Cum se apără Sorin Cîmpeanu în scandalul în care e acuzat de plagiat, după trei zile de răspunsuri sfidătoare și ironice – "mărturia edificatoare" postată pe Facebook
La trei zile de la izbucnirea scandalului de plagiat, timp în care a venit cu răspunsuri ironice și sfidătoare, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, publică pe pagina sa de Facebook o „mărturie edificatoare” – un document elogiu la adresa sa semnat de Ioan Pleşa, unul dintre profesorii universitari al căror nume este acuzat că l-a înlocuit dintr-un curs.
Cîmpeanu a postat, miercuri, pe Facebook, un document de două pagini, fotografiat, semnat de „profesor doctor” Ioan Pleşa, document care este, de fapt, un elogiu la adresa ministrului Educației.
Documentul este însoțit de explicația lui Sorin Cîmpeanu: ”Acuze demontate şi de această dată – mărturia edificatoare a profesorului Ioan Pleşa”.
În documentul de două pagini, Pleșa îi face un „CV” lui Sorin Cîmpeanu, enumerând, cu exactitate, pe ani, etapele de după absolvirea Facultătii de Îmbunătățiri Funciare, când a lucrat (16.09.1991- 06.04.1992) ca inginer proiectant la Institutul de Îmbunătățiri Funciare, fiind „angajat prin repartiție guvernamentală”, până la promovarea prin concurs, în 2001, pe postul de conferențiar universitar, devenind titularul disciplinei Îmbunătățiri Funciare, și promovarea pe postul de profesor universitar, după 15 ani de activitate didactică, pe postul de profesor universitar.
Pleșa spune că în iulie 2020 Sorin Cîmpeanu și-a susținut sub îndrumarea sa teza de doctorat în domeniul Agronomie – specializarea Îmbunătățiri Funciare, „o teză cu un nivel științific ridicat, care respectă toate rigorile cercetării, având și importante valențe aplicative”.
„Am considerat oportun şi necesar ca domnul Sorin Cîmpeanu să preia îndrumătorul de lucrări practice”
Pleșa mai spune că a făcut parte din toate comisiile de concurs (pentru posturile de preparator, asistent universitar, șef de lucrări, conferențiar și profesor universitar), și că a „apreciat de fiecare dată, în mod deosebit, calitățile profesionale și umane ale dlui Cîmpeanu Sorin”.
În ceea ce privește îndrumătorul de lucrări practice, Pleșa spune că a considerat „oportun și necesar” ca acesta să fie preluat de Sorin Cîmpeanu:
- ”În anul 2006, pe baza foarte bunei colaborări, de aproape 15 ani, strict în interesul didactic al pregătirii studenţilor, am considerat oportun şi necesar ca domnul Sorin Cîmpeanu, devenit prin muncă proprie titularul disciplinei Îmbunătăţiri Funciare să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat şi pe care l-am perfecţionat vreme de 15 ani”.
Avocat: Paternitatea unei creații este netransferabilă
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, între care Ion Pleșa, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.
Jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că Sorin Cîmpeanu şi-a însuşit prin plagiat 13 capitole publicate anterior sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.
Specialiști în proprietate intelectuală au explicat pentru PressOne că drepturile de autor nepatrimoniale nu pot fi înstrăinate sau tranzacționate pentru că sunt strâns legate de persoana autorului și nu pot face obiectul niciunui tip de înstrăinare.
Avocatul Gabriel Turcu spune că orice drept în legătură cu o operă se poate cesiona, mai puțin identitatea autorului, care, odată stabilită în persoana cuiva, este nemodificabilă: „Nu există nicio cale pe lumea asta ca o operă a lui Michelangelo să devină realizată de mine, eu să fiu recunoscut de azi înainte ca fiind autorul ei. Ea poate, însă, să devină proprietatea mea, dar nu poate deveni realizată de mine (…) Se poate cesiona orice drept în legătură cu o operă, mai puțin paternitatea asupra operei, adică dreptul de a spune că ești creatorul, autorul acelei opere”.
Avocatul Gabriel Turcu, specializat în drepturi de proprietate intelectuală, declară că aceleași reguli care exclud tranzacționarea calității de autor se aplică și atunci când autorul a creat în mod exclusiv un capitol sau o parte dintr-o lucrare mai amplă, cu mai mulți autori.
Ministrul Educaţiei a susținut că cei care au lansat acuzațiile de plagiat la adresa sa „sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei” şi că îndrumătorul de lucrări practice pe care şi-a pus semnătura „a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor”. El a mai spus că astfel de acuzații sunt lansate de către cei care „îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei”, pe care i-a catalogat drept „analfabeți puri”.
CITEȘTE ȘI:
- Sorin Cîmpeanu, despre acuzațiile de plagiat: Cei care le lansează sunt „un fel de habarnişti în domeniul educaţiei” / Despre cei care critică legile educației: „Analfabeți puri”
- Universitatea București reacționează în cazul acuzațiilor de plagiat aduse lui Cîmpeanu: Este necesară o analiză serioasă, în afara oricărei presiuni de orice natură