Cum se calculeaza prima de asigurare?
- Pune o intrebare consultantului in chestionarul din dreapta
Intrebare: Cum se calculeaza prima de asigurare?
ING:Prima de asigurare este suma cu care contribuiti pe durata de desfasurare a contractului si reprezinta, in esenta, costul protectiei financiare pe care aceasta v-o asigura dumneavoastra si celor dragi inca din prima zi in care incheiati polita. Prima de asigurare este formata din partea de economisire sau investitie, in functie de natura produsului de asigurare, costurile care acopera riscul asigurat si costurile administrative ale politei.
Valoarea primei pentru componenta de protectie se stabileste printr-o serie de calcule ce au la baza statistici demografice si tabele de mortalitate, si tine cont de mai multi factori, precum sexul si varsta dumneavoastra, gradul de risc pe care il implica meseria dumneavoastra, tipul si durata asigurarii pe care doriti sa o incheiati. In cazul produselor traditionale (protectie pura si protectie cu economisire), un element care influenteaza valoarea primei este si suma asigurata, respectiv suma pe care o plateste compania familiei dumneavoastra (sau beneficiarilor desemnati) in cazul in care se produce riscul asigurat. In functie de toate aceste elemente, dar si de posibilitatile financiare de care dispuneti, veti stabili impreuna cu consultantul dumneavoastra valoarea optima a primei, astfel incat sa fiti sigur ca este o suma cu care sunteti confortabil pentru o perioada lunga de timp.
Frecventa si modalitatea de plata pot sa difere, in functie de produsul pe care il alegeti dar si de optiunea dumneavoastra. Astfel, in unele cazuri, prima poate sa fie platita intr-o transa unica, achitata in avans pentru toata perioada de asigurare (prima unica); in altele, va fi esalonata, si o veti achita la anumite date specificate in contract (prima esalonata). In acest caz, puteti decide singur daca le platiti anual, semestrial, trimestrial sau lunar; tineti insa cont si de faptul ca, in functie de frecventa si valoarea primelor, compania va ofera anumite reduceri procentuale din valoarea sumelor platite. Cele mai multe dintre asigurari va permit sa modificati frecventa de plata pe parcursul contractului, iar daca doriti sa tineti pasul cu inflatia, puteti sa ajustati anual valoarea primelor si a sumei asigurate.
Prima de asigurare pentru produsele Unit Linked (cu componenta de investitie) nu este direct legata de suma asigurata, insa trebuie sa se incadreze in anumite limite, fiind stabilita de catre dumneavoastra si din ea cumparandu-se exclusiv unitati de fond. Taxele si cheltuielile se deduc din fond, nu din prima de asigurare. Pe masura ce venitul dumneavoastra creste, puteti sa majorati si prima, pentru a va spori beneficiile oferite de asigurare, iar daca la un moment dat dispuneti de niste bani in plus, puteti sa-i investiti sub forma unor plati suplimentare.
Valoarea reala a primei de asigurare se stabileste numai printr-un calcul personalizat pentru situatia dumneavoastra reala, si nu exista o „reteta” universal valabila, dar pentru o intelegere mai buna poate fi dat un exemplu, cu titlu absolut informativ.
Daca sunteti un tatic de 35 de ani si doriti sa incheiati un plan financiar pentru copilul dumneavoastra din categoria produselor traditionale, spre exemplu, cu o durata a contractului de 15 ani, si o valoare de 15.000 de lei, prima anuala pe care trebuie sa o platiti va fi de 983 de lei. La finele contractului, copilul primeste cei 15.000 de lei, fie sub forma unei sume unice, fie in 5 rente anuale de cate 3.000 de lei; la fel de bine insa, suma finala poate sa fie si mai mare, daca decideti ca pe parcurs sa cresteti primele sau la asigurare mai contribuie suplimentar si alte rude.
(suplimentul publicitar de educatie financiara, Asigurari si Pensii)
- Pentru o centralizare eficienta a intrebarilor/comentariilor, va rugam adresati intrebarile dvs. folosind formularul din pagina, coltul din dreapta sus (Pune intrebarea ta aici)