Sari direct la conținut

De la ministru la premier, toată lumea anunță noi relaxări. Ce restricții sunt în vigoare acum în România și care va fi ultima la care se va renunța

HotNews.ro
Coronavirus Romania, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Coronavirus Romania, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

De la ministrul Sănătății la premier, autoritățile vorbesc tot mai mult în ultima perioadă despre ridicarea restricțiilor. Se bazează pe evoluția în scădere a numărului de cazuri zilnice și pe faptul că în valul 5 avem de-a face cu o variantă de coronavirus care nu provoacă forme extrem de grave de boală, chiar dacă e mai contagioasă.

Discuțiile concrete despre relaxări ar urma să înceapă chiar de săptămâna viitoare, mai exact după 15 februarie, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că este posibil ca din martie să avem relaxări considerabile în țară, cum ar fi renunțarea la certificatul digital sau la purtatul măștii la exterior.

Ministrul Sănătății avertizează totuși că purtatul măștii la interior va fi ultima măsura la care se va renunța. „Ultimele restricții care se vor ridica, dacă pot fi considerate așa, vor fi legate de utilizarea măștii în interior”, a precizat el. „Restricțiile trebuie ridicate gradual. Oamenii trebuie să înțeleagă că au în continuare responsabilitate pentru semenii lor”, a insistat el.

Ce restricții sunt în vigoare în România

Starea de alertă este prelungită pentru 30 de zile în România începând cu 7 februarie. Iar principalele măsuri restrictive valabile în această perioadă sunt:

  • masca este obligatoriile în spațiile închise și deschise.
  • este interzisă organizarea de evenimente private – nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea.
  • activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă.
  • accesul în mall-uri este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • accesul în magazinele alimentare din mall-uri este permis pentru persoanele nevaccinate dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană din suprafața destinată vânzării; este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane care pot avea acces.
  • în magazinele nealimentare este permisă activitatea cu publicul în condițiile în care e vorba persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni. Nu se cere dovada vaccinării dacă magazinele au sub 200 mp.
  • activitatea restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00—22.00 în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Dacă aceasta este depășită capacitatea se reduce la 30%. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusă la 30% dacă incidența trece de 3/1000. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului cu purtarea măștii de protecție în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusă la 30% dacă incidența trece de 3/1000. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5.00—22.00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusă la 30% dacă incidența trece de 3/1000, iar numărul maxim de persoane e de 500. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • organizarea de cursuri de instruire, inclusiv cele de formare profesională care necesită activități practice, workshopuri, conferințe, precum și cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, în intervalul orar 5.00—22.00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusă la 30%, iar numărul maxim de participanți la 100 dacă rata de incidență trece de 3/1000. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • mitingurile și adunările publice sunt permise cu participarea a maxim 100 persoane, iar dacă acestea sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness, piscine, ștranduri, jocuri de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusă la 30%, dacă rata de incidență trece de 3/1000 . Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • angajatorii dispun organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde specificul activității permite. Dacă acest lucru nu e posibil, societățile care au un număr mai mare de 50 de salariați, au obligația organizării programului de lucru decalat, cu începere de la ora 7.30, respectiv 10.00 sau împărțit în grupe/schimburi/ture.
  • Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, a participanților în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale, administrativ-jurisdicționale și a celor administrative din motive de ordine și siguranță publică, a persoanelor care necesită servicii medicale și prestații sociale, precum și a persoanelor care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării, unui test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și celor care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro