Sari direct la conținut

Cum să devii cel mai bun bunic din lume. Activitățile care apropie nepoții și bunicii

HotNews.ro
Părinții pot fi stricți, pretențioși, inflexibili. Pentru ca balanța să fie echilibrată, există bunicii. FOTO: Shutterstock
Părinții pot fi stricți, pretențioși, inflexibili. Pentru ca balanța să fie echilibrată, există bunicii. FOTO: Shutterstock

Un nepot este cel mai frumos cadou pe care ți-l poate face propriul copil. Marele avantaj de a te afla în această poziție este acela că te poți bucura pe deplin de nepoți, fără stresul de a fi cel care trebuie să se ocupe de creșterea lor sub toate aspectele, cu toate grijile și provocările care apar în mod inevitabil.

Relația bunici-nepoți este etichetată ca fiind, în general, una plină de toleranță și de dragoste. În mod natural, fără să fi făcut niciun efort, fără să fi primit lecții. Doar că nu în absolut toate cazurile este așa. De aceea, uneori, câteva sfaturi pot fi de ajutor pentru a face dintr-un bunic… corect, unul fabulous. Unul care să fie considerat de nepoți ca cel mai bun bunic din lume, a cărui amintire să rămână caldă și luminoasă, și care ori de câte ori este evocată, să emoționeze. Iar această amintire este suma amintirilor construite cu nepoții, lucru care necesită și timp, și atenție.

Faceți ce le place nepoților să facă

Activitățile pe care bunicii le au împreună cu nepoții, desigur, adaptate vârstelor acestora, sunt drumul cel mai sigur către câștigarea statutului de cel mai bun bunic din lume. Dacă nu știți care sunt activitățile care îi fac plăcere copilului, întrebați părinții. Pentru că dacă vouă vă place, de exemplu, să jucați șah iar lui nu, efortul este în zadar. Chiar dacă îl considerați util, ca un sport al minții ce este, dar pe copil l-ar bucura de fapt să construiți împreună machete de avioane, să ridice zmee sau să vă întreceți cu bicicletele, nu veți fi considerați niște buni parteneri pentru petrecerea timpului.  

Coborâți-vă la mintea lor

Niciuna dintre prostiile pe care le faceți cu nepoții nu vă vor face să păreți ridicoli. Copiilor le plac persoanele care îi fac să râdă și care râd cu ei. Așa că tăvăliți-vă împreună pe jos, săriți în pat, bateți-vă cu perne, stropiți-vă cu apă, improvizează un teatru de marionete și fii păpușarul și vocile amuzante ale personajelor. Creați-vă un limbaj secret, doar al vostru, distrându-vă pe seama celor care nu vă înțeleg ce vorbiți. Mai țineți minte caraghioasa „limbă păsărească”, în care cuvintele se despart în silabe și după fiecare vocală se adaugă ceva? După A – pa, după E – pe, după I – pi, după O – po și după U – pu. Ai-pi în-țe-pe-les?

Satisfaceți-le pofta de aventură

Copiii sunt curioși. Copiii sunt curajoși. Copiii sunt aventuroși. Da-ți-le exact ce își doresc și veți fi cei mai cool bunici. Mergeți împreună în drumeții. Explorați natura. Vizitați muzee interactive. Sunt activități captivante pentru ei, dar și educative totodată.

Dezvoltați-le creativitatea într-un mod amuzant

Bunicii sunt neîntrecuți în a citi povești nepoților. Alegeți-le împreună și captați-le atenția cu lecturi amuzante sau dramatice. Puteți să vă opriți din lectură în punctul culminant al poveștii și să-i lăsați pe ei să o ducă mai departe. Să-și imagineze noi situații, noi personaje, noi intrigi. Sau puteți inventa voi povești, în care nepoții sunt personajele principale.

Victoria Prowse, profesor și expert specializat în studiul abilităților și preferințelor cognitive, arată în articolul „The Long-Lasting Benefits of Childhood Creativity” (Beneficiile de lungă durată ale creativității în copilărie), publicat în Psychology Today, că există cel puțin cinci abordări pe care părinții, mentorii, antrenorii și educatorii le pot implementa pentru a dezvolta gândirea creativă a copiilor. Una dintre ele este antrenarea gândirii independente, prin interogarea copiilor cu privire la fapte și adresarea de întrebări care să-i încurajeze să-și formeze propriile opinii.

Cuceriți împreună tehnologia

Un bunic fantastic este un bunic căruia nu îi sunt străine jocurile video. (Cele educative, desigur!) Jucați-vă împreuna dar, dacă sunteți experți, mai lăsați-i și pe ei să câștige… Sunt pasionați de activități digitale sau tehnice? Învățați-i cum să creeze mici videoclipuri sau animații, oferiți-le lecțiile de bază ale editării video, și veți crește mult în ochii lor.

Creați-le lucruri, nu doar oferiți-le

Bunicii sunt tentați să satisfacă toate capriciile nepoților și să le cumpere cam tot ce își doresc. Bucuria din ochii lor, atunci când le primesc, este neprețuită. Dar experiențele sunt cu mult mai valoroase. Trenulețul sau păpușa cumpărate vor fi uitate în timp, dar nu și momentele în care ați construit împreună o jucărie. Sau cand ați preparat împreună o prăjitură.

Mici secrete de mare efect

Părinții pot fi stricți, pretențioși, inflexibili. Pentru ca balanța să fie echilibrată, există bunicii. Iar dreptul de a-și răsfăța nepoții este unul câștigat de ei. Sunt dezordonați? Fac mizerie pe unde trec? Totul se poate pune la loc, totul se poate curăța. Mai important este ca în acele ore petrecute cu bunicii să nu existe presiunea, stresul și regulile exagerate de acasă, ale părinților. Fiți confidenții nepoților, ascultați-i și încurajați-i să fie sinceri cu voi și să vă spună, fără teamă, orice problemă pe care o întâmpină. Mențineți strânsă comunicarea cu ei. Însoțiți-i la evenimentele importante cum ar fi începerea școlii sau a grădiniței, la serbări și concursuri, vorbiți des la telefon, chiar și prin apeluri video. Urmăriți-le cu atenție preocupările și în conversațiile voastre întrebați-i despre ele, arătați-le că sunteți interesați, și astfel le veți demonstra că ați fost atenți când v-au vorbit despre ele.

A fi cel mai bun bunic din lume presupune să faci astfel de lucruri, poate și multe altele, dar mai presupune ceva: să știi să te oprești înainte de a deveni intruziv. Să știi să te oprești înainte de a deveni o prezență sufocantă sau o povară. Dar să ai întotdeauna disponibilitatea de a fi prezent și implicat atunci când este nevoie de tine și ți se cere lucrul acesta. Când ți se cere!

INTERVIURILE HotNews.ro