De ce vine o româncă din Amsterdam să protesteze la București: În România este ceva exotic să te întorci. Nu putem să ne intoarcem la job-urile noastre și să așteptăm să se schimbe ceva
Lucrează la Banca Centrală Europeană în Frankfurt din 2014, face un master de cercetare în psihologie socială în Amsterdam, iar mâine participă la mitingul din Piața Victoriei. “Am avut la alegerile din 2014 un sentiment foarte intens de coeziune cu românii din țară și atunci a fost clar că ar trebui să fim mai conștienți de ce putem împreună”, povestește Oana-Maria Georgescu, pentru HotNews.ro. În 2017 a decis să intre în USR, cu gândul că “nu putem să ne intoarcem la job-urile noastre și să așteptăm să se schimbe ceva”.
Oana-Maria Georgescu are 36 de ani, a absolvit doctoratul in economie la Universitatea Goethe din Frankfurt, lucrează din 2014 la Banca Centrală Europeană, în Frankfurt, de unde în prezent este în an sabatic pentru terminarea unui master de cercetare în psihologie socială care se derulează în Amsterdam, a cărui teză o va susține la Institutul Max Planck for Cognitive and Brain Sciences din Leipzig.
“În România este ceva exotic să te întorci” de tot, povestește Oana-Maria Georgescu, pentru HotNews.ro. Mărturisește că ia în calcul “de ceva vreme” să revină. Temerea este: poate să găsească aici ceva echivalent cu ce face în străinătate? “Eu nu am plecat pentru bani, ci din dorința de cunoaștere”.
De ce vine la mitingul de vineri împotriva PSD și actualului guvern?
- “În primul rând, din solidaritate cu societatea civilă din România.
- În al doilea rând, pentru că eu consider că și cetățenii din diasporă au aceleași posibilități, poate obligații să contribuie la schimbarea din România. Suntem o generație din care un procent mare a emigrat.
- Este un moment de răspântie: ori diaspora va contribui pozitiv la dezvoltarea României, ori oamenii aceștia vor fi asimilați de țările în care sunt acum.
- Nu e normal ca un procent așa de mare de populație să trăiască în alte țări.
- În general, oamenii se duc în alte țări pentru educație, asta văd în Germania și Olanda, dar apoi se întorc. Ori în România e exotic să te întorci și este o poveste de succes, atunci când se întâmplă”.
Întrebată care a fost elementul hotărâtor în decizia de a veni la protest, tânăra a răspuns: “Niciun protest nu a mai făcut referire specific la diasporă. (…) Ar trebui ca societatea, împreună, deci și cei din afară, și din România, să înțeleagă că în noi stă schimbarea”.
“Am avut la alegerile din 2014 un sentiment foarte intens de coeziune cu românii din țară și atunci a fost clar că ar trebui să fim mai conștienți de ce putem împreună”, a declarat Oana-Maria Georgescu. Potrivit acesteia, oamenii trebuie să continue să le ceară socoteală politicienilor și să monitorizeze activitatea acestora.
Ia în calcul să revină în România? “Eu am muncit destul de mult, am un job destul de interesant, am privilegiul să fac cercetare pe un alt domeniu și mi-e foarte greu să renunț la lucrurile astea, neștiind ce mă așteaptă. Este temerea dacă găsesc ceva echivalent în România. Pentru că eu nu am plecat pentru bani, ci din dorința de cunoaștere, împinsă de curiozitate”, răspunde Oana-Maria Georgescu.