Sari direct la conținut

De la tenebrele Securitatii la afacerile miliardarului Dinu Patriciu

Evenimentul Zilei

Pentru a ajunge la titeiul lui Saddam, magnatul de la Rompetrol s-a bazat pe Gheorghe Serbanescu, fost ambasador, expert in „treburile murdare” ale Securitatii.

Fostul ambasador al Romaniei in Kuweit, Gheorghe Serbanescu, „deconspirat” de Pacepa drept ofiter DIE (Directia de Informatii Externe a Securitatii), a fost mana dreapta a lui Dinu Patriciu in operatiunea „Petrol contra hrana”.

Gheorghe Serbanescu a negociat cu guvernul irakian conditiile in care Rompetrol urma sa cumpere la pret preferential 4 milioane de barili de petrol din Golf. Contactat de EVZ, Dinu Patriciu a recunoscut ca Serbanescu a fost „consilierul” sau, insa a cerut cateva zile pentru a se „documenta” despre implicarea acestuia in compania sa.

In schimb, Serbanescu a refuzat sa discute cu EVZ, afirmand ca nu are nimic de spus nici despre declaratiile lui Pacepa, nici despre colaborarea cu Rompetrol.

In spatele pedepsirii Monicai Lovinescu

Intr-un interviu publicat saptamana trecuta de cotidianul „Ziua”, fostul adjunct al DIE Ion Mihai Pacepa a afirmat ca „in iunie 1991, cand premierul Petre Roman a vizitat Kuweitul, el a fost intampinat de ambasadorul Gheorghe Serbanescu, un ofiter DIE care functionase ca agent de legatura cu grupele teroriste ale Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Printre „meritele” sale profesionale s-a inscris si operatiunea de „pedepsire” a Monicai Lovinescu din Paris, care ironiza de la microfonul Europei Libere dorinta lui Ceausescu de a crea prima dinastie comunista din istorie.”

In 1977, Monica Lovinescu a fost agresata in apartamentul sau din Paris de mai multi necunoscuti, banuiti ca ar fi fost angajati de Securitate. In ceea ce priveste acuzatiile referitoare la legaturile cu OEP, organizatie condusa de Yasser Arafat, a existat intotdeauna suspiciunea ca aceasta ar fi colaborat cu serviciile secrete romanesti pentru organizarea unor atentate.

Emisar la Bagdad

Ulterior, conform datelor obtinute de EVZ, Gheorghe Serbanescu a intrat, la inceputul anilor 2000, in „solda” lui Dinu Patriciu. La inceputul lui 2001, Rompetrol cauta o bresa pentru a intra in programul „Petrol contra hrana”, initiat de ONU pentru „a alimenta” Irakul cu resurse financiare, intr-o perioada in care statul lui Saddam era sub embargo comercial.

Conform unor surse din Rompetrol, reprezentantul roman al Rompetrol la negocierile cu irakienii era Gheorghe Serbanescu, care lucra impreuna cu Mauricio da Silva, un alt negociator al lui Patriciu.

Serbanescu il tinea la curent in permanenta pe Patriciu in legatura cu tratativele, anuntandu-l, la un moment dat, ca dupa semnarea unui contract de livrare a titeiului brut catre Petromidia, Rompetrol ar fi urmat sa devina principalul partener al Irakului in aceasta activitate.

Potrivit lui Serbanescu, tranzactiile ar fi urmat sa inceapa de la 2 milioane de barili, si ar fi ajuns in cateva luni pana la 8 milioane. Tranzactiile ar fi implicat si un comision de 25 de centi pe baril catre SOMO, institutia irakiana care functiona ca intermediar intre Bagdad si companii, acuzata ulterior de ONU ca ar fi devenit o interfata a „spagii” catre Saddam.

In toamna anului 2005, un raport intocmit de o comisie numita de ONU sub conducerea lui Paul Volcker a dezvaluit ca o mare parte din companiile implicate in program au platit „dividende” ilegale regimului de la Bagdad pentru a obtine petrolul la un pret mai mic.

Pe lista lui Volcker se afla si Rompetrol, insa Dinu Patriciu a negat intotdeauna ca ar fi stiut de vreo mita platita de Rompetrol catre irakieni.

Integral in EVZ

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro