Cursuri de maiestrie artistica in arta liedului, cu soprana Mariana Nicolesco, intre 2 si 5 octombrie
Soprana Mariana Nicolesco va susţine, în perioada 2 – 5 octombrie, la Braşov, o serie de cursuri de măiestrie artistică în arta liedului, acestea urmând să se încheie cu un recital extraordinar ce va ilustra bogăţia repertoriilor din ultimul deceniu, informează Mediafax.
„Deceniul renaşterii liedului românesc ne-a oferit prilejul reînnoit de-a pune în valoare splendoarea, varietatea şi originalitatea acestei arte în ţara noastră, întemeiată pe străvechea tradiţie a cântecului de dor. Iar celebrarea acestui deceniu a însemnat de fapt o dublă încununare a eforturilor noastre, prin aşezarea liedului românesc în contextul european, în marea tradiţie a liedului german, francez, italian, maghiar, rus, tradiţie fondată pe adânci resorturi ale sufletului uman şi pe creaţia unor genii ale muzicii culte din ţările amintite, ce încheagă o adevărată cultură stilistică incomparabilă şi implică o interpretare desăvârşită”, spune Mariana Nicolesco.
„Participanţii la Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc şi la cursurile noastre de măiestrie în arta liedului, care au loc la Braşov între 2 şi 5 octombrie, sunt dedicaţi muzicii de operă”, mai spune aceasta.
Soprana mai precizează: „Liedul s-a dovedit şi se dovedeşte pentru ei o şcoală extraordinară a rigorii şi un prilej de a înţelege fără echivoc ce înseamnă cuvântul, puterea cuvântului în magia cântului. Bogăţia repertoriilor care ne-au fost propuse în ultimul deceniu e ilustrată în Recitalul Extraordinar din 5 octombrie de un fantastic florilegiu de capodopere. Prin vocile minunate ale tinerilor interpreţi, laureaţi ai Concursului nostru: sopranele Irina Baianţ, Silvia Micu, Orsolya Veress, mezzosoprana Emanuela Pascu şi tenorul Adrian Dumitru acompaniaţi de pianistul Alexandru Petrovici, liedul românesc străluceşte alături de liedurile din celelalte mari şcoli naţionale. Adevăratele bijuterii pe care ni le propun, prin interpretarea lor, sunt un omagiu adus muzicii româneşti în contextul genialei creaţii europene”.