Sari direct la conținut

Dan Paul: Prin modificarile la Codul Fiscal, statul roman nu asigura o concurenta loiala pe piata de capital

HotNews.ro

Unele din noile prevederi ale Codului Fiscal afecteaza consolidarea pietei de capital sunt de parere investitorii si brokerii. Ei cer renuntarea la aplicarea unei preconizate cote unice de 16% de impozitare a cistigurilor de pe piata de capital, indiferent de perioada de detinere a titlurilor din portofoliu.

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor considera ca si piata de capital este importanta pentru Romania, iar o legislatie favorabila in acest domeniu nu poate decit sa aduca beneficii in viitor.

HotNews.ro: Acum, castigurile realizate pe piata de capital sunt impozitate cu 1%, daca actiunile sunt detinute mai mult de un an, si cu 16% daca sunt detinute pe o perioada mai scurta de timp. Noile prevederi din Codul Fiscal prevad instituirea unei taxe unice, de 16%. Care sunt efectele acestei decizii?

Dan Paul: In primul rand este inhibat investitorul care nu mai este interesat sa vinda pentru ca impozitul este descurajant. Modificarea Codului Fiscal poate fi un inceput de distrugere a pietei de capital ori noi nu vrem asta. Guvernul trebuie sa astepte ca piata sa se dezvolte si apoi sa aiba ce impozita.

Polonezii, spre exemplu, au introdus si ei impozit dar l-au scos pentru ca omorau piata de capital. Dar guvernantii in Romania se pare ca sunt mai “destepti”.

HotNews.ro: Si totusi care ar fi efectele concrete ale maririi cotei de impozitare?

Dan Paul: Piata sta in doua elemente: numarul mare de investitori si tranzactiile multe. Daca impozitul este mare pe piata si nu exista facilitati, omului ii vine mai greu sa cumpere si sa vanda.

Trebuie inteles ca asta este o piata prin intermediul careia companiile se finanteaza, dar reprezinta si o alternativa de investitie pentru anumiti cetateni. Statul ar trebui sa priveasca spre tarile din Europa care au oferit facilitati in acest domeniu tocmai pentru a dezvolta piata de capital si poate invata din acest lucru.

Cota unica din Codul Fiscal nu este de fapt unica atita timp cit pe piata de capital la titlurile de stat si la obligatiunile municipale cota de impunere e zero. De ce cetateni romani care cumpara actiuni sau obligatiuni ale unor corporatii sa nu plateasca si ei zero precum cei care cumpara obligatiuni municipale?

Raspund tot eu: pentru ca se fac discriminari. De aceea cerem si noi pentru cetatenii romani care investesc in actiuni acelasi tratament, pentru ca in toata lumea se impoziteaza venitul din piata si nu din “titlul grau” sau “titlul secara”.

HotNews.ro: Care ar fi solutiile pe care Ministerul Finantelor ar trebui sa le aplice pentru stimularea Bursei?

Dan Paul: Un impozit mai mic creste numarul de rotatii a capitalului pe bursa si de aceea cuantumul, la sfarsitul anului, va fi mai mare cu un impozit mai mic, decat daca statul mareste impozitul.

Impozitul mare inchide bursa iar in acest caz veniturile statului sunt mai mici decit in cazul in care s-ar reduce impozitul. Noi am facut o analiza si am aratat ca tari precum Ungaria, Bulgaria, Polonia, Croatia au impozitul zero. Iar acestea sunt tari cu care Romania se poate compara.

Ele se pot dezvolta precum Germania, Austria si chiar Olanda, tara care a inventat bursa. Aceste tari dezvoltate au gasit mijloace prin care impozitele pe piata de capital sunt mici, in anumite cazuri chiar zero.

Este o mare diferenta intre impozitul aplicat veniturilor unei corporatii care face carnati (ca tot se dau astfel de exemple) si impozitul de pe piata de capital, unde omul isi asuma un risc mai mare.

HotNews.ro: Ati fosti consultati de catre Ministerul Finantelor cand s-au decis aceste modificari ale Codului Fiscal?

Dan Paul: Au fost doua sau trei intalniri pentru dezbateri. La prima, domnul Vladescu a stat cinci minute. Am incercat sa ne expunem solicitarile de mai multe ori pe la minister, dar fara nici un rezultat. Nu am fost luati in seama, ne-au tratat cu indiferenta.

Acum incercam sa facem lobby pentru a convinge guvernul sa trimita in Parlament un Cod Fiscal mai generos, macar ca in tarile dezvoltate. O sa facem un material ca sa explicam ce este cu Codul Fiscal si vrem sa il trimitem primului ministru, membrilor guvernului si celor doua Camere.

Vom incerca sa facem lobby printre parlamentari. Speram sa ne facem auzita vocea. In plus am identificat si elemente de neconstitutionalitate in modificarile la Codul Fiscal.Suntem dispusi asadar sa mergem si la Curtea Contitutionala .

Potrivit Constitutiei, statul trebuie sa garanteze o concurenta loiala. In realitate, statul creeaza o facilitate pentru el. Romania nu va avea un mediu concurential real, daca se mentine aceasta diferentiere.

HotNews.ro: Ce veti face in continuare daca aceste demersuri nu vor avea success?

Dan Paul: Ne vom adresa, asa cum este obiceiul acum, catre Bruxellesle si vom arata ce fac guvernantii romani. Vom incerca presiuni din exterior asupra Romaniei pentru a avea – daca nu o cota zero, asa cum au tarile din jur -, cel putin impozite mici, ca in tarile dezvoltate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro