Dacian Cioloș solicită Guvernului soluții pentru românii care locuiesc în Marea Britanie
Dacian Cioloș a solicitat Guvernului să găsească soluții pentru românii care locuiesc de peste 5 ani în Marea Britanie, dar care trebuie să ceară drept de ședere, în contextul Brexit. El a precizat că Executivul trebuie să vină cu propuneri pentru reintegrarea românilor care nu mai pot sta acolo.
„Acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este încă unul ideal din perspectiva cetățenilor români care locuiesc azi în UK. Parlamentul European a atras deja atenția și va fi ferm în continuare asupra unei prevederi esențiale pentru cetățenii UE care au reședința în Marea Britanie. Este vorba despre procedura de obținere a dreptului de ședere care este greu aplicabilă și pune efortul birocratic pe umerii cetățenilor în loc să fie în responsabilitatea statului britanic”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook, potrivit Mediafax.
Acesta a anunțat că europarlamentarii grupului „Înnoim Europa” vor cere, printr-o rezoluție, la începutul lunii ianuarie, ca dreptul de ședere să fie acordat automat, fără să fie nevoie de înregistrarea prealabilă a cetățenilor europeni care lucrează în Marea Britanie.
„În acest moment, dacă se ajunge la o ieșire ordonată a Marii Britanii din UE, cetățenii care au mai mult de cinci ani de când trăiesc și lucrează în UK trebuie să solicite drept de ședere. Grupul nostru din Parlamentul European, Renew Europe, va cere printr-o rezoluție, la începutul lunii ianuarie, ca acest drept de ședere să se acorde automat fără a fi necesară înregistrarea din partea cetățenilor europeni care muncesc în Marea Britanie, pentru că ei se trezesc în această situație fără a avea vreo vină. Responsabilitatea, din punctul nostru de vedere, revine statului care a cerut ieșirea din UE. Mai exact, îngrijorarea noastră, a europarlamentarilor Alianței USR PLUS, se referă la greutatea de punere în aplicare a programului de obținere a acestui drept de ședere din cauza numărului mare de solicitanți”, a completat Cioloș.
El a mai spus că va pune în discuție, tot în ianuarie, ca cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie să nu aștepte cinci ani pentru a beneficia de dreptul de ședere.
„Al doilea lucru pe care îl vom pune în discuție în ianuarie este chiar perioada de cinci ani, care este una arbitrară. Ne dorim ca beneficiarii dreptului de ședere să nu aștepte să curgă cei cinci ani, timp în care au un drept de ședere provizoriu, ci să primească automat toate drepturile care decurg din faptul că sunt cetățeni UE și au reședința în UK”, a explicat liderul PLUS.
Dacian Cioloș cere Executivului Orban să vină urgent cu propuneri pentru reintegrarea românilor care nu mai pot locui în Marea Britanie.
„La nivel național, îi solicităm Guvernului României să pregătească soluții concrete pentru protejarea cetățenilor români. Guvernul trebuie să facă urgent propuneri în ceea ce privește reîntregirea familiilor în cazul în care doar un membru obține Pre-Settled sau Settled Status, iar familia dorește să locuiască și să muncească în continuare în UK”, a subliniat Cioloș.
Acesta precizează că „trebuie gândite propuneri pentru readucerea și reintegrarea cetățenilor români în cazul în care aceștia nu vor mai avea dreptul să stea în UK”.
„Cât de ușor le va fi să se reînscrie în sistemul național de sănătate sau de educație din România? Cât de ușor și de rapid se vor elibera actele de călătorie, se va face transcrierea documentelor civile din registrul public britanic în cel românesc, vor fi recunoscute contribuțiile la sistemul de pensii, se va face înmatricularea mașinilor personale și multe alte detalii administrative ce țin în mare măsură doar de bucătăria internă a României”, conchide Cioloș.