Sari direct la conținut

Cum se schimba parerea parlamentarilor in 3 ani: Ping-pong cu clasa a 9-a intre gimnaziu si liceu. Plus reactia unor parlamentari amnezici

HotNews.ro

​Lumea evolueaza, de ce nu ti-ai putea schimba parerea si despre educatie? Intrebarea vine din partea a doi parlamentari PNL, care in 2010 au semnat un proiect de lege care prevedea ca liceul sa fie de 3 ani si gimnaziul de 5, dar care astazi sustin ca legea educatiei in vigoare nu este buna si clasa a IX-a trebuie sa revina la liceu. Intrebati ce s-ar fi intamplat daca proiectul semnat de ei in 2010 intra in vigoare, deputatii Daniel-Stamate Budurescu si Andrei Dominic Gerea au raspunsuri similare: “Nu e nicio problema. Ce este facut de mana omului se poate desface”.

Amintim ca marti, 26 februarie , Comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor a adoptat amendamentul depus de ministrul Educatiei Remus Pricopie potrivit caruiaclasa a IX-a revine la liceu. Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 in vigoare in acest moment prevede un invatamant obligatoriu de 10 ani si trecerea clasei a IX-a la gimnaziu incepand cu anul 2016.

Un proiect de lege depus in Parlament in 2010 si initiat de mai multi parlamentari PNL prevede inceperea invatamantului obligatoriu la 6 ani, un invatamant gimnazial de 5 clase si unul liceal de 3 clase. Diferenta fata de actuala lege a educatiei aflata in vigoare o reprezinta faptul ca clasa pregatitoare devine clasa I, iar clasa a XII-a devine, in consecinta, clasa a XIII-a. In rest, proiectul prevede un ciclu gimnazial de 5 clase, echivalent cu trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu.

Proiectul de lege depus in Parlament in aprilie 2010 privind Invatamantul Preuniversitar prevede urmatoarele cicluri:

  • Invatamantul primar: clasele I-V (cu incepere de la 6 ani)
  • Gimnaziu: VI-X
  • Liceu: XI-XIII 
  • In termen de 5 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se trece la invatamantul obligatoriu de 13 ani 

Vezi aici traseul legislativ al proiectului in Parlament si care sunt initiatorii sai.

HotNews.ro a contactat sapte dintre initiatorii acestui proiect, carora le-a adresat urmatoarele intrebari:

1. Ce parere aveti despre trecerea clasei a IX-a inapoi la gimnaziu?

2. In 2010, dvs. ati fost unul dintre initiatorii unui proiect de lege privind Invatamantul Preuniversitar care prevedea un invatamant gimnazial de 5 ani si unul liceal de 3 ani. Practic, proiectul din 2010 prevedea trecerea clasei a IX-a la gimnaziu. Atunci de ce ati sustinut acel proiect?

Vezi mai jos raspunsurile parlamentarilor PNL si cum s-au razgandit acestia in 3 ani:

Daniel Stamate Budurescu

Daniel Stamate Budurescu

Foto: cdep.ro

Daniel-Stamate Budurescu (deputat PNL): Lumea evolueaza Ce este facut de mana omului se poate desface

Rep: Ce parere aveti despre trecerea clasei a IX-a inapoi la liceu?

Daniel-Stamate Budurescu: Eu sunt la comisia de politica externa si inca nu am facut studii in strainatate despre unde trebuie sa fie. Ce stiu despre clasa a IX-a este doar atat, ca cei care au fost intrebati: parintii, sindicate samd.. au spus sa modifice Legea educatiei. Tinand cont ca clasa a IX-a am facut-o de foarte foarte mult timp la liceu probabil in amintirea aceleia as zice ca sa ramana la liceu si sa ramana cei 8 ani si copiii sa aiba totusi si o calificare dupa 8 ani, nu sa iasa fara niciun fel de meserie. Tinand cont ca nu sunt la invatamant, este doar o parere pur si simplu.

Rep: In 2010, dvs. ati fost unul dintre initiatorii unui proiect de lege privind Invatamantul Preuniversitar care prevedea un invatamant gimnazial de 5 ani si unul liceal de 3 ani. Practic, proiectul din 2010 prevedea trecerea clasei a IX-a la gimnaziu. Atunci de ce ati sustinut acel proiect?

Daniel-Stamate Budurescu: Da, m-am asociat. Dar e chestie de asociere, nu de munca efectiva la comisie. E posibil. Lumea evolueaza, probabil, si intr-adevar ceea ce era acolo se pare ca se regaseste si in actuala lege a invatamantului. Dar daca parerea celor interesati este contrara acestei prevederi, trebuie sa analizam bine si sa acceptam si parerile contrarii care s-ar putea cateodata sa fie mai bune decat ale noastre. Proiectul din 2010 nu avea acel feed-back de la cei carora le era adresat.

Rep: Ce s-ar fi intamplat atunci daca ar fi fost aprobat in 2010 acel proiect?

Daniel-Stamate Budurescu: Nu e nicio problema. Ce este facut de mana omului se poate desface.

Adriana Diana Tusa

Adriana Diana Tusa

Foto: cdep.ro

Adriana Diana Tusa (deputat PNL): Mie nu mi se schimba parerile de pe azi pe maine

Rep: Ce parere aveti despre trecerea clasei a IX-a inapoi la liceu?

Adriana Diana Tusa: In primul rand vreau sa va zic ca eu nu sunt membra a Comisiei de invatamant, drept pentru care nu stiu proiectul foarte bine. Cred ca cel mai bine ar trebui sa intrebati un membru din comisia de invatamant pentru ca eu nu stiu ce este scris acolo, care au fost ratiunile pentru care s-a facut aceasta mutare, ce implica. Drept pentru care as vorbi in necunostinta de cauza.

Rep: Va intrebam pentru ca in 2010, dvs. ati fost unul dintre initiatorii unui proiect de lege privind Invatamantul Preuniversitar care prevedea un invatamant gimnazial de 5 ani si unul liceal de 3 ani. Practic, proiectul din 2010 prevedea trecerea clasei a IX-a la gimnaziu. Atunci de ce ati sustinut acel proiect?

Adriana Diana Tusa: Da. De asta va zic ca nu stiu proiectul si cred ca nu e bine sa ma pronunt pe ceva ce nu stiu. Daca era un proiect care era la mine in comisie si pe care l-as fi citit, cu cea mai mare placere l-as fi comentat. Dar asa chiar nu cunosc foarte multe detalii si as vorbi in necunostinta de cauza. Am citit in presa, dar nu am citit proiectul.

Rep: Dar mai sunteti de parere, ca in 2010, ca clasa a IX-a trebuie sa fie la gimnaziu?

Adriana Diana Tusa: Asta nu este o problema, mie nu mi se schimba parerile de pe azi pe maine. Drept pentru care nu pot sa va spun astazi ca nu mai sustin ce am sustinut acum un an. Dar despre proiectul despre care vorbiti dumneavoastra nu am cunostinta si nu am ce sa comentez.

Andrei Dominic Gerea

Andrei Dominic Gerea

Foto: cdep.ro

Andrei Dominic Gerea (deputat PNL): Chiar nu imi aduc aminte sa fi semnat proiectul asta

Rep: Ce parere aveti despre trecerea clasei a IX-a inapoi la liceu?

Andrei Dominic Gerea: Acum nu stiu cum a iesit de la comisie, dar este un lucru pe care eu l-am sustinut intotdeauna. Mi se pare normal ca aceasta clasa a IX-a sa fie la liceu si nu la gimnaziu, pentru ca sunt profesori care sunt specializati la liceu. Clasa a IX-a este baza la invatamantul liceal, incepi cu fizica de alta forma, matematica de alta forma, smad. Este mai bine sa fie asa.

Rep: In 2010, dvs. ati fost unul dintre initiatorii unui proiect de lege privind Invatamantul Preuniversitar care prevedea un invatamant gimnazial de 5 ani si unul liceal de 3 ani. Practic, proiectul din 2010 prevedea trecerea clasei a IX-a la gimnaziu. Atunci de ce ati sustinut acel proiect?

Andrei Dominic Gerea: Nu imi mai aduc aminte, sincer sa fiu.

Rep: Nu mai stiti de ce ati sustinut atunci acel proiect?

Andrei Dominic Gerea: Nu. Chiar nu mai tin minte, a trecut prea mult timp si prea multe s-au intamplat de atunci.

Rep: V-ati mai schimbat parerea pe alte proiecte de lege, s-a mai intamplat?

Andrei Dominic Gerea: E posibil. Lucrurile evolueaza, de ce nu ti-ai putea schimba parerea? Pentru ca obtii informatii noi, nimeni nu este perfect, nici ideile si nici lucrurile facute de oameni. Asa ca este posibil sa iti schimbi parerea in timp si nu as fi nici eu primul si cred ca nici dumneavoastra nu aveti aceleasi opinii de la o data la alta. Poate doar principiile nu le schimbam sau poate si ele se schimba.

Rep: Atunci ce s-ar fi intamplat daca acea lege din 2010 ar fi intrat in vigoare?

Andrei Dominic Gerea: Probabil ca ne-am fi dat seama ca nu a fost o idee buna si am fi revenit cu ea la liceu. Dar astea sunt lucruri care cred ca mai bine ar fi sa fie dezbatute mai temeinic, mai ales genul acesta de reforma a invatamantului. Dar chiar nu imi aduc aminte sa fi semnat proiectul asta, dar daca dumneavoastra ziceti, asa o fi. Poate sa fie si o greseala. O sa verific si eu pentru ca eu am sustinut ideea unei clase a IX-a la liceu si nu la gimnaziu.

Horia Cristian

Horia Cristian

Foto: cdep.ro

Horia Cristian (deputat PNL): Aici m-ati prins. In ce an a fost proiectul?

Rep: Ce parere aveti despre trecerea clasei a IX-a inapoi la liceu?

Horia Cristian:Daca ma intrebati pe mine, eu am facut clasa a IX-a la liceu, eu nu pot sa am decat o parere buna. Sustin sa ramana la liceu si mai exista niste motivatii legate de profesorii care sunt pregatiti… ca daca scolile generale si liceele ar fi impreuna in aceeasi unitate de invatamant de la clasa I pana la clasa a XII-a ar fi ok sa o muti de la liceu la gimnaziu. Dar atata timp cat ele sunt in alta parte ar insemna ca ar fi nevoie sa aduci profesori la scolile generale. S-a dorit neaparat sa fie invatamant obligatoriu de 10 clase de la clasa pregatitoare pana la clasa a IX-a sa fie la gimnaziu. Asta s-a dorit cu ardoare. Ori asta a fost o greseala.

Rep: In 2010, dvs. ati fost unul dintre initiatorii unui proiect de lege privind Invatamantul Preuniversitar care prevedea un invatamant gimnazial de 5 ani si unul liceal de 3 ani. Practic, proiectul din 2010 prevedea trecerea clasei a IX-a la gimnaziu. Atunci de ce ati sustinut acel proiect?

Horia Cristian:Aici m-ati prins. In ce an a fost asta?

Rep: In aprilie 2010.

Horia Cristian:Nu imi aduc aminte de proiectul asta. Ar trebui sa vad proiectul.

Rep: Nu va aduceti aminte de ce ati sustinut atunci?

Horia Cristian:Sincer nu imi aduc aminte de proiect. Ar trebui sa ma uit pe proiect. Puteti sa reveniti in 10 minute si va spun? Ma uit si va spun.

[Dupa 10 minute]

Rep: Ati avut timp sa va uitati peste proiect?

Horia Cristian:Sigur ca da. Si este asa, dar nu e chiar asa. Se prevede acolo ca este invatamant primar cu clasele I-V, invatamant secundar inferior cu clasele VI-X si invatamant secundar superior clasele XI-XIII. Principiul fiind invatamant obligatoriu de 10 ani de la clasa I pana la clasa a X-a.

Rep: In proiect invatamantul obligatoriu este prevazut de 13 ani.

Horia Cristian:Nu, urmand ca in termen de 5 ani de la adoptarea legii sa se treaca la invatamantul de 13 ani obligatoriu. Deci nu e chiar asa. Dupa care spune mai jos ca autoritatile locale hotarasc modul de organizare al invatamantului. Adica iti lasa flexibilitatea sa spui: clasele astea merg acolo, clasele astea merg acolo. El doar face sa defineasca practic ca exista invatamant obligatoriu de 10 clase si ca vrea sa il faca de 13 clase, ca liceul trebuie sa devina dupa aceea vocational, tehnic samd. Problema cu 10 clase – ca nu conteaza ca este de la clasa zero la clasa a IX-a sau de la clasa I la clasa a X-a – nu despre asta e vorba, este vorba despre cum il organizezi. Problema care a aparut si care si la clasa pregatitoare este aceeasi este: unde se tine clasa pregatitoare? Unde se tine clasa a IX-a? Si Funeriu, spre deosebire fundamental de Adomnitei, a impus prin asumarea raspunderii. Ori rolul Parlamentului este sa dezbata, sa spuna de ce este bine, de ce nu e bine, fiecare vine cu cate o idee. In momentul in care tu obligi sa muti clasa a IX-a la gimnaziu, dai peste cap un sistem de invatamant care functioneaza asa de 40 de ani. In momentul in care spui: invatamant obligatoriu de la clasa I pana la clasa a X-a si ea se imparte in clasele I-V si VI-X, deci doua cicluri, modul cum organizezi este deja treaba ta. Autoritatea locala trebuie sa se organizeze in functie de reteaua scolara locala, de cum spune inspectoratul, de cum spun profesorii. Deci, ca sa inchei, tocmai asta e rolul dezbaterii parlamentare, sa spuna: aici nu este bine, avem o alta idee mai buna. Si daca va aduceti aminte legea lui Funeriu a trecut prin Camera, a fost dezbatuta, a fost amendata, a trecut cu unanimitate de voturi, a ajuns in Senat, s-a dezbatut si Funeriu a vrut neaparat sa isi asume el legea, fara dezbatere. Deci nu era vorba despre mutarea clasei a IX-a sau a a X-a la gimnaziu, ci doar de o alta impartire si reintroducea examenul la clasa a XI-a.

