Sari direct la conținut

„De când s-a instalat Guvernul Ciolacu, pensia specială medie a crescut de 105 ori mai mult ca pensia medie normală”. Calculele unui deputat USR

HotNews.ro
Bani - bancnote lei , Foto: Lupoianflaviu | Dreamstime.com
Bani - bancnote lei , Foto: Lupoianflaviu | Dreamstime.com

Deputatul USR Claudiu Năsui atrage atenţia asupra faptului că în ultimele patru luni pensia specială medie a crescut de 105 ori mai mult ca pensia medie normală.

„De când s-a instalat Guvernul Ciolacu, pensia specială medie a crescut de 105 ori mai mult ca pensia medie normală. Ăsta e sistemul pe două viteze al pensiilor speciale. Sistemul pe care promitea domnul Ciolacu că îl reformează de urgenţă prin convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului în vară. Dar PSD şi PNL erau plecaţi în vacanţă, aşa că a lăsat-o pe toamnă. Între timp, pensia medie normală a crescut cu 2 lei, cea specială cu 211 lei”, scrie fostul ministru al Economiei, joi, pe Facebook.

Mai exact, în luna iunie, pensia medie contributivă avea o valoare de 2.006 lei/lună, în timp ce pensia medie specială era de 14.631 lei/lună. În luna septembrie, pensia medie contributivă a ajuns la 2.008 lei/lună, iar cea specială la 14.842 lei/lună.

Deputatul USR critică noile modificări aduse la legea pensiilor speciale prin care vârsta de pensionare pentru magistraţi va ajunge la 60 de ani abia în 2063.

„Marea reformă a domnului Ciolacu se finalizează când va avea 94 de ani. Şi culmea e că tot speciali rămân şi se vor pensiona mai devreme ca românii obişnuiţi. Cireaşa de pe tort? În timp ce ni se spune că pensiile speciale garantează independenţa magistraţilor, Agenţia Naţională de Integritate anunţă că o judecătoare are o avere nejustificată de 6 milioane de euro. Concluzia: se va bucura de pensie specială de peste 10 ori mai mare ca pensia normală”, menţionează Năsui.

Noua formă a legii pensiilor speciale a fost adoptată de Senat, din forma inițială eliminându-se prevederea privind recalcularea pensiilor, ca urmare a deciziei Curții Constituționale. După votul din Senat, legea merge la Camera Deputaților, decizională.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro