Sari direct la conținut

„Dacă aduce armata, suntem pregătiți să luptăm”. Revolte într-o națiune sud-americană, unde fostul președinte a intrat în greva foamei și suporterii săi blochează țara

HotNews.ro
„Dacă aduce armata, suntem pregătiți să luptăm”. Revolte într-o națiune sud-americană, unde fostul președinte a intrat în greva foamei și suporterii săi blochează țara
Confruntări între poliție și suporterii lui Evo Morales în Cochabamba. Foto: Pablo Rivera / AFP / Profimedia

Fostul președinte al Boliviei, Evo Morales, a cărui ambiție este să revină la putere, a anunțat că începe o grevă a foamei pentru a forța autoritățile să negocieze cu el, în timp ce o revoltă contra guvernului face ravagii de mai bine de două săptămâni în țară, transmite France Presse.

Vineri, „grupuri armate ilegale” au ocupat o cazarmă în departamentul central Cochabamba, epicentrul revoltei, „luând ostatici soldați” și confiscând „arme și muniții”, au precizat forțele armate într-un comunicat. O sursă din domeniul apărării a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că „în jur de douăzeci” de soldați au fost luați ostatici.

Într-o înregistrare video difuzată de presa locală și confirmată de această sursă, se pot vedea 16 soldați înconjurați de civili cu bețe ascuțite. „Regimentul Cacique Maraza a fost luat de grupurile Tipnis, ne-au tăiat apa și electricitatea, ne-au luat ostatici”, spune un soldat în înregistrarea video.

Tipnis sunt cunoscute drept teritoriile indigene din Chapare, unde Evo Morales, fost cultivator de coca și primul indigen care a guvernat Bolivia (2006-2019), are cea mai puternică bază politică.

Evo Morales anunță că a intrat în greva foamei

Fostul președinte a anunțat vineri că intră în greva foamei pentru a cere dialog cu guvernul președintelui Luis Arce.

„Voi intra în greva foamei până când guvernul va înființa (…) comitete de discuții politice și economice”, a declarat el presei din regiunea Chapare.

Din 14 octombrie, susținătorii lui Evo Morales au blocat aproximativ douăzeci de drumuri din centrul Boliviei pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră a fi „persecuția judiciară” a liderului lor, care dorește să revină la putere.

Evo Morales este vizat de o anchetă privind presupusul viol al unei fete în vârstă de 15 ani pe vremea când era președinte. El neagă faptele, în timp ce avocații săi susțin că dosarul a fost deja examinat și închis în 2020.

Protestele s-au extins, iar demonstranții cer acum și demisia președintelui Arce, pe care îl acuză că este responsabil pentru penuria de combustibil pe care o suferă Bolivia din lipsă de valută pentru a o cumpăra.

Duminica trecută, Evo Morales a afirmat că a fost ținta unei tentative de asasinat, calificată de guvern drept „ o înscenare ”.

„Dacă aduce armata, suntem pregătiți să luptăm”

De la începutul blocadelor, ciocnirile dintre poliție și demonstranți s-au soldat cu cel puțin 90 de răniți, în principal polițiști, potrivit ultimelor date ale autorităților. Numai vineri, 20 de persoane (19 ofițeri de poliție și un jurnalist) au fost rănite în Cochabamba.

Miercuri, Arce a cerut „ridicarea imediată a tuturor blocadelor”. Vineri, conform ministrului de interne Eduardo Del Castillo, guvernul a trimis armata pentru a sprijini poliția, în cadrul unui plan intitulat „Recuperarea Patriei”.

„Până în prezent, avansul trupelor a fost constant și a produs rezultate bune”, a scris el pe rețeaua X, adăugând că forțele de securitate „nu vor renunța la eforturile lor de a restabili ordinea și pacea în țara noastră”.

„Dacă aduce armata, suntem pregătiți să luptăm. Vom continua până când președintele Arce va demisiona”, a declarat pentru AFP Carlos Flores, un agronom în vârstă de 45 de ani care se afla printre manifestanții care blocau un drum nu departe de Cochabamba.

Cu toate acestea, Morales le-a cerut vineri susținătorilor săi să ia în considerare ridicarea temporară a blocajelor pentru a preveni „vărsarea de sânge”.

Blocajele rutiere au exacerbat penuria de combustibili, iar prețul produselor de bază a crescut pe piețe.

INTERVIURILE HotNews.ro