Rep: Deci dvs. atunci ati sustinut mai ales aceasta flexibilitate: clasa a IX-a de principiu sa intre in ciclul gimnazial, dar sa existe flexibilitate la nivelul organizarii administrative a acestei clase.

Horia Cristian:Haideti sa va spun o chestie. Acum exista o mare dezbatere privind clasa pregatitoare, unde trebuie sa fie ea. Eu am discutat cu gradinitele si cu scolile de la mine din colegiu. Gradinitele spun: noi nu mai vrem sa fie clasa pregatitoare la noi pentru ca noi deja am inregistrat copii si ii avem aliniati pe urmatorii ani ca sa ii aducem la gradinita. Nu am avea cum sa mai aducem clasa pregatitoare. Dar, surpriza, m-am intalnit cu gradinite care au spus ca ele vor sa faca clasa pregatitoare, pentru ca parintii isi aduc copiii la acea gradinita pentru ca stiu ca elevii invata germana si liceul se bate pe copiii care termina gradinita la mine pentru ca se duc cu cunostinte de limba germana. Deci tocmai aceasta flexibilitate care lipseste a fost marea problema.

Rep: Deci dvs pe ea o sustineti si in ceea ce priveste clasa a IX-a.

Horia Cristian:Nu e cea mai buna alegere cu I-V, VI-X. Poate ca era la fel de buna alegerea I-IV, V-VIII, IX-X, dar am zis sa nu mai facem atatea cicluri si sa reducem numarul de cicluri. Nu e cea mai buna alegere, sincer sa fiu, dar mie mi-a placut ideea cu examen la clasa a X-a.

Gratiela Leocadia Gavrilescu

Gratiela Leocadia Gavrilescu

Foto: cdep.ro

Gratiela Leocadia Gavrilescu (deputat PNL): Clasa a IX-a la liceu ar fi trebuit sa ramana de la bun inceput

Rep: Ce parere aveti despre trecerea clasei a IX-a inapoi la liceu?

Gratiela Leocadia Gavrilescu: Din punctul meu de vedere este minunat. Consider ca as ar fi trebuit de la bun inceput sa ramana.

Rep: De ce?

Gratiela Leocadia Gavrilescu: Eu va spun de ce. Deci eu consider ca si un profesor de clasa a IX-a si de liceu are o alta pregatire decat cei pentru clasele de gimnaziu. Eu consider ca liceul trebuie sa ramana liceu si mai bine cu patru ani decat cu trei.

Rep: In 2010, dvs. ati fost unul dintre initiatorii unui proiect de lege privind Invatamantul Preuniversitar care prevedea un invatamant gimnazial de 5 ani si unul liceal de 3 ani. Practic, proiectul din 2010 prevedea trecerea clasei a IX-a la gimnaziu. Atunci de ce ati sustinut acel proiect?

Gratiela Leocadia Gavrilescu: Da. Pentru ca atunci nu era vorba despre clasa zero, era exclus total. Asa ceva nici nu era luata in calcul.

Rep: Nu se numea clasa pregatitoare, dar copiii aveau obligatia sa inceapa scoala de la 6 ani, deci era trecuta in locul clasei I.

Gratiela Leocadia Gavrilescu: Nu, clasa I era clasa I, nu aveam clasa zero. Si atunci ne-am gandit sa facem cu era odata, era liceul facut de 3 clasei: clasa a IX-a, a X-a si a XI-a. Si atunci ele intr-adevar aveau o continuitate, era pentru invatamant un pas semnificativ. Dar in cazul in care clasa zero se mentine, trebuie sa rearanjam lucrurile.

