De ce a fost amânată validarea lui Toni Greblă la șefia AEP / PNL dorește o renegociere a șefiei instituției / Care este miza
Votul în Parlament pentru numirea lui Toni Greblă la șefia Autorității Electorale Permanente a fost amânat cu două săptămâni, la solicitarea PNL. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că premierul Nicolae Ciucă i-ar fi solicitat lui Marcel Ciolacu o amânare a procedurii parlamentare pentru a se renegocia funcțiile din conducerea AEP.
În ședința de luni de la Guvern dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-ar fi discutat, potrivit surselor citate amânarea numirilor pe care trebuia sa le facă Parlamentul, marți 21 februarie.
După demisia lui Constantin FlorinvMitulețu Buică din funcția de președinte al AEP, PSD a făcut o nouă nominalizare în persoana lui Toni Greblă. Potrivit înțelegerii politice dintre PSD și PNL, numirea președintelui AEP revine social-democraților.
Sursele citate susțin că liberalii sunt însă nemulțumiți de faptul că Alexandru Mitulețu Buică rămâne în conducerea instituției, pe postul de secretar general al instituției (după ce acesta a dat un concurs pe funcție și l-a câștigat).
De menționat este că în 2018 Mitulețu-Buică a câștigat concursul pentru funcția de secretar general al AEP dar s-a suspendat, potrivit legii, când a fost numit președintele AEP.
Mitulețu-Buică a demisionat de la șefia AEP pe 11 ianuarie, la cererea PSD, în urma reclamației acestuia la Parchetul General de către Agenția Națională de Integritate care l-a acuzat de folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane, respectiv că și-a angajat cumnata în instituția pe care a condus-o.
De menționat este că în conducerea AEP există un președinte, doi vicepreședinți și un secretar general.
Prin numirea lui Toni Grebla în funcția de președinte și după revenirea pe funcția de secretar general AEP a lui Mitulețu Buică, PSD deține controlul a două funcții cheie în timp ce PNL nu are niciun om la conducerea instituției.
Celelalte două funcții de vicepreședinte AEP sunt deținute de Zsombor Vajda susținut de UDMR și Marian Muhuleț propus de USR și numit de președintele Klaus Iohannis.
Miza controlului AEP – organizarea alegerilor în 2024
Liberalii susțin că social-democrații au făcut o „șmecherie” și i-au permis lui Mitulețu Buică să-și reia funcția de secretar general pentru a deține controlul instituției, susțin surse de la vârful PNL, pentru HotNews.ro.
Liberalii doresc ca PSD să-l retragă pe Mitulețu-Buică din funcția de secretar general al AEP și să se organizeze un nou concurs pentru acest post.
În interiorul PNL se știe că Lucian Bode (căzut în dizgrația președintelui Klaus Iohannis) dorește să o impună pe Ștefania Ferencz (omul de încredere al lui Emil Boc care a deținut o serie de posturi cheie în toate guvernele conduse de PNL) pe postul de secretar general al AEP.
Miza numirilor la Autoritatea Electorală Permanentă trebuie privită prin contextul anului electoral 2024 când instituția va organiza toate cele patru tipuri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.
Validarea președintelui Autorității Electorale Permanente de către Parlament a fost amânată până pe data de 7 martie. Până atunci PSD și PNL trebuie să negocieze și să ajunga la un consens pe acest subiect.