Sari direct la conținut

Declarații pe propria răspundere pentru elevi și profesori, că nu înregistrează sau distribuie cursurile online

HotNews.ro
Scoala online, Foto: pxfuel.com
Scoala online, Foto: pxfuel.com

​Consiliul Național al Elevilor spune că Ministerul Educației vrea ca părinții, elevii și profesorii să semneze declaraţii pe propria răspundere în care aceștia se obligă să nu înregistreze sau să distribuie cursurile online.

„Astăzi, Ministerul Educației și Cercetării a lansat două declarații pe proprie răspundere, pentru elevi și părinți, respectiv pentru cadrele didactice. Declarația pentru elevi și părinți invocă două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal. Consiliul Național al Elevilor își exprimă indignarea față de prioritățile Ministerului Educației și Cercetării, în timp ce din ce în ce mai unități de învățământ trec în scenariul roșu, fără a avea, însă, infrastructura necesară predării online. Considerăm că aceste declarații sunt redundante, întrucât aspectele menționate în cuprinsul lor sunt extrase din lege, care e, inerent, obligatorie pentru toți actorii sistemului de învățământ”, au transmis reprezentanții elevilor, marți seară, într-un comunicat remis presei.

Ei solicită astfel Ministerului Educației „eliminarea acestor declarații inutile și monitorizarea îndeaproape, prin inspectoratele școlare județene, a activității didactice online a profesorilor, de multe ori inexistentă”.

„În timp ce situația epidemiologică se agravează de la o zi la alta, fapt care va conduce în mod cert spre tranziția către educația online a multor unități de învățământ, Ministerul Educației și Cercetării devine campion național la plimbat hârtii. Aceste declarații sunt complet inutile, întrucât aspectele legale menționate în cadrul acestora sunt deja obligatorii pentru elevi, profesori și părinți. E mult mai ușor să ne facem că facem, decât să rezolvăm problemele concrete din teritoriu. Sunt curios câți elevi care nu au acces la internet vor completa această declarație”, a spus Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, citat în comunicat.

Ministerul Educației introduce două declarații pe propria răspundere pentru școala online, una pentru profesori și alta pentru părinți și elevi, în care toți „se obligă” să nu înregistreze sau să distribuie imagini din timpul cursurilor pe net și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni – a scris marți publicația Edupedu.ro.

Amintim că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a lansat recent un apel public către Guvern, cerând, printre altele, modificarea legislației astfel încât să existe „sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactice, prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini trucate luate din timpul predării online”.

FSLI a cerut, printre altele, să fie luate următoarele măsuri:

  • Modificarea legislației, în sensul de a stabili sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactie, prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini trucate luate din timpul predării online.
  • Respectarea dispozițiilor art. 4 din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date, precum și a prevederilor art. 272 alin. 3 și 4 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, care spune că înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care desfășoară acea activitate.
  • De asemenea, trebuie respectate prevederile art. 73 din Codul civil, conform cărora orice persoană are dreptul la propria imagine, iar în exercitarea acestui drept, persoana poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.

Reprezentanții FSLI susțin că „este revoltător” că premierului Ludovic Orban „îi pare a fi o <> faptul că profesorii solicită respectarea regulilor de protecție a datelor personale, măsuri care se aplică în toate țările membre ale Uniunii Europene”.

CITEȘTE ȘI:

Elevii din Capitală trebuie să își schimbe parolele platformelor unde fac ore online, după ce acestea au fost accesate nelegal

Toate școlile din Capitală au intrat în scenariul roșu – cursuri exclusiv online – după ce a fost depășită rata de infectare de 3 la mia de locuitori

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro