Sari direct la conținut

Curent electric „cu porția”, în mai multe zone din Sfântu Gheorghe / Măsurile anunțate de autorități

Curent electric, Foto: DreamsTime
Curent electric, Foto: DreamsTime

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a anunțat că a convocat o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU), după ce locuitorii din reședința de județ se confruntă de două zile cu problema lipsei curentului electric.

UPDATE 20:35 Autoritățile din Sfântu Gheorghe anunță că în zilele de luni și marți aproape jumătate dintre locuitorii din oraș au rămas fără curent electric, în diferite perioade de timp. Conducerea Electrica din județ a spus că situația este una fără precedent. Redăm mai jos comunicatul autorităților locale:

  • „La momentul şedinţei (n. red.: marți, ora 17:00), în Sfântu Gheorghe erau nealimentate cu energie electrică 54 de puncte de transformare dintr-un total de 210 aflate în oraş, iar pe parcursul zilelor de luni şi marţi, peste 12.000 de locuinţe au avut de suferit din cauza penelor de curent, adică aproape jumătate din populația orașului. În unele zone întreruperile au fost de scurtă durată, dar sunt şi zone din oraş unde problemele au durat mai bine de 24 de ore.
  • Primarul Antal Árpád a vrut să afle de la conducerea Electrica Covasna răspunsuri la mai multe întrebări punctuale: Cât de gravă este problema? E nevoie să cerem ajutor de la județele vecine? Câți consumatori sunt afectați și când se va putea relua furnizarea energiei? Dacă se pot face recomandări către populație în astfel de situații și cum pot fi evitate pe viitor astfel de probleme?
  • Directorul Electrica, Jozsa Csaba, a explicat că situația este una fără precedent, fiind cel mai grav incident de acest fel din ultimii mulţi ani. Problema a apărut după ce a cedat mare parte din rețeaua de medie tensiune, atât din cauza consumului ridicat din această perioadă, dar și din cauza cablurilor foarte vechi. „În ultimii ani a crescut numărul de consumatori și implicit presiunea pe rețea. În prezent situația este foarte gravă, de când există SDEE Covasna nu am întâlnit o asemenea situație. Încercăm să facem tot posibilul să realimentăm locuitorii, tot efectivul apt de muncă e pe teren”, a explicat directorul Electrica, Jozsa Csaba.
  • Ca urmare a problemelor apărute, Electrica a solicitat în ajutor echipe de defectoscopie din Brașov și Harghita. De asemenea, ISU Covasna a pus la dispoziție un grup electrogen pentru alimentarea cu energie, fiind solicitate generatoare de mare putere şi din județele Brașov și Harghita. În acest sens, primarul Antal Árpád a solicitat pe cât posibil să fie prioritizate la realimentarea cu energie electrică acele zone care au avut cel mai mult de suferit în ultimele zile”, se arată în comunicatul de presă.

Cetățenii afectați de această situație pot primi despăgubiri, conform aceleiași surse.

  • „De asemenea, primarul Antal Árpád a solicitat conducerii Electrica informaţii despre eventuale despăgubiri pe care oamenii le pot solicita pentru acoperirea pagubelor provocate de lipsa energiei electrice. Astfel, Jozsa Csaba a precizat că în cazul aparatelor care au suferit defecte din cauza întreruperilor de curent, locuitorii pot depune cereri de despăgubire la sediul Electrica din str. Lunca Oltului. De asemenea, conform legilor în vigoare, în cazul municipiilor reşedinţă de judeţ, toţi consumatorii care nu au energie electrică mai mult de 4 ore vor primi automat despăgubiri de la Electrica într-un cuantum unic stabilit de lege şi valabil la nivel naţional.
  • Conducerea Primăriei a solicitat societăţii de furnizare să comunice periodic care este situaţia lucrărilor pentru a putea fi informată populaţia”, au mai transmis autoritățile.

„Având în vedere că problema întreruperii alimentării cu energie electrică se prelungește, am convocat pentru azi la ora 17:00 o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență”, a scris primarul pe contul său de Facebook.

Primele probleme au apărut încă de luni, scrie publicația locală CovasnaMedia.ro, din cauza unor defecțiuni ale unor cabluri, după cum a declarat, pentru sursa citată, directorul Distribuție Energie Electrică România (DEER) – Covasna, Józsa Csaba.

Totuși, problemele continuă și marți, pentru că a explodat un transformator.

„Aseară a explodat un transformator de la postul 47. Acum am preluat o parte din consumatori pe generator. Facem întotdeauna încercări cu tensiune mărită. Când am terminat măsurarea unui cablu, a apărut un alt punct slab. Și acuma lucrăm în două locuri. La schimbarea postului de transformare, în urma exploziei s-au mai deteriorat capete terminale și acum curățăm tot în urma acestei explozii. Ducem un transformator nou, să repunem sub tensiune. Concomitent reparăm cablul care s-a defectat între timp”, a declarat directorul DEER Covasna pentru presa din județ.

Căldura ar fi de vină

Totodată, Józsa Csaba spune că de vină pentru faptul că locuitorii din Sfântu Gheorghe au rămas fără energie electrică este căldura.

„La posturile de transformare avem aerisire naturală. Peste tot sunt niște grilaje prin care se asigură răcirea naturală. Dar cu căldurile acestea… Niciodată n-au fost călduri așa de mari. Explozia transformatorului de ieri s-a întâmplat și din cauza suprasolicitării, dar și pentru că temperatura a fost ridicată. Chestia asta nu prea s-a întâmplat până acum. Dar lucrăm cu toate echipele să remediem situația în cel mai scurt timp posibil. Sunt oameni care lucrează, care coordonează de ieri dimineață și nu au trecut pe acasă”, a mai spus Józsa Csaba.

„Li s-a stricat mâncarea în frigider pentru că nu au curent de mai mult de 12 ore”

Mulți locuitori din Sfântu Gheorghe se declară revoltați de situația creată și critică furnizorul de energie electrică.

„Am avut curent „cu porția” ieri și azi. Lumea din oraș numai despre asta vorbește. Ne întrebăm între noi cine are curent, cine nu, și ne adaptăm la situație. Unii scriau pe rețele că li s-a stricat mâncarea în frigider pentru că nu au curent de mai mult de 12 ore. E frustrant pentru că nici nu se comunică un termen la care se vor remedia problemele. Mai grav e că ba se dă, ba se ia curentul și tot așa. Unele electrocasnice miros a ars”, a spus, pentru HotNews.ro, o locuitoare din Sfântu Gheorghe.

Oamenii spun că sunt într-o stare continuă de tensiune și incertitudine, având în vedere situația creată.

„Azi la mine lângă bloc erau trei mașini de pompieri. A ars un generator. Nici nu e de mirare că a ars, pentru că e suprasolicitată rețeaua. Probabil că asta urmează să se întâmple în mai multe locuri. Suntem într-o stare continuă de tensiune și incertitudine din cauza asta. La cum arată lucrurile, probabil că asta va fi noua realitate, drept rezultat al nepăsării celor cu putere de decizie. Cabluri vechi. Ok. Am înțeles. Dar în atribuția cui este ca acestea să fie schimbate? Dacă nu se face nimic în acest sens, de ce plătim facturi uriașe la curent? Sunt prea multe întrebări fără răspuns”, a mai declarat femeia din Sfântu Gheorghe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro