Sari direct la conținut

De ce este în continuare îngrijorătoare situația la centrala nucleară Zaporojie și ce se întâmplă cu apa necesară răcirii reactoarelor

HotNews.ro
Turnuri de racire de la centrala Zaporojie, Foto: Olya Solodenko, Dreamstime.com
Turnuri de racire de la centrala Zaporojie, Foto: Olya Solodenko, Dreamstime.com

Ucraina se teme că centrala sa nucleară Zaporojie s-ar putea confrunta până la sfârșitul verii cu lipsa apei necesare pentru a răci reactoarele, deoarece forțele ruse au lăsat apă să iasă dintr-un lac de acumulare care alimentează centrala, relatează Reuters.

Igor Sirota, directorul general al companiei de stat Ukrhydroenergo, care operează centralele hidroenergetice, a declarat pentru Reuters că nu există niciun pericol imediat pentru cea mai mare centrală nucleară din Europa, care a fost ocupată de forțele rusești.

Dar el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ce s-ar întâmpla dacă nivelul apei va scădea și mai mult în lacul Kahovka de pe râul Nipru, care alimentează centrala și milioane de oameni din sudul Ucrainei, inclusiv în Crimeea ocupată de ruși.

Rușii au lăsat deschise ecluzele, iar apa de răcire curge

Nivelul a scăzut deoarece trupele rusești care controlează rezervorul, precum și centrala hidroelectrică și barajul Kahovka, au lăsat apa să iasă prin ecluze, a spus el.

Centralele nucleare au nevoie de apă pentru a-și răci reactoarele și pentru a preveni o topire a miezului nuclear. Sirota a spus că Zaporojie încă mai are nevoie de apă pentru a-și răci reactoarele, chiar dacă acestea au fost închise.

„O problemă (cu lipsa apei pentru răcire) ar putea apărea vara, la sfârșitul verii”, a spus Sirota într-un interviu, adăugând că rezervorul ar putea fi golit în câteva zile dacă toate ecluzele sunt deschise.

„Sper să nu ajungem în această situație. Sper că vom elibera mai repede”, a spus el, referindu-se la o contraofensivă ucraineană planificată pentru recucerirea teritoriului ocupat.

Compania de energie nucleară de stat Energoatom a declarat luna trecută că nivelul apei la rezervor era de obicei de 16 metri, dar a scăzut la 13,8 metri, iar o scădere la 12,8 metri ar fi o urgență, în timp ce 12 metri ar fi o situație critică.

Sirota a spus că nivelul a crescut de atunci datorită topirii zăpezii.

„Ei (rușii) evacuează un anumit volum și am ridicat nivelul la 14.30 metri de la 13.50-13.60 metri. Dar totuși porțile (ale barajului) sunt deschise”, a spus Sirota.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, va vizita centrala Zaporojie pentru a evalua situația

Forțele rusești care ocupă părți din Ucraina nu au comentat nimic cu privire la nivelul apei de răcire. Agenția de presă rusă RIA a raportat că armata rusă repară unul dintre cele șase hidrogeneratoare de la hidrocentrala Kahovka.

Centrala nucleară Zaporojie a reprezentat aproximativ 20% din producția națională de energie a Ucrainei înainte de invazia Rusiei din februarie 2022, dar nu a produs energie electrică din septembrie, când ultimul dintre cele șase reactoare ale sale a fost scos din funcțiune.

Reprezentanți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au fost trimiși la stație din septembrie, iar șeful AIEA Rafael Grossi o va vizita săptămâna aceasta pentru a evalua situația de acolo.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc că au bombardat amplasamentul fabricii, care se află în apropierea liniilor frontului. AIEA vrea să creeze o zonă de securitate în jurul centralei pentru a reduce riscul unui accident nuclear, la aproape patru decenii după dezastrul de la Cernobîl.

Rusia și Ucraina s-au acuzat și anul trecut că plănuiesc aruncarea în aer a barajului Kahovka, un pas care ar declanșa o inundație devastatoare pe o zonă mare.

Urmărește ultimele evoluții din a 397-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro