De ce se opune Ministerul Sănătății legalizării canabisului medicinal în România?
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat marți, într-o conferință de presă, răspunzând unei întrebări a reporterului HotNews.ro, de ce instituția pe care o conduce se opune adoptării proiectului de lege privind legalizarea canabisului în scop medical în România, ca analgezic pentru pacienții cu boli cronice în fază terminală. Alexandru Rafila a confirmat că Ministerul Sănătății își menține punctul de vedere negativ emis în anul 2021, motivând că „aici nu este vorba despre punctul de vedere al Ministerului Sănătății, care se schimbă după cum vrea un ministru al Sănătății”.
Explicațiile lui Alexandru Rafila din conferința de presă, venite în urma unei întrebări, vin în contextul în care HotNews.ro a solicitat, încă de acum două săptămâni, un punct de vedere al actualului ministru al Sănătății în legătură cu acest proiect de lege, însă nu am primit niciun răspuns.
Întrebat în conferința de presă de marți dacă instituția pe care o conduce intenționează să mențină punctul de vedere negativ transmis în legătură cu acest proiect de lege în anul 2021 sau sunt șanse ca lucrurile să se schimbe, prima reacție a lui Rafila a fost: „Ieri ați avut o emisiune pe această temă…”, cu referire la emisiunea Referendum, realizată de TVR, care a avut aseară ca temă oportunitatea legalizării canabisului medicinal în România.
„Apropo de canabis sau de derivații din canabis. Aici nu este vorba despre punctul de vedere al Ministerului Sănătății, care se schimbă după cum vrea un ministru al Sănătății. E vorba despre respectarea legislației europene în materie, noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului, și în momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizare de utilizare la anumite categorii de pacienți – așa cum primește orice alt produs farmaceutic, pentru că ne referim la produse farmaceutice – bineînțeles că și România se va adapta legislației europene. Noi așteptăm punctul de vedere al Agenției Europene a Medicamentului”, a fost explicația lui Alexandru Rafila.
În urmă cu 3 ani, un proiect de lege ce prevedea că bolnavii în fază terminală vor avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei), era depus la Parlament. 3 ani mai târziu, proiectul continuă să zacă în sertare.
Numărul țărilor care legalizează canabisul medicinal crește de la an la an
Proiectul de lege prevede, în esență, posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, de calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare. Proiectul de act normativ prevede explicit că fumatul de canabis nu este permis. După ce a trecut de Senat, proiectul nu a mai ajuns la vot în Camera Deputaţilor, primind un punct de vedere nefavorabil din partea Ministerului Sănătăţii, în anul 2021.
Proiectul a fost inițiat de Cristina Dumitrache (deputat PSD, fost membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Florin Buicu (deputat PSD, fost președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și Emanuel Ungureanu (deputat USR, fost vicepreședinte Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și a adunat semnăturile a 85 de parlamentari de la toate partidele parlamentare la acel moment – PSD, Pro România, USR, PNL și ALDE.
Zeci de țări din întreaga lume permit în acest moment utilizarea canabisului în scopuri medicinale, însă numai în anumite condiții și, de cele mai multe ori, doar pentru bolnavii în fază terminală. Numărul acestor țări crește în fiecare an.
Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Elveția, Grecia, Cehia, Cipru, Malta, Polonia, și Portugalia se numără printre țările europene care au legalizat utilizarea canabisului în scop medicinal. Aceasta este legalizată și în Canada, în timp ce în Statele Unite, fiecare stat are propria legislație în această privință.