De ce sunt mărite reactoarele nucleare, de mici dimensiuni, de la Doicești / Americanii de la NuScale Power spun că o creștere de putere nu va avea niciun impact asupra securității
Proiectul inovator al reactorelor mici modulare (SMR), care vor fi amplasate la Doicești, în județul Dâmbovița, urmează a fi actualizat, în sensul că puterea unui modul va fi de 77 MW față de 50 MW cât au fost certificate inițial. Americanii de la NuScale Power susțin, într-un răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro, că majorarea producției de energie a SMR-ului la 77 MW, pe modul, va îmbunătăți aspectele economice ale proiectului. Altfel spus, o capacitate mai mare de producție înseamnă economii de cost și rentabilitate crescută.
Context, pe scurt:
- România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra), este prima țară din Europa și a doua din lume, după Statele Unite, care implementează tehnologia SMR a NuScale, cu o centrală cu 6 module și o capacitate instalată de 462 MW (77 MW/modul).
- Centrala ar urma să fie pusă în funcțiune la finalul acestui deceniu.
- În prezent, RoPower și NuScale realizează prima fază a studiului de proiectare și inginerie (FEED), care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, activități de licențiere și autorizare, estimarea calendarului și a costurilor.
- Costurile pentru proiectul din România și calendarul detaliat pentru proiectul din România vor fi stabilite în urma finalizării studiului FEED faza 1.
- Pe 27 iunie 2022, in cadrul summitului G7, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru studiul preliminar de inginerie și proiectare (FEED) din România.
- Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a aprobat, în august, documentul Bază de Autorizare (Licensing Basis Document – LBD) pentru centrala NuScale. Acesta stabilește cerințele de autorizare, documentele de reglementare, codurile și standardele aplicabile, atât naționale, cât și internaționale, precum și caracteristicile proiectului.
- Vezi întregul context al proiectului SMR
NuScale: Actualizările de putere sunt destul de frecvente în cazul flotei nucleare în funcțiune din SUA
Tehnologia NuScale SMRs este în prezent singura tehnologie SMR aprobată de Comisia de Reglementare Nucleară a SUA (NRC), spune NuScale în răspunsul către HotNews.ro. Potrivit acestuia, raportul final de evaluare a securității și de aprobare a proiectului a fost emis la data de 28 august 2020. Ulterior, pe 29 iulie 2022, NRC a aprobat utilizarea proiectului tehnologiei NuScale pe teritoriul SUA și a început procesul de emitere a certificatului care s-a finalizat la 19 ianuarie 2023 prin înregistrarea în Registrul Federal al SUA și este aplicabil începând cu 30 de zile după înregistrare, deci începând cu 21.02.2023.
În cadrul procesului de validare și aprobare menționat mai sus, s-a utilizat proiectul reactoarelor de 50 MWe, într-o configurație de centrala cu 12 module. În 2022, NuScale a depus la NRC o nouă cerere de aprobare a designului standard (Standard Design Approval) pentru proiectul actualizat, centrala in configuratie de 6 module, fiecare cu o putere de 77 MWe.
Proiectul actualizat rămâne în mare parte neschimbat față de proiectul certificat de 50 MWe, pastrand inclusiv aspectele fundamentale de securitate și caracteristicile de securitate nucleara total pasivă aprobate de NRC în 2020, susține NuScale.
Actualizările de putere sunt destul de frecvente în cazul flotei nucleare în funcțiune din SUA. Conform Comisiei de Reglementare Nucleară a SUA (NRC), „companiile de utilități au folosit creșterile de putere încă din anii 1970 ca o modalitate de a genera mai multă energie electrică din centralele lor nucleare. Începând cu ianuarie 2022, NRC a aprobat 171 de creșteri de putere, ceea ce a dus la un câștig de aproximativ 24.089 MWt (megawați termici) sau 8.030 MWe (megawați electrici)”.
NuScale: Sunt așteptate economii de cost în urma creșterii puterii
Creșterea puterii nu va avea niciun impact asupra securității nucleare a design-ului SMR al NuScale și nici nu va întârzia calendarul programului, care prevede livrarea de module SMR atât pentru proiectul din SUA, cât și pentru cel din România, în vederea implementării centralelor electrice până la sfârșitul acestui deceniu, afirmă NuScale. În plus, sunt așteptate economii de cost pentru proiecte în urma actualizării design-ului.
NuScale spune că modulul său de putere de 50 MW ar putea genera o putere suplimentară mai mare pe modul, pentru un total de 77 MWe pe modul (brut), ceea ce înseamnă aproximativ 462 MWe pentru o centrală cu 6 module.
Analiza de inginerie efectuată de NuScale arată că majorarea producției de energie a SMR-ului său la 77 MWe pe modul va îmbunătăți aspectele economice ale proiectului, fără a necesita modificări importante ale proiectului tehnic.
De asemenea, costul total al proiectului din România se estimează că va fi mai mic decât cel al proiectului din SUA, luând în considerare costurile forței de muncă din România.
NuScale spune că cere aprobarea unui nou design, nu reacreditarea tehnologiei
Nici tehnologia, nici proiectul nu fac obiectul reacreditării. Termenele „reacreditare sau reaprobare” nu sunt corecte în acest context, susține NuScale. Acesta a depus la NRC (Comisia de Reglementare Nucleară a SUA) o nouă cerere de aprobare a designului standard (Standard Design Approval) pentru proiectul actualizat, centrala in configuratie de 6 module, fiecare cu o putere de 77 MWe.
Aprobările deja primite nu sunt supuse pentru reaprobare, afirmă NuScale. Proiectul actualizat rămâne în mare parte neschimbat față de proiectul certificat de 50 MWe, pastrand inclusiv aspectele fundamentale de securitate și caracteristicile de securitate nucleara total pasivă aprobate de NRC în 2020.
„Nu ne așteptam ca proiectul actualizat (mentionam încă o dată, termenul reacreditare nu este corect în acest context) să întârzie niciunul dintre cele două proiecte SMR – din SUA sau din România”, arată americanii de la NuScale în răspunsul către HotNews.ro.
Prima centrală NuScale va funcționa în apropiere de Idaho Falls, SUA
Ambele proiecte SMR – atât cel din SUA, cât și cel din România – sunt în curs de dezvoltare.
Proiectul Carbon Free Power Project (CFPP) va fi prima centrală SMR NuScale Power si va începe să funcționeze în Statele Unite, în apropiere de Idaho Falls, Idaho. Centrala SMR va implementa șase module de 77 MWe pentru a genera 462 MWe de energie electrică fără emisii de carbon.
Pentru proiectul CFPP, care este mai avansat decât proiectul SMR din România, NuScale a plasat deja comanda pentru materialele de lungă durată esențiale pentru a începe fabricarea primelor module NuScale Power cu Doosan Enerbility. Acestea sunt programate să intre în funcțiune comercială la proiectul de energie fără emisii de dioxid de carbon al Utah Associated Municipal Power Systems încă din 2029. În plus, NuScale și Doosan s-au aliniat pentru a fabrica module suplimentare pentru viitoarele proiecte de centrale electrice VOYGR™ SMR NuScale VOYGR™ cu date de livrare similare.
Citește și: