Cum functioneaza cenzura intr-o televiziune de stiri
Conducerea televiziunii de stiri B1 TV le-a transmis propriilor jurnalisti, marti seara, sumarul redactiei si cateva indicatii cu mentiunea „important”, prin care se impune cenzurarea unor subiecte importante, de maxim interes public, scrie reportervirtual.ro. „Nu preluam materialul cu penalii care vor sa modifice codul penal (e pe hotnews si l-au mai preluat niste ziare). Nu dam stirea cu propunerea Cristianei Anghel sa schimbe arestarea preventiva”, se arata in mesjul conducerii catre jurnalisti. Acestora li se mai cere sa nu citeze site-urile HotNews.ro si Reportervirtual, indemnandu-i sa foloseasca anumite informatii, dar sa fara sa mentioneze sursa.
Cel mai grav din cele dezvaluite de reportervirtual.ro este actul editorial de cenzura interna, asumat si transmis intregii redactii de catre conducerea B1TV. Jurnalistilor televiziunii de stiri li se cere sa NU abordeze subiectul mutilarii legilor penale. Lansat de HotNews.ro luni, subiectul prezinta un grad ridicat interes public, a generat reactii de respingere in societate, din partea DNA si a unor ambasade occidentale.
De notat omerta din presa pe subiect, observata chiar de autorii mesajului B1 TV catre jurnalistii sai: subiectul „e pe hotnews si l-au mai preluat niste ziare”. Altfel spus, ne putem preface linistiti ca ploua, nici alte televiziuni nu se agita (cu mici exceptii), subiectul se plimba doar pe net.
Este vorba, pe scurt, despre propunerile celor zece deputati PSD care mutileaza legislatia penala, ingreuneaza anchete si urmaresc intimidarea procurorilor. Cealalta informatie interzisa la publicare este o initiativa semnata de Cristiana Anghel, care face mai dificila arestarea preventiva. A fost votata marti de senatorii juristi.
A elimina cele doua subiecte de mare impact de pe agenda editoriala reprezinta un act de cenzura direct, asumat si imposibil de justificat cu buna credinta. A nu trata subiecte referitoare la modul cum politicienii vor sa puna in cap justitia inseamna a sluji interesele marilor cercetati penal, nu interesul public.
Actul de cenzura ascunde insa propaganda facuta Guvernului Ponta. Publicului B1 TV i se ascund subiectele cu potential impact negativ major asupra partidului aflat la guvernare. PSD a lansat sau a votat cele doua initiative menite sa slabeasca justitia. Or, propagandistii partidelor inca gandesc ca acum doua decenii, desi suntem demult in epoca retelelor sociale: daca nu apare la televizor, subiectul nu exista.
De remarcat inca ceva relevant. Conducerea postului nu s-a mai obosit sa pastreze aparentele fata de jurnalistii sai, de unde rezulta ca acestia s-au obisnuit cu pumnul in gura pe anumite subiecte si ca nu e prima data cand li spune ce sa scrie si ce nu.
„Nu mai invitam si nu mai citam de la Hotnews si Reporter Virtual”, este prima indicatie interna cu mentiunea important. Asta nu e grav. Treaba oricarei redactii ce surse de informatii foloseste. Daca tot apeleaza insa la ele, regulile meseriei impun citarea. Or, in sumarul transmis de conducerea B1TV jurnalistilor sau apare semnalat un subiect publicat in exclusivitate de HotNews.ro, cu indicatia de a folosi informatia de pe site, dar cu interdictia expresa de a NUUUU cita sursa.
Aceasta este recomandarea interna: „Faceti BETA cu Rus si masterplanul luati info de aici, dar NUUUUU citati hotnews http://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-20076199-ioan-rus-scrie-parlamentarilor-tema-master-planului-transport-acuza-unii-lipsa-fair-play-cum-argumenteaza-ministerul-fost-transparent-dezbatut-public-master-planul.htm”
Asta se numeste simplu furt fara jena, dar gestul contine si o mica doza de prostie. Subiectul furat a fost tratat gresit, dupa cum lesne se poate observa citind stirea postata azi pe site-ul B1. Jurnalistii au executat intocmai ordinul, au furat subiectul, nu au citat sursa. Numai ca subiectul la zi este scrisoarea lui Rus catre parlamentari, nu a parlamentarilor catre Rus. Aia e de saptamana trecuta. Or, informatia ca Rus le-a raspuns trece in stirea B1 TV in plan secund. Asta se numeste in presa „misleading”, au ratat stirea. Ma rog, mai intai au furat-o, apoi au ratat-o, lasand informatia la zi in planul doi.
Va veti intreba, poate, cine sunt, totusi, autorii pretioaselor indicatii interne? Teoretic, niste editori. Practic, potrivit tuturor relatarilor jurnalistilor din B1, deciziile cheie de politica editoriala sunt luate de Sorin Oancea, managerul postului, care tine legatura cu echipa editoriala prin omul sau de incredere, Aura Titiriga. Aceasta transmite mai departe cine intra, cine iese de pe post, ce subiecte se fac si care nu.
Cam asa se naste in general manipularea pe sublectele mari, cam asa arata controlul agendei publice.
De unde a pornit insa razboiul declarat de B1 TV site-urilor HotNews.ro si ReporterVirtual? HotNews.ro a dezvaluit cum a fost umflat un subiect artificial – cresterea preturilor la Hypermarket – cum a ridicat B1 TV mingea la fileu guvernului Ponta. In timp ce postul TV pune pe agenda un fals subiect, strategii Guvernului Ponta declarau public hypermarketul „noul inamic public numarul 1”.
Postul TV a negat ca a abordat un subiect artificial, insa campania stridenta dusa in tandemul B1 – Guvernul Ponta pe aceasta tema este proba suprema a complicitatii dintre presa si politica pe o tema artificiala. Nu exista nici o proba ca hypermarketurile au crescut preturile cu scopul de maxima profitul dupa aplicarea scaderii TVA de la 24% la 9%.
Cea mai buna dovada este chiar raportul ministerului agriculturii, document oficial realizat dupa verficarile si controalele efectuate de ministrul Daniel Constantin in piete. Ce scrie raportul despre cresterea preturilor raportata cu indignare de tandemul Guvern – B1 TV si data drept certa: „Daca piata de retail este una concurentiala, ne asteptam ca transferul reducerii TVA la alimente sa fie resimtit in evolutia preturilor la raft. Chiar daca ot exista fenomene locale de crestere a preturilor, date de puterea de piata superioara a unor magazine si/sau a unor producatori, la nivelul pietei in ansamblu, astfel de fenomene nu pot fi decat temporare. Eventuale cresteri de pret pe anumite grupe alimentare anterior datei de 1 iunie ar treui sa fei doar temporara….”. Cum? A lasat Guvernul Ponta in offide B1? Adica nu sunt certe cresterile de preturi, sunt „eventuale”, „pot exista” etc?
I-as intreba atat pe jurnalistii de acolo, din care cativa cunostinte vechi: cum se simt cand consimt sau calca in picioare regulile meseriei? Cat de confortabili sunt cand ordinul intern zice sa cenzurezi, sa furi sau sa inventezi subiecte, sa-ti bati joc de public si de colegi? Si i-as mai intreba, in fine, pe jurnalistii de la B1 pretinsi de dreapta daca nu se simt putin fraieriti lucrand la un post care face de ceva vreme o propaganda desantata stangii.