Sari direct la conținut

De ce ne spune ministrul Burduja să nu folosim mașina de spălat seara și cum îi răsplătesc țările europene pe clienții care utilizează energia eficient

De ce ne spune ministrul Burduja să nu folosim mașina de spălat seara și cum îi răsplătesc țările europene pe clienții care utilizează energia eficient
Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Foto: Inquam Photos / George Călin și Shutterstock

Facturile la energie ar putea scădea dacă oamenii consumă mai mult în timpul nopții și în mijlocul zilei, când producția de energie regenerabilă este mai mare. Așa se evită producerea unui vârf de consum în timpul serii, când electricitatea devine foarte scumpă și rețelele nu fac față. Autoritățile din România au în plan introducerea unui sistem de tarife diferențiate, pentru a-i premia pe consumatorii dispuși să-și modifice comportamentul, spune ministrul de resort, Sebastian Burduja. Cum a funcționat acest lucru în alte țări și care au fost efectele?

În prezent, perioada în care se produce energia regenerabilă, adică în timpul nopții pentru cea eoliană și în miezul zilei pentru cea solară, nu coincide cu perioada în care se consumă cel mai mult, adică seara. Oamenii vin de la serviciu, după ora 18:00, și își pun în funcțiune aparatele din casă: mașină de spălat vase, de spălat rufe, aer condiționat, își pun la încărcat mașina electrică.

Astfel, energia ajunge să fie exportată gratis sau chiar cu preț negativ în timpul zilei și să ajungă la un preț uriaș seara. În plus, rețelele nu fac față. De aceea o soluție bună ar fi schimbarea comportamentului consumatorilor.

Țările dezvoltate din Vest au remarcat acest lucru și au implementat tarife diferențiate, astfel încât cei care consumă în afara orelor de vârf să aibă tarife mai mici. În acest fel, consumul a fost mutat înspre orele de noapte, de zi și de weekend.

Deși reticenți la început, spaniolii și-au schimbat comportamentul de consum

Un astfel de exemplu este Spania, unde, în urmă cu trei ani, autoritățile au venit cu trei planuri tarifare: vârf de seară și vârf de dimineață, în timpul zilei și weekend și noaptea.

Decizia trebuie să fie una politică, spunea Mihai Verșescu, președintele Patronatului Producătorilor de Energie Regenerabilă (PATRES), în luna mai. Deoarece oamenii sunt reticenți într-o primă fază, până văd și ei care sunt beneficiile.

„În Spania, într-o primă fază opoziția a venit – de-asta trebuie luată o decizie politică – și a spus: „Partidul socialist s-a transformat într-un partid comunist pentru că ne obligă să ne spălăm hainele la 3 dimineața!”.

Dar ulterior toate aceste măsuri au condus la schimbarea comportamentului consumatorilor.

Adică nu au mai pus mașina electrică la încărcat seara când veneau acasă și când era un vârf de consum, ci înainte să se culce sau când erau la serviciu, în timpul zilei, când producția de energie fotovoltaică este mare. Sau și-au spălat hainele în weekend, nu când ajungeau acasă”, a continuat Verșescu.

Toate acestea trebuie făcute în paralel cu instalarea contoarelor inteligente la toți consumatorii din România și cu derularea unei campanii de informare a consumatorilor cu privire la beneficiile acestor măsuri.

„Sunt anumite măsuri care în primă fază riscă să fie privite ca fiind antisociale, ca o constrângere, dar aceasta este realitatea dacă vrem să utilizăm cât mai eficient energia regenerabilă. Trebuie să o consumăm când aceasta există.

În Spania în ultimul timp nu au mai existat prețuri negative. Ele au apărut în România pe fondul creșterii producției de energie regenerabilă și scăderii consumului și acestea sunt măsurile pe care le putem lua într-o primă fază: să educăm consumatorul. Și așa îl educăm: prin legi și prin informare”, a mai spus Verșescu.

Furnizorii își premiază clienții dacă utilizează energia eficient

Alte exemple vin din Marea Britanie, Statele Unite, Australia, unde furnizorii au venit cu oferte prin care sunt răsplătiți clienții care își reduc consumul de energie electrică în timpul orelor de vârf:

Consumers Energy din SUA are un program Peak Time Rewards în care clienții pot câștiga 1 USD în credite pe factură pentru fiecare kWh de energie electrică redus între orele 14:00 și 18:00.

Cum functionează:

Furnizorul va notifica cu privire la un „program de recompense pentru orele de vârf” (de obicei într-o după-amiază fierbinte de vară, când se așteaptă ca consumul de energie electrică să crească semnificativ). Dacă vă puteți reduce energia electrică în timpul orelor de eveniment, compania de utilități vă va recompensa cu un credit de factură pentru fiecare kilowatt-oră (kWh) pe care l-ați economisit sub o valoare de referință personală. Valoarea de referință, care este diferită pentru fiecare client, este determinată de utilizarea dvs. în zile similare. Nu există nicio penalizare dacă nu reduceți consumul de energie. Pur și simplu nu veți primi un credit pentru acel eveniment. La următoarea factură, creditul va apărea în secțiunea „Mesaj factură”.

AGL din Australia are un program Peak Energy Rewards care are ca scop reducerea cererii de energie electrică în perioadele de vârf și îmbunătățirea stabilității rețelei. Clienții eligibili primesc recompense pentru reducerea utilizării în timpul evenimentelor de vârf.

Cum funcționează:

Înscrierea în Programul de recompense este voluntară și se adresează celor pe care nu-i deranjează să facă mici schimbări pentru a-și reduce consumul de energie în timpul orelor de vârf. Nu numai că aceste mici schimbări asigură că energia este accesibilă și fiabilă atunci când avem cu toții cea mai mare nevoie de ea, ci își stabilesc obiceiuri durabile pe termen lung care ajută comunitatea. Orele de vârf sunt cele în care, din cauza vremii sau a altor circumstanțe, există o cerere mare de energie în rețea. Ele durează de obicei doar între una și trei ore. Furnizorul de energie trimite consumatorului când este programat un interval cu cerere mai mare de consum astfel încât acesta să fie la curent și să poată opta să se înscrie în program. Acest lucru ar putea însemna reglarea aparatului de aer condiționat cu câteva grade mai mult sau amânarea cu 2-3 ore a deciziei de a spăla rufe la mașină sau a coace o pâine la cuptorul electric.

Un alt exemplu vine din Australia, unde ENGIE are un program Reduce & Reward în care clienții invitați pot câștiga credite de factură pentru reducerea utilizării energiei în timpul orelor de vârf. Primii 2% dintre consumatorii care intră în program pot câștiga un credit de 100 USD.

După încetarea orelor de vârf compania trimite un raport prin e-mail cu privire la cantitatea de enegie consumată și vă compensează cu credite de factură dacă vă îndepliniți obiectivele de reducere a energiei.

„În timpul verii, rețeaua energetică australiană poate experimenta o cerere uriașă ceea ce poate duce la fiabilitatea rețelei și la constrângeri legate de aprovizionarea cu energie. Pentru a evita aceste probleme, recompensăm clienții care își reduc energia electrică. Vom trimite prin SMS clienților cu 2 ore înainte de eveniment, astfel încât să vă puteți pregăti pentru a reduce consumul de energie electrică”, transmite compania.

Octopus Energy din Marea Britanie are sesiuni de economisire care recompensează clienții cu puncte pentru reducerea consumului de energie în orele de vârf. Clienții pot schimba punctele pentru credite, donații de caritate sau mărfuri.

Schema, condusă de Operatorul Sistemului Electric de Rețea Națională (ESO), este un test de lucru al abilităților de a ne modifica ușor obiceiurile de utilizare a energiei în conformitate cu cantitatea disponibilă la un moment dat.

Este conceput pentru a se asigura că cantitatea de energie electrică care este scoasă din sistem se echilibrează cu ceea ce intră în el.

Când cererea este mai mare decât oferta – de exemplu, când are loc o creștere bruscă a consumului de energie electrică – rețeaua națională generează rapid energie electrică suplimentară.

Dar dacă suficienți clienți de energie își pot schimba utilizarea de la aceste vârfuri, este mai puțin probabil să fie nevoie de generatoare de combustibili fosili.

Este nevoie de un contor inteligent pentru a putea să îți dai acordul pentru citirea contorului la fiecare jumătate de oră pentru ca furnizorul de energie să poată spune câtă energie electrică ai folosit în timpul fiecărui eveniment.

Odată ce v-ați înscris, veți primi un e-mail sau un SMS care vă va anunța când începe programul propriu-zis.

De obicei, va trebui să vă înscrieți cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea fiecărui eveniment. Nu trebuie să participați la fiecare eveniment chiar dacă vă înscrieți. Nu există nicio penalizare dacă nu poți participa.

Nu este o schemă de a face bani – este mai bine să ne gândim la ea ca la un efort comunitar de a reduce consumul de energie electrică și, prin urmare, emisiile de carbon în orele de vârf și să încercăm o abordare mai flexibilă a utilizării energiei electrice din rețeaua națională.

La rândul său, Ovo Energy din Marea Britanie are o schemă Power Move Plus care oferă clienților credite pentru facturare pentru utilizarea mai puțină energie electrică decât obișnuiesc. Detalii, aici.

Burduja: E un subiect sensibil la noi

Luni, în contextul în care țara noastră traversează o perioadă caniculară și autoritățile se așteaptă la întreruperi de curent, Burduja a anunțat că lucrează la o schemă de implementare a unor tarife diferențiate, prin care cei care consumă în afara vârfului să plătească mai puțin.

„E un subiect sensibil la noi, pentru că într-o altă epocă românilor li s-au restrâns aceste drepturi, de a consuma când doresc. Din perspectiva sistemului, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească mașina de spălat rufe, de spălat vase și alți consumatori în timpul vârfului de seară, între orele 18:00 și 21:00.

Ce fac alte state: ele premiază consumatorul care are un asemenea comportament, înseamnă că, dacă eu aleg să pornesc mașina de spălat la ora 14:00 în miezul zilei, am o factură mai mică la finalul lunii. O să ajungem acolo prin digitalizarea sistemului, prin contorizare inteligentă și prin introducerea unor tarife diferențiate”, a arătat ministrul.

Într-un comunicat de presă emis luni după-amiază, Ministerul Energiei a precizat:

„Reprezentanții Comandamentului de Vară au făcut unele recomandări pentru toți consumatorii:

• Eficientizarea consumului de energie: Încurajăm cetățenii să utilizeze energia electrică cu responsabilitate, evitând consumul excesiv în orele de vârf de seară (18:00 – 22:00); Recomandăm utilizarea aparatelor electrocasnice mari (mașini de spălat, uscătoare, etc.) în afara acestui interval;

• Utilizarea responsabilă a aparatelor de aer condiționat: setați termostatele aparatelor de aer condiționat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea rețelei”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro