sa puncteze electoral mizand pe starea de spirit a populatiei. Ludovic Orban a anuntat ca nu va autoriza o astfel de constructie daca ajunge primar deoarece opinia publica este impotriva. Gabriela Vranceanu Firea a spus ca va face referendum, un alt mod de a spune nu unei moschei la Bucuresti.

Pentru turci, constructia moscheii are in mod evident o miza simbolica, marcand influenta musulmana turca in eterna competititie cu lumea araba. Romania se afla intr-o situatie delicata. Turcia este partner vital in regiune, mai ales in contextual expansiunii influentei rusesti in Marea Neagra.

Ideea constructiei unei mari moschei nu pare sa mai aiba sprijinul statului roman, dar nu e clar care va fi pozitia autoritatilor daca acest proiect va fi redimensionat. Unii vad constructia unei moschei ca o posibila metoda de a controla expansiunea musulmanilor radicali, altii considera ca moscheea va deveni loc de pelerinaj.

Presedintele Klaus Iohannis se afla incepand de miercuri la Washington, unde va participa la summit-ul securitatii nucleare, evenimenent organizat in mandatul presedintelui Barack Obama, la care sunt invitati delegatii din 50 de tari. De notat ca Rusia lipseste in acest an de la summit. Presedintele Iohannis urmeaza sa revina in tara duminica dimineata.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro