Sari direct la conținut

„Mă obligă să-mi spăl hainele la 3 dimineața” / Cum și-au redus spaniolii facturile la energie

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice și turbine eoliene, Foto: Airubon | Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice și turbine eoliene, Foto: Airubon | Dreamstime.com

Românii ar putea plăti mai puțin pentru facturile la utilități dacă ar folosi electricitate mai mult noaptea și la mijlocul zilei, când producția din surse regenerabile este mai mare. Pentru acest lucru este nevoie însă de introducerea prin lege a unor tarife mai mici în aceste intervale, precum și în weekend. În plus, este nevoie de educarea populației, lucru deloc ușor. Așa au procedat autoritățile din Spania în urmă cu trei ani pentru a ține în frâu facturile oamenilor.

În acest moment, românii utilizează electricitate în special dimineața și seara, când se creează vârfuri de consum cu prețuri mari. Aceasta deoarece vârfurile de consum nu coincid și cu cele de producție, care sunt la orele prânzului și după-amiază pentru energia fotovoltaică și în timpul nopții pentru cea eoliană.

„Ar trebui implementate tarife dinamice în unele perioade ale zilei. Aici pot să dau exemplul măsurilor luate în Spania în anul 2021, pe fondul creșterii prețurilor la energie.

În contextul creșterii producției de energie regenerabilă, Spania a venit cu trei planuri tarifare: vârf de seară și vârf de dimineață, în timpul zilei și weekend și noaptea”, a spus Mihai Verșescu, secretarul general al Patronatul Producătorilor de Energie Regenerabilă (PATRES), într-o conferință de specialitate.

Aceste tarife dinamice trebuie asumate politic și introduse prin lege, a subliniat el.

  • „În Spania, într-o primă fază opoziția a venit – de-asta trebuie luată o decizie politică – opoziția a venit și a spus: „Partidul socialist s-a transformat într-un partid comunist pentru că ne obligă să ne spălăm hainele la 3 dimineața!”.
  • Dar ulterior toate aceste măsuri au condus la schimbarea comportamentului consumatorilor.
  • Adică nu au mai pus mașina electrică la încărcat seara când veneau acasă și când era un vârf de consum, ci înainte să se culce sau când erau la serviciu, în timpul zilei, când producția de energie fotovoltaică este mare. Sau și-au spălat hainele în weekend, nu când ajungeau acasă”, a continuat Verșescu.

Toate acestea trebuie făcute în paralel cu instalarea contoarelor inteligente la toți consumatorii din România și cu derularea unei campanii de informare a consumatorilor cu privire la beneficiile acestor măsuri.

  • „Sunt anumite măsuri care în primă fază riscă să fie privite ca fiind antisociale, ca o constrângere, dar aceasta este realitatea dacă vrem să utilizăm cât mai eficient energia regenerabilă. Trebuie să o consumăm când aceasta există.
  • Și atunci vom elimina aceste perioade de prețuri negative.
  • În Spania în ultimul timp nu au mai existat prețuri negative. Ele au apărut în România pe fondul creșterii producției de energie regenerabilă și scăderii consumului și acestea sunt măsurile pe care le putem lua într-o primă fază: să educăm consumatorul. Și așa îl educăm: prin legi și prin informare”, a mai spus Verșescu.

„Eu mă uit la vecinii mei: ei când vin acasă seara, primul lucru pe care îl fac este să-și pună mașina la încărcat, în vârf de seară, deși mașina se poate încărca foarte bine și în timpul nopții”.

Și în România a existat în trecut un tarif binom zi/noapte, care a dispărut odată cu liberalizarea pieței în anul 2021.

Prețurile negative la energie înseamnă de fapt facturi mai mari pentru consumatori

În această primăvară au existat în România foarte multe intervale cu prețuri negative pe bursa de energie, adică producătorii au plătit să le fie preluată energia, invers față de cum este normal. Aceasta pentru că, în orele cu producție regenerabilă mare, consumul a fost foarte mic.

Specialiștii atrag însă atenția că această situație nu vine cu vești bune pentru consumatori, întrucât este vorba de un dezechilibru în sistemul energetic greu de gestionat.

Adică, deși energia ca marfă este ieftină sau gratis, dezechilibrele create în piață de această situație ne costă mai mult.

„Știrile cu prețuri negative la energie, deși par pozitive, nu sunt știri pozitive. Pentru că a produce să vinzi pe minus nu este o știre pozitivă pentru niciun investitor, iar noi, ca să asigurăm prețuri competitive pentru clienți, avem nevoie de o ofertă cât mai mare de producție”, a spus Dana Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, într-o conferință care a avut loc la finalul lunii aprilie.

Ea a explicat că prețurile negative apar în acele momente din zi când producția este foarte mare și consumul foarte mic, iar curba de producție și cea de consum nu se întâlnesc.

„Toți producătorii și prosumatorii produc în același moment la un anumit interval orar, când consumul este mult mai mic. Repet, nu este o știre bună, pentru că se creează pentru gestionarea sistemului energetic românesc câteva probleme care implică alte costuri și pe care le plătesc tot consumatorii”.

În opinia sa, o soluție ar fi stocarea energiei, programele de granturi pentru panourile fotovoltaice ar trebui să conțină și componente de stocare, pentru ca problema să nu devină și mai mare.

Citiți și De ce prețurile negative la energie nu sunt o veste bună pentru consumatori

De ce facturile la energie nu scad atunci când electricitatea este gratis pe bursă sau prețurile sunt negative? / Ce putem face pentru a profita de această situație

Sursa foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro