Sari direct la conținut

Cum să trecem cu bine peste valul 4 al pandemiei: Să nu lăsăm niciodată garda jos!

HotNews.ro
Coronavirus in Romania, Foto: Bi Deleisiku / Xinhua News / Profimedia
Coronavirus in Romania, Foto: Bi Deleisiku / Xinhua News / Profimedia

​Vaccinarea împotriva COVID-19 și respectarea măsurilor de protecție pe care le cunoaștem deja și care trebuie să facă parte din rutina noastră de zi cu zi sunt regulile-cheie care ne pot ajuta să trecem cu bine peste valul 4 al pandemiei de COVID-19, așa cum „am reușit timp de aproape 2 ani”, declară pentru HotNews.ro Roxana Maria Nemeș, medic primar pneumolog și medic specialist pediatru la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală și președintele Societății Române de Pneumologie. „Să nu lăsăm niciodată garda jos!”, este îndemnul medicului.

Dr. Roxana Maria Nemeș

Cum va arăta în România valul 4 al pandemiei de COVID-19? Medicul Roxana Nemeș spune că „este o evoluție pe care nu o putem prognoza pe termen lung”.

Președintele Societății Române de Pneumologie subliniază însă că „atâta timp cât pandemia continuă, regulile sunt aceleași și cu cât le respectăm mai mult, cu cât devenim conștienți că ele ar trebui, în acest moment, să facă parte din rutina noastră de zi cu zi, dacă am învățat în această perioadă că putem să ne protejăm, să nu lăsăm niciodată garda jos, cred că avem șanse mari să trecem și peste această perioadă. Cum am reușit timp de aproape 2 ani, sigur vom trece și peste această perioadă.”

De asemenea, medicul Roxana Maria Nemeș amintește că vaccinarea rămâne cea mai importantă armă pe care o avem în acest moment: „Este un mod de a ne apăra în fața acestei afecțiuni, care poate deveni invalidantă până la a îți pierde viața.”

Medicul Roxana Maria Nemeș subliniază că este mult mai ușor să te vaccinezi decât să experimentezi o formă severă de COVID-19, „care îți poate lua viața sau poate să îți creeze infirmități din punct de vedere funcțional. Infecția SARS-CoV2 are implicații multiple de organ, nu numai la nivel pulmonar. Trebuie să luăm în considerare faptul că pacieții au și alte comorbidități – afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate – care sunt factori de risc pentru formele severe de boală.”

România a intrat, de la finalul lunii iulie, în valul 4 al pandemiei de COVID-19, în care este dominantă tulpina indiană Delta, considerată de specialiști de aproximativ două ori mai transmisibilă decât tulpina britanică Alpha (dominantă în valul 3 al pandemiei, din această primăvară). Numărul cazurilor de infecție cu SARS-CoV2 a crescut în ultima perioadă, depășind în ultimele zile 500 de cazuri pe zi, pentru prima dată după luna mai.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro