DeepSeek, produs al ingineriei sovietice. Cum a ajuns o știre de senzație la televiziunile rusești

Un fals reportaj rusesc care susținea că aplicația chineză DeepSeek AI se baza pe un cod secret sovietic a fost difuzat de una dintre televiziunile de stat ale Rusiei, reflectând nostalgia din societatea rusă pentru o epocă pierdută a supremației tehnologice, scrie Reuters.
Site-ul rusesc de știri false Panorama, care se descrie ca o publicație de satiră și este transparent în privința conținutului său fictiv, a publicat un interviu inventat cu Liang Wenfeng, fondatorul DeepSeek, în care acesta lăuda programatorii sovietici.
Interviul fals susținea că codul-sursă utilizat de startup a fost creat în 1985 de o echipă condusă de omul de știință Viktor Glușkov, considerat creatorul primului computer personal sovietic, în anii 1960.
Glușkov a dezvoltat, de asemenea, o rețea de procesare a datelor destinată gestionării economiei planificate sovietice. Unii oameni de știință ruși susțin că această rețea avea unele caracteristici incipiente ale inteligenței artificiale.
Povestea falsă a devenit virală și a fost relatată de canalul național de televiziune de stat Rossia-1 ca și cum ar fi fost o știre autentică. De asemenea, a fost preluată de conturi influente de pe rețelele sociale.
Russia's top TV channel claimed the DeepSeek AI network is based on 'code developed by Soviet programmers' back in 1985—citing a satirical article as the source. It even said the Chinese plan to open a museum of Soviet achievements in Beijing. Next up: Lenin invented Wi-Fi. 📡😂 pic.twitter.com/FMqSyvSHFP
— Brian McDonald (@27khv) February 2, 2025
Cum stă Rusia în cursa pentru dezvoltarea inteligenței artificiale
„Nu doar că Uniunea Sovietică era cea mai educată și avansată țară. Uniunea Sovietică era o civilizație științifică și tehnologică”, a scris pe Telegram veteranul lider al Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, într-o postare pe care a șters-o ulterior.
Rusia se află abia pe locul 31 din 83 de țări în ceea ce privește implementarea, inovarea și investițiile în inteligență artificială, conform indicelui Global AI realizat de compania britanică Tortoise Media.
Rusia este devansată în clasament nu doar de către Statele Unite și China, ci și de alți membri BRICS, precum India și Brazilia.
Rusia, care are două modele interne majore de inteligență artificială, urmărește cu atenție succesele Chinei în acest domeniu, în condițiile în care cele mai recente modele de A.I. ale DeepSeek, lansate luna trecută, au bulversat peisajul tehnologic global.