Sari direct la conținut

Dana Gîrbovan: OUG 7 reprezintă un regres față de legeile justiției votate în Parlament

HotNews.ro
Dana Gîrbovan: OUG 7 reprezintă un regres față de legeile justiției votate în Parlament

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, a declarat, vineri, la Cluj, că ordonanța care modifică legile justiției reprezintă un regres față de legea votată în Parlament și și-ar dori fie ca Guvernul să revină asupra ei, fie să o corecteze Parlamentul, relatează Mediafax.

Președintele UNJR, Dana Gîrbovan, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că OUG 7, care modifică legile justiției reprezintă un regres, deoarece nu mai respectă principiul separării carierelor.

„Noi ne-am exprimat nemulțumirea vizavi de faptul că acest nou act normativ reprezintă un regres față de legile votate anul trecut în Parlament, sub aspectul separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor. Asta nu înseamnă că ne dorim blocarea cu totul a procesului legislativ sau revenirea la forma anterioară a legilor, dinainte de a fi modificate în Parlament. Tocmai că un lucru extrem de important prin legile justiției, din punctul nostru de vedere, a fost această separare a carierelor pentru că, așa cum bine știți, un procuror în trecut putea ajunge direct la Înalta Curte de Casație și Justiție, președintele Curții Supreme de Justiție era ales cu votul procurorilor din CSM, se putea transfera foarte ușor la diferite grade de jurisdicție un judecător, procuror și invers. În urma modificărilor legilor justiției din Parlament de anul trecut s-a făcut o separare clară a carierelor, acesta a devenit un principiu ca atare în lege, un principiu care acum este încălcat prin faptul că se permite unui judecător să fie procuror-șef în acele funcții de la vârful parchetelor”, a declarat, vineri Dana Gîrbovan, președintele UNJR.

Potrivit acesteia, o astfel de situație nu doar că încalcă separarea carierelor, dar este și incompatibilă și cu statutul judecătorului, deoarece, prin statut, un judecător este independent și nu are cum să-și desfășoare activitatea sub autoritatea ministrului Justiției.

„Eu cred că aceste argumente au scăpat Guvernului pentru că este greu de crezut de ce să vrei să vii înapoi la o formă după ce cu atât de multe dificultăți ai reușit să schimbe acest lucru. Sper că vom avea deschidere la dialog și acest aceste modificări vor fi retrase, abrogate sau modificate în Parlament înainte de a produce efecte juridice și acest lucru este foarte important, dar în același timp nu cred că este o soluție sa anulăm cu totul legile justiției, pentru că asta ar însemna să anulăm inclusiv separarea carierelor, principiu pentru care noi ne batem în continuare”, a mai spus Gîrbovan.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro