Sari direct la conținut

Ce este „DeepSeek”, numele care amenință să răstoarne cursa înarmării cu A.I. și ofere un atu Beijingului? / Atac cibernetic major luni, după ce acțiunile marilor companii tech s-au prăbușit

HotNews.ro
Ce este „DeepSeek”, numele care amenință să răstoarne cursa înarmării cu A.I. și ofere un atu Beijingului? / Atac cibernetic major luni, după ce acțiunile marilor companii tech s-au prăbușit
ChatGPT vs. DeepSeek, FOTO: Costfoto / ddp USA / Profimedia Images

Startup-ul chinezesc DeepSeek a anunțat luni că a fost victima unui atac cibernetic „la scară largă”, în aceeași zi în care a provocat turbulențe majore pe piețele financiare, scrie Reuters.

„Din cauza atacurilor malițioase la scară largă asupra serviciilor DeepSeek, înregistrarea poate fi indisponibilă. Vă rugăm să așteptați și să încercați din nou. Utilizatorii înregistrați se pot conecta în mod normal. Vă mulțumim pentru înțelegere și sprijin”, arată un mesaj postat pe site-ul companiei.

Startup-ul chinezesc DeepSeek amenință să perturbe ordinea mondială a tehnologiei prin lansarea celor mai recente modele ale sale de inteligență artificială (A.I.), despre care afirmă că sunt comparabile sau chiar superioare celor dezvoltate de liderii din Statele Unite ai industriei, la doar o fracțiune din costuri.

Acţiunile Nvidia, principalul beneficiar al interesului uriaș din jurul A.I., sunt în scădere cu 16,2%, marcând cea mai slabă zi a lor de la începutul pandemiei, în martie 2020. În timpul tranzacţiilor, acţiunile Nvidia au atins în doar câteva ore minime nemaivăzute din octombrie.

Pierderile Nvidia au avut un efect de domino asupra altor companii din sectorul AI şi asupra pieţei americane în general.

Acţiunile Micron şi Arm Holdings au scăzut cu peste 10%, respectiv 9%, în timp ce producătorii de cipuri Broadcom şi AMD au pierdut 16% şi, respectiv, 6%.

De asemenea, Constellation Energy şi Vistra, două companii implicate în dezvoltarea infrastructurii energetice pentru AI, au înregistrat scăderi de peste 19% şi 27%.

Pieţele internaţionale au resimţit, la rândul lor, impactul. Companiile de cipuri din Olanda, ASML şi ASM International, au înregistrat scăderi semnificative pe bursele europene, iar în Asia, acţiunile companiilor japoneze Advantest şi Tokyo Electron, specializate în tehnologia semiconductoarelor, au fost, de asemenea, pe roşu.

Ce este DeepSeek

Compania a atras atenția sectorului tech încă din decembrie, după ce a menționat într-o lucrare că antrenarea modelului său DeepSeek-V3 a necesitat mai puțin de 6 milioane de dolari în putere de calcul furnizată de cipurile Nvidia H800.

„R1”, asistentul A.I. al companiei alimentat de DeepSeek-V3, a fost lansat în 20 ianuarie și a provocat aproape imediat îngrijorări în Silicon Valley, centrul industriei tech americane, din cauza performanțelor sale.

Aceste îngrijorări s-au transformat luni într-o derută pe bursă pentru companiile tech din americane, dar și din alte părți ale lumii, după ce aplicația dezvoltată de DeepSeek a depășit ChatGPT pentru a deveni cea mai descărcată aplicație gratuită din App Store în SUA.

Rezultatele obținute de DeepSeek au ridicat semne de întrebare cu privire la decizia unor companii tehnologice americane de a aloca miliarde de dolari pentru investiții în A.I, iar prețul acțiunilor mai multor jucători importanți, inclusiv Nvidia, a scăzut puternic luni.

Nvidia a fost în ultimii doi ani compania vedetă a bursei americane, înregistrând o apreciere spectaculoasă tocmai datorită unitatăților sale de procesare grafică (GPU), cipurile avansate necesare pentru calculele complexe efectuate de sistemele A.I.

De ce provoacă DeepSeek îngrijorări?

Lansarea ChatGPT de către OpenAI la sfârșitul anului 2022 a declanșat o cursă a înarmării inclusiv între companiile tehnologice din China, care s-au grăbit să-și creeze propriile chatbot-uri alimentate de inteligență artificială.

Însă, după lansarea primului echivalent chinez al ChatGPT, realizat de gigantul motoarelor de căutare Baidu, în China s-a manifestat o dezamăgire larg răspândită față de decalajul dintre capacitățile de A.I. ale firmelor americane și cele locale.

Calitatea și eficiența costurilor modelelor DeepSeek au schimbat această percepție. DeepSeek susține că DeepSeek-V3 și DeepSeek-R1, cele două modele A.I. lăudate inclusiv de directorii din Silicon Valley și inginerii companiilor tehnologice americane, sunt comparabile cu cele mai avansate ale OpenAI și Meta.

Acestea sunt, de asemenea, mai ieftine de utilizat. Conform afirmațiilor startup-ului din China, DeepSeek-R1, lansat săptămâna trecută, este de 20 până la 50 de ori mai ieftin decât modelul OpenAI o1, în funcție de sarcină.

OpenAI a dezvăluit în decembrie modelul său o1, „proiectat să petreacă mai mult timp gândindu-se înainte de a răspunde”. Noul model i-a impresionat în general pe experții din domeniul tech.

Însă DeepSeek a demonstrat cât de rapid poate reduce decalajul, stârnind temeri în rândul investitorilor, politicienilor și dezvoltatorilor cu privire la cât timp va putea SUA să-și mențină supremația în cursa pentru inteligența artificială.

Cine este în spatele DeepSeek?

Conform datelor oficiale din China, DeepSeek este un startup din Hangzhou, al cărui acționar majoritar este Liang Wenfeng, unul dintre fondatorii firmei de investiții speculative High-Flyer.

Fondul lui Liang a anunțat în martie 2023, pe contul său oficial de WeChat, „un nou început”, trecând dincolo de tranzacționare pentru a-și concentra resursele pe crearea unui „nou grup de cercetare independent, pentru a explora esența AGI” (Inteligența Artificială Generală). DeepSeek a fost înființat mai târziu în 2023.

Inteligență Artificială Generală se referă la un nivel de dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale în care un sistem este capabil să desfășoare orice sarcină intelectuală pe care o poate realiza un om.

Datele din China nu arată clar cât de mult a investit High-Flyer în DeepSeek. