De ce este mai bine să bei apă minerală carbogazoasă decât apă plată pe caniculă: „Retenția de apă acidulată este un mit”
Hidratarea este o prioritate în această perioadă, când temperaturile sunt cele mai ridicate din an. Este foarte cald, umiditatea este crescută și transpirăm foarte tare, iar atunci, nevoia de a ne hidrata este foarte mare și, în consecință, ne este sete foarte des. Ce este însă cel mai bine să bem în această perioadă, pentru a ne hidrata cât mai bine? Răspunsul nu este neapărat apă plată, neacidulată, ci – poate surprinzător pentru unii dintre noi – apă minerală, acidulată natural. De ce, ne explică Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.
Există pe piață și apă plată (neacidulată) care conține minerale, însă există și apă plată fără minerale – apă simplă îmbuteliată. De asemenea, există și apă acidulată, dar fără minerale – ca un sifon îmbuteliat, iar cel mai bun sfat este să citim eticheta.
Apa acidulată se absoarbe mai rapid în corp, așadar hidratează mai bine și mai rapid, iar ideal este să conțină minerale.
Vi s-a întâmplat, când este foarte cald, să beți apă plată și să resimțiți în continuare senzația de sete?
În momentul în care simțim că ne este sete, organismul este deja deshidratat în proporție de 2%, explică nutriționista Lygia Alexandrescu, pentru HotNews.ro: „La această valoare și în această stare de deshidratare de 2%, deja masa musculară suferă – fluxul sanguin, fluxul nervos nu mai funcționează la cote maxime din cauză că nu există suficientă apă, iar în apă se întâmplă toate procesele biochimice.”
Vi s-a întâmplat vreodată, vara, când este foarte cald, să beți apă plată și parcă să resimțiți în continuare senzația de sete? Vara, când este foarte cald, este recomandat să bem apa minerală acidulată natural. „În niciun caz nu intră în discuție sifonul, care este o apă îmbuteliată, îmbunătățită cu dioxid de carbon, care nu are niciun fel de proprietăți minerale”, subliniază Lygia Alexandrescu.
Dar de ce apă minerală acidulată și nu apă plată, neacidulată? „Atunci când transpirăm, transpirăm apă și săruri minerale. A ne hidrata în această poerioadă cu apă fără minerale înseamnă o folosire excesivă a sistemului renal – adică noi bem apă, însă nu se reține nicio cantitate din această și se elimină renal, folosindu-se în exces rinichii, pentru că ei trebuie să elimine această apă. În momentul în care consumăm o apă cu un reziduu sec, atunci o parte dintre minerale și o parte din apă sunt reținute în organism, iar celulele își păstrează ceea ce numim echilibru intracelular cu extracelular – homeostazia”, spune nutriționistul.
Apă minerală / Foto: Barmina Iva / Dreamstime.com
Cum alegem apa?
Dacă vorbim despre alegerea apei, „atunci citim eticheta. Există această noțiune de reziduu sec – cantitatea de minerale care există într-o apă îmbuteliată. Cu cât este mai mare, cu atât ne hidratăm mai bine. Însă și pentru acest reziduu sec există uneori contraindicația medicală de a consuma o apă cu reziduu sec foarte mare – În România, apele minerale au un reziduu sec de maximum 1.500 mg/litru de săruri”, explică Lygia Alexandrescu.
Când suntem sănătoși, când facem sport, când avem senzație de sete constant din cauză că transpirăm, nu din cauze medicale, atunci „trebuie să alegem această apă cu mult magneziu – să ne uităm pe etichetă să aibă magneziu, să aibă ion bicarbonat, să aibă potasiu și, bineînțeles, sodiu. Iar apele minerale românești au aceste caracteristici”.
Practic, noi transpirăm apă cu sare, și atunci trebuie să punem la loc tot apă cu sare, pentru a echilibra lucrurile.
Lygia Alexandrescu, nutriționist / Foto: Agerpres
Sărurile din apa minerală nu creează retenție hidrică
Ce este important de știut este că sărurile din apa naturală nu creează retenție hidrică, spre deosebire de înlocuirea sărurilor cu alimente care conțin sare Spre exemplu, să bei apă plată, fără minerale, și să mănânci telemea, cașcaval sau alte alimente sărate nu este o idee bună: „Acele alimente care conțin sare produc retenție hidrică. Apa cu minerale naturale nu produce acest dezechilibru. Multă lume spune: Nu beau apă minerală din cauză că rețin apă! Nu, nu se face retenție, în la alimentele sărate apare retenția hidrică extracelulară – nu hrănim celula.”, arată Lygia Alexandrescu.
Dacă vorbim despre cantitate, este indicat să bem 40 de mililitri de apă minerală pe kilogram corp pe zi, mai ales dacă facem mișcare sau dacă stăm afară, în umiditate și căldură. Dacă se face sport de performanță, sunt alte calcule și trebuie să bem chiar mai multă apă.
Dacă vorbim despre copii, pentru ei nu este recomandată apa puternic mineralizată, ci în cazul lor se recomandă apa oligominerală, iar sărurile lor vor fi absorbite din alimente – rinichii lor nu pot metaboliza sodiul și potasiul în exces, potrivit nutriționistului.
Foto: Hyrman / Dreamstime.com
Apa nu se bea înaintea și în timpul mesei. Atunci când bem apă, ideal este să stăm jos, nu în picioare
Am stabilit ce apă este cel mai bine să bem, dar când este cel mai bine să o bem? „Nu bem apă în timpul mesei. Bem apă după masă și, ideal, la temperatură destul de apropiată de cea a mediului. Sigur că nu bem apă la 30 de grade, deoarece nu vom avea senzație de sațietate pe hidratare. Însă apa rece, când este foarte cald afară, produce constricție vasculară la nivel digestiv și, practic, corpul va munci foarte mult să aducă temperatura apei – pe care o bem la 10-15 grade – la temperatura internă a corpului, care este de 37-37,5 grade. Iar atunci, acea muncă se transformă în căldură și, de fapt, ajungem să transpirăm din nou”, spune nutriționistul.
În concluzie: „apă la temperatura camerei, apă dimineața și, foarte important, să stăm jos atunci când bem apă. Pentru că dacă stăm jos, partea inferioară a sistemului digestiv primește această apă. În plus, reușim să avem acea înghițire în cantități mici – nu cantități mari, nu avalanșe de apă care nu ar face decât să treacă direct în rinichi, iar corpul să rămână deshidratat”.
Foto: Dreamstime.com, Agerpres.