De ce magistratii ar trebui sa o lase mai moale cu protestele
Magistratii, nemultumiti de faptul ca guvernul a scazut nivelul salariilor pe care urmeaza sa le incaseze odata cu aplicarea legii salarizarii unice a bugetarilor, s-au gandit sa faca o greva prin care sa paralizeze practic justitia si astfel sa puna presiune pe autoritati pentru a modifica din nou proiectul de lege.
Nu stiu ce vor rezolva cu aceasta greva, insa stiu ce nu vor rezolva – problemele justitiei din Romania.
Daca discutam la nivel de principiu, atunci putem spune ca judecatorii merita si trebuie sa primeasca salarii mari, foarte mari chiar, insa intrebarea este ce primim noi, contribuabilii, in schimbul unor asemenea salarii platite din banii nostri.
In ultimii ani, ni s-a spus ca una dintre explicatiile disfunctionalitatilor din justitie este faptul ca judecatorii sunt sufocati de dosare si ca astfel se justifica atat lungimea proceselor, cat si greselile pe care acestia le fac.
Din fericire, Institutul National de Statistica ne ofera date in acest sens, astfel incat ne putem face o imagine asupra evolutiei volumului de munca pe cap de judecator de la Revolutie incoace.
In 1990, existau 1513 judecatori, in timp ce numarul cauzelor intrate pe rol a fost de aproximativ 590.000, raportul cauze/judecator fiind de 390. In 2007, numarul judecatorilor a crescut la 4111, iar numarul cauzelor la 1.53 milioane (246.000 penale si 1.29 milioane civile), ceea ce inseamna 373 de cauze pe cap de judecator.
Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.