Cuvintele au ostenit ( de Mihai Bacanu )
Adesea se spune: „Numai gura e de el”; „Arunca cu vorbele”; „Vorbele nu tin de foame”; „Nu se tine de cuvant”; „A avea un cuvant de spus”; „Fapta si spusa nu merg intotdeauna impreuna”; „Spune putin in vorbe multe”.
Prin vorbe poti sa detii controlul asupra oamenilor. A fost suficient ca un cioban analfabet de la Maglavit sa arunce vorba ca l-a vazut pe Dumnezeu, si a devenit sfant. Mai in zilele noastre, tot prin vorbe minerii i-au cazut prada lui Miron Cozma, iar cei dornici de castiguri mari – lui Stoica Ioan (Caritas). In tartacutele goale, vorbele de acum ale politicienilor, chiar si cele fara rost, fara viata, spuse la intamplare, intra fara probleme.
Imaginati-va cate vorbe au curs in 19 ani pe tema pericolului maghiar. Ardealul e la locul lui, Ianos se intelege de minune cu Ion, nu-si arunca vorbe grele peste gard. Tot mai multe cariere politice se cladesc pe vorbe rostite cu intensitate patetica, dar care nu spun nimic. Adevarul nu se demonstreaza prin cuvinte. Eficienta unui politician ar trebui sa fie atunci cand electoratul este inspirat de cuvintele sale. Oratoria, esentiala in politica, a cazut in desuetudine prin logoree. Din cauza trancanelii, expunerea verbala isi pierde tot mai mult credibilitatea. Politicienii nu reusesc sa ne faca sa-i intelegem in putine cuvinte, intr-un moment in care si cuvantul poate reconstrui.
In vorbe nu ne intrece nimeni. Suntem si europeni, combatem din greu coruptia, innoim clasa politica. Dar ne balacim intr-o lume a vorbelor goale ca o otrava administrata zilnic romanilor. Mai grav – tinerilor. Vorbele politicienilor isi pierd din valoare. Riscul este ca nici legile sa nu mai aiba valoare. La noi, politicienii jongleaza cu vorbele, cu promisiunile, cu termenele. Au obosit tot vanzandu-ne vorba-lunga. Vorbele de ocara, cearta, sfada parca secera in stanga si in dreapta.
Cand se lauda in gura mare, la noi, politicienii sunt in stare sa masoare vorbele si cu metrul. Pentru parlamentari, care „muncesc” intr-un palat cu holuri largi, se potriveste bine sintagma „vorbe spuse pe coridor”, pe care nu poti pune pret. La noi, inca se poate castiga daca ai strigat mai tare. Vorbe rostite cu patos, de la tribune sau in fata camerelor de luat vederi si la lumina reflectoarelor. Cei mai multi n-au controlul vorbelor.