Rep: Proiectul de lege din 2010 prevedea un invatamant liceal format din clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a, iar clasa pregatitoare era inclusa, dar nu se numea clasa pregatitoare, ci se numea clasa I si incepea de la 6 ani.

Gratiela Leocadia Gavrilescu: Pai clasa I era clasa I, dar acum clasa zero nu include clasa I.

Rep: Structural, ca numar de clase, este acelasi lucru prevazut si in legea 1/2011 si in proiectul de lege din 2010.

Gratiela Leocadia Gavrilescu: Eu nu am exact proiectul in fata ca sa pot sa va spun exact motivatia pentru care la vremea aceea l-am si semnat, dar de principiu asa consider ca ar trebui facut acum, daca pastram clasa zero. Pentru ca trebuie sa stim exact ce facem cu ea.

Viorel Palasca

Viorel Palasca

Foto: cdep.ro

Viorel Palasca (deputat PNL): Nu am neaparat un punct de vedere aici

Rep: Ce parere aveti despre trecerea clasei a IX-a inapoi la liceu?

Viorel Palasca: Nu am neaparat un punct de vedere aici. In general ma consult cu colegii, pentru ca nu sunt pe invatamant. Eu sunt la comisia economica si nu pot sa va zic neaparat un punct de vedere. Nu am studiat problema eu personal.

Rep: In 2010, dvs. ati fost unul dintre initiatorii unui proiect de lege privind Invatamantul Preuniversitar care prevedea un invatamant gimnazial de 5 ani si unul liceal de 3 ani. Practic, proiectul din 2010 prevedea trecerea clasei a IX-a la gimnaziu. Atunci de ce ati sustinut acel proiect?

Viorel Palasca: Da, asa a fost. Sigur, a fost in colaborare cu mai multi colegi.

Rep: Atunci de ce ati sustinut acel proiect, care au fost argumentele?

Viorel Palasca: A fost o discutie in grupul parlamentar PNL. Au fost niste colegi care au zis acest lucru si mi s-a parut ideea interesanta.

Rep: O sustineti si acum?

Viorel Palasca: Pai sigur, din moment ce am semnat legea, da. Daca e cazul…

Rep: Deci sustineti si legea educatiei asa cum este ea acum, cu clasa a IX-a la gimnaziu?

Viorel Palasca: Da.

Rep: Ne-ati putea spune si cateva argumente?

Viorel Palasca: Nu, dar v-am spus, nu am o expertiza pe invatamant neaparat. In general m-am consultat cu colegii.

Victor Paul Dobre

Victor Paul Dobre

Foto: cdep.ro

Victor Paul Dobre (deputat PNL): A fost o decizie politica

Rep: Ce parere aveti despre trecerea clasei a IX-a inapoi la liceu?

Victor Paul Dobre: Eu nu sunt un specialist, nu am fost niciodata cadru didactic si nici nu am o parere profesionista. Dar daca ma intrebati personal, ca un om care a facut clasa a IX-a la liceu, din experienta mea personala cred ca e mai bine. Dar din punct de vedere strict al specialistului nu sunt eu ala care sa dea un raspuns competent.

Rep: In 2010, dvs. ati fost unul dintre initiatorii unui proiect de lege privind Invatamantul Preuniversitar care prevedea un invatamant gimnazial de 5 ani si unul liceal de 3 ani. Practic, proiectul din 2010 prevedea trecerea clasei a IX-a la gimnaziu. Atunci de ce ati sustinut acel proiect?

Victor Paul Dobre: Deci inca o data va spun. E foarte posibil pentru ca Adomnitei a fost ministrul Educatiei, sunt multi care au competente mai bune ca mine. Nu am lucrat niciodata in invatamant, am fost numai elev si student. Dar ca opinie personala v-am spus, deci nu e o opinie nici politica, nici profesionista, e o opinie strict personala, eu imi aduc aminte ca clasa a IX-a la liceu chiar a fost o placere. In rest, cand sunt decizii politice, cand vin specialistii si le propun si le aproba, le respect.

Rep: Deci in 2010 sustinerea dumneavoastra pentru acel proiect a fost una politica.

Victor Paul Dobre: A fost o decizie politica, a fost probabil prezentata – sincer sa fiu n-as putea sa va spun ca sunt foarte la curent cu subiectul.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro