Sari direct la conținut

Daniel Chitoiu, Presedinte ANAF: Ecuatia transferului, fara ANAF

Business Standard

Daniel Chitoiu, Presedinte ANAF

Ecuatia transferului, fara ANAF

Care va fi traseul contributiilor la asigurarile sociale din 2008, odata cu transferul cotei de 2% de la CNPAS catre fondurile private de pensii obligatorii?

Procedura privind circuitul sumelor colectate nu se va schimba in mod radical. Va suporta modificari modul de repartizare a sumelor. Agentia fiscala va colecta in continuare, global, contributiile pentru pensii, in care este inclus si procentul de 2% destinat fondurilor private si le va transfera CNPAS.

Din sumele colectate, CNPAS va vira 2% catre fondurile private de pensii. S-a luat decizia ca procentul destinat fondurilor private de pensii sa fie virat integral, indiferent daca angajatorul a platit sau nu integral contributia la fondul national de pensii. Apoi, semestrial sau anual se va face o regularizare.

Cati dintre angajatori platesc la timp contributiile la asigurarile sociale?

Gradul de conformare voluntara la plata, la termen si integral a contributiilor pentru fondul national de pensii este de 92-93%. Restul de 7% nu platesc la termen, iar sumele respective devin arierate. In tarile Uniunii Europene, gradul de colectare voluntara la plata a contributiilor pentru pensii este de 97-98%.

Pentru celelalte taxe si impozite aceste state inregistreaza un grad de conformare la plata, la termen si integral, de 92-93%, iar noi –

unul de 74-75%.

Ce se va schimba din 2008, astfel incat 2% din contributia anagjatilor inscrisi in Pilonul II sa ajunga la fonduri?

In cazul sumelor depuse partial, potrivit actualei legislatii, CNPAS trebuia sa faca un calcul alambicat si foarte complex prin care sa stabileasca pentru cati angajati s-a platit contributia sau daca a platit pentru toti, proportional cat a platit pentru fiecare din cat datora.

Pentru a se evita acest lucru, s-a luat decizia de a se modifica

legislatia, astfel incat CNPAS sa vireze integral si anticipat 2% din contributia fiecarui angajat inscris la fondurile de pensii private obligatorii, urmand ca ANAF sa incaseze in termenul de prescriptie sumele restante cu majorarile aferente.

Anul viitor va fi unul destul de dificil pentru bugetele de asigurari sociale, datorita majorarii punctului de pensie, implementarii Pilonului II si scaderii contributiilor.

Majorarea punctului de pensie si acoperirea sumelor care vor fi transferate catre fondurile private de pensii se vor

realiza prin largirea bazei de impozitare. Acum exista baze de impozitare diferite pentru contributiile de asigurari sociale. Vrem sa le unificam si sa avem aceeasi baza de impozitare pentru toate contributiile.

Cea mai larga baza de impozitare o are fondul national unic de sanatate, care cuprinde atat venitul net din salariu, cat si celelalte venituri, respectiv stimulente, premieri si orice alte venituri de

natura salariala. Largindu-se baza de impozitare, reducerea anuntata se acopera. Sunt adeptul cotelor de impozite si de contributii, pentru ca avem o experienta cu cota unica, aflata in al treilea an de implementare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro