Sari direct la conținut

De ce unii oameni întârzie tot timpul și ce i-ar putea ajuta?

HotNews.ro
Motive pentru care unii oameni intarzie constant, Foto: © Prostockstudio | Dreamstime.com
Motive pentru care unii oameni intarzie constant, Foto: © Prostockstudio | Dreamstime.com

Cu toții avem o cunoștință care nu pare să poată să ajungă la timp la nicio întâlnire, indiferent dacă este vorba de o masă în oraș sau o ședință la serviciu. Și nici nu par afectați de asta. Mulți factori pot fi făcuți vinovați de aceste întârzieri frecvente – de la percepția timpului, trecând prin gestionarea acestuia și până la personalitate sau anumite tulburări.

Lipsa de punctualitate poate fi enervantă. Uneori, poate dăuna reputației. În alte situații, poate spune despre noi că nu ne pasă. Dacă întârzii la serviciu, șefii ar putea spune că ești iresponsabil. Dacă întârzii acasă, familia ar putea crede că timpul petrecut cu ei nu are prea mare importanță pentru tine. Și, totuși, oamenii care întârzie mereu par să nu fie deranjați de acest lucru. Deși majoritatea oamenilor o văd ca pe o trăsătură negativă, experții sunt de altă părere.

Persoanele care întârzie frecvent sunt optimiste și vorbărețe

Psihoterapeutul Somia Zaman, specializată în terapie cognitiv-comportamentală, spune că oamenii care întârzie mereu sunt doar optimiști din naștere. Adică persoane care cred că sunt capabile să gestioneze toate sarcinile, deși e clar să înghesuie mult prea multe activități de rezolvat într-o zi. Aceștia au riscuri mai mari să întârzie dacă sunt vorbăreți, unul dintre motivele pentru care nu reușesc să încheie la timp o întâlnire pentru a ajunge la cealaltă activitate de pe ordinea de zi.

Hipocampul – acel GPS sofisticat din creierul uman

Hipocampul este o regiune a creierului nostru care procesează anumite aspecte ale timpului. Acolo se creează și se stochează amintiri legate de anumite acțiune pe care le facem, cum ar fi când să facem un anumit lucru și cât timp durează. Cercetările publicate în revista Nature Reviews Neuroscience sugerează că neuronii din hipocamp, care acționează ca „celule temporale“, contribuie la percepția și memoria evenimentelor. Dar de ce exact unii oameni subestimează permanent timpul nu este clar.

Când cunoaștem spațiul, nu mai luăm în calcul posibilele obstacole de pe traseu

Un factor care influențează percepția ar putea fi legat de cât de obișnuiți suntem cu anumite trasee. Hugo Spiers, profesor de neuroștiințe la University College din Londra, este coautorul unui studiu pe această temă, publicat în revista Hippocampus. Spires le-a cerut unor studenți care s-au mutat proaspăt la Londra să schițeze o hartă a cartierului lor universitar și să estimeze durata călătoriei către diferite destinații. În timp ce estimările legate de distanțe (spațiu) ale studenților s-au extins dacă aceștia cunoșteau bine o zonă, estimarea timpului necesar pentru deplasare s-a contractat odată cu familiaritatea. „Dacă ești foarte familiarizat cu un spațiu, începi să nu mai iei în seamă posibilele obstacole de pe traseu“, a spus Spires.

Amintirile și percepția ne pot împiedica să calculăm corect timpul necesar

În unele cazuri, calcularea timpului pentru a ajunge undeva ne poate pune bețe-n roate. Cercetările publicate în revista Memory & Cognition arată că facem estimări de timp în funcție de cât timp credem că ne-au luat aceleași sarcini în trecut, dar amintirile și percepțiile noastre nu sunt întotdeauna exacte. „Dacă avem deja experiență în îndeplinirea unei sarcini, este posibil să subestimăm timpul necesar ducerii ei la îndeplinire“, spune Emily Waldum, profesor adjunct la Campbell University din Carolina de Nord și autorul principal al unui

studiu publicat în 2016.

Muzica din căști ne poate face să estimăm greșit timpul

Studiul lui Emily Waldum a mai arătat că estimarea incorectă a timpului necesar îndeplinirii unei sarcini a fost influențată și de numărul de piese muzicale pe care le-au ascultat pe fundal subiecții cercetării. Astfel, adulții tineri care au ascultat în căști patru cântece scurte au considerat greșit că au timp suficient în comparație cu cei care au ascultat două cântece mai lungi. În același timp, percepția adulților în vârstă asupra timpului părea să nu fie influențată de muzică.

Experiențele neplăcute (aglomerația din trafic) pot să ne distorsioneze percepția asupra timpului

Un alt factor de mediu care ne influențează percepția asupra timpului îl reprezintă experiențele neplăcute. Spre exemplu, aglomerația pe care o întâlnim în trafic sau la metrou. Un studiu din 2022 a cerut participanților să estimeze durata călătoriilor simulate cu metroul mai mult sau mai puțin aglomerate. Ei au descoperit că persoanele care au avut parte de aglomerație aveau impresia că acele călătorii durează cu 10% mai mult decât cursele mai puțin aglomerate, ceea ce era legat de faptul că este o experiență neplăcută.

Conștiinciozitatea joacă un rol important

Și personalitatea are un cuvânt de spus când vine vorba de persoanele care întârzie tot timpul. Conștiinciozitatea redusă, arată studiul lui Waldum, poate determina unele persoane să uite sarcinile pe care le-au planificat din timp. „Contează și cât de mult este predispusă o persoană la a gestiona mai multe sarcini. „Dar acești oameni nu sunt mereu fericiți să alerge de la o întâlnire la alta, mereu în întârziere. Având o problemă în a refuza anumite task-uri, planurile lor nerealiste pentru acea zi sunt, mai degrabă, o reflectare a grijilor decât a entuziasmului lor“, este de părere psihoterapeutul Somia Zaman, citată de nypost.com.

Și studii publicate în revista Advances in Cognitive Psychology sunt de aceeași părere. Acestea au arătat că oamenii care jonglează cu mai multe sarcini simultan sunt mai puțin probabil să finalizeze la timp. „Cele mai bine organizate planuri pot eșua pur și simplu pentru că nu mai avem suficiente resurse de atenție pentru a le îndeplini cu succes“, a spus Waldum.

Persoanele cu ADHD nu reușesc să estimeze corect trecerea timpului

În 2019, un articol publicat în revista Medical Science Monitor atrăgea atenția că persoanele care au dificultăți în estimarea corectă a timpului ar putea suferi de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Pe de altă parte, se pare că unii oameni amână în mod deliberat anumite sarcini. „Tărăgănarea aceasta are, de obicei, rădăcini într-o relație emoțională dificilă cu sarcina care trebuie dusă la îndeplinire“, a punctat Fuschia Sirois, profesor de psihologie la Universitatea Durham din Aglia, citată de Live Science.

Organizarea e soluția!

Așadar, ce putem face pentru a nu mai întârzia? Am putea folosi soluțiile inteligente pe care ni le oferă calendarele cu notificări din telefoanele mobile. Setați alarme și memento-uri pe telefoane și modificați-le în funcție de cum decurge rezolvarea sarcinilor. Dacă știi că ești genul care întârzie, fixează-ți propriile termene limită înaintea celor în care sarcina trebuie predată. Contează cum îți organizezi tu timpul, în funcție de cantitatea de sarcini pe care tu trebuie să o îndeplinești. Pleacă din timp pentru fiecare întâlnire. Dacă ședința e fixată la ora 10, trezește-te cu 3 ore înainte și începe pregătirea pentru plecare. Ia în calcul aglomerația sau alte opriri în drum și asigur-te că pleci din timp. Și cel mai important – stabiliți termene limită rezonabile. Este din start greșit să crezi că vei putea rezolva 3 sarcini în același timp. Ia mereu în calcul elementul-surpriză, factorul cel mai important și cel care îți poate strica planurile.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro