De ce importă România gaze, deși are depozitele pline, și, mai ales, de unde? / Ce spun ministrul Energiei și șeful Transgaz
Primele zile de iarnă adevărată au crescut consumul național de gaze la peste 50 de milioane de metri cubi. Deși avem depozitele pline și autoritățile spun că ne putem asigura tot necesarul din gaze românești, o parte din consum vine din import. Aceasta deoarece gazele din afara țării sunt mai ieftine decât cele din depozitele din România, explică, pentru HotNews.ro, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Potrivit datelor Transgaz, marți dimineață la ora 10:00, consumul de gaze era de 53,8 milioane de metri cubi (statistic, consumul mediu al unei zile de iarnă este de 50 de milioane de metri cubi).
Din acest consum, 23,9 milioane de metri cubi sunt din producția internă curentă, 26,1 milioane extrase din depozite și 3,8 milioane de metri cubi din import.
Întrebat de HotNews.ro de ce România importă gaze, deși are depozitele pline în proporție de peste 80%, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a răspuns:
„Sunt decizii comerciale și cantități mici. Uneori e mai ieftin să imporți decât să extragi din depozite, iar deciziile aparțin fiecărei companii în parte. România a și exportat, inclusiv ieri. Repet, sunt decizii pur comerciale”.
Același răspuns a venit și de la directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
„Fiecare (companie – n.r.) își ia gaze de unde găsește mai ieftin. Importurile vin din Bulgaria, însă noi nu știm care sunt companiile care importă”, a afirmat el, pentru HotNews.ro.
Teoretic, gazele sunt de proveniență „europeană”. Practic, însă, ele pot proveni atât din Rusia, care aduce gaze în Turcia prin TurkStream, cât și din Azerbaidjan, care are un contract cu Bulgaria.
Potrivit șefului Transgaz, este bine că importăm gaze acum și lăsăm gazele din depozite pentru mai târziu.
„Iarna e lungă. Dacă am fi folosit acum gaze mai multe din depozite, presiunea ar fi scăzut, iar spre finalul lunii februarie am fi putut extrage mai puțin din depozite”, a afirmat Sterian.
Aceasta în condițiile în care, potrivit estimărilor ANM, este posibil ca în luna februarie a acestui an să ningă mai mult decât în alți ani.
Potrivit lui Sterian, sistemul național de gaze funcționează în acest moment fără probleme.
De ce este mai ieftin gazul de import?
La începutul sezonului rece, adică la 1 noiembrie, România avea depozitele pline în proporție de peste 100%, mai exact 103%, iar autoritățile române s-au lăudat toată toamna cu această reușită.
Însă aceste gaze au fost înmagazinate într-o perioadă când prețul era mai mare decât acum.
La bursa europeană de gaze, cotațiile TTF în perioada aprilie – octombrie (perioada de înmagazinare) au fost între 45 și 64 de euro pe MWh, iar acum sunt la 31 de euro pe MWh.
În plus, pe piața gazelor din România există suspiciuni că prețurile nu se stabilesc corect, iar ANRE a demarat mai multe controale în acest sens.
Sursa foto: Dreamstime