Sari direct la conținut

Cum vrea să condiționeze SUA ajutorul militar trimis Ucrainei

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Joe Biden la reuniunea G7 din Japonia, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia
Volodimir Zelenski și Joe Biden la reuniunea G7 din Japonia, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

SUA vrea să condiționeze ajutoarele militare trimise Ucrainei de o listă de reforme pe care Kievul trebuie să le implementeze, potrivit unei scrisori a consilierului adjunct de securitate pentru economia internațională de la Casa Albă, Mike Pyle, trimisă Platformei de coordonare a donatorilor, relatează Ukrainska Pravda. Practic, potrivit scrisorii, Ucraina trebuie să implementeze reformele dacă vrea să primească asistență militară în continuare.

UPDATE Ukrainska Pravda a subliniat ulterior că scrisoarea este un proiect care este supus examinării.

Conform informațiilor Ukrainska Pravda, scrisoarea a fost trimisă și prim-ministrului ucrainean Denîs Șmîhal și Biroului președintelui Ucrainei.

Documentul prezintă reformele necesare în ordinea priorității: 0-3 luni, 3-6 luni, un an și 18 luni.

Reformele se concentrează pe funcționarea Consiliilor de Supraveghere a întreprinderilor de stat, a organelor anticorupție (Parchetul Specializat Anticorupție, Biroul Național Anticorupție al Ucrainei, Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției etc.), Consiliului Superior al Magistraturii și sistemului judiciar în general.

Reformele în activitatea Ministerului Apărării al Ucrainei și a tuturor agențiilor de aplicare a legii sunt, de asemenea, enumerate ca priorități pe un an.

Platforma de coordonare a donatorilor a fost lansată în ianuarie 2023 pentru a sprijini redresarea și reconstrucția Ucrainei.

Prima întâlnire a Platformei de coordonare a donatorilor a avut loc prin videoconferință. La eveniment au participat înalți oficiali din Ucraina, UE, țările G7 și instituții financiare precum Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, FMI și Banca Mondială.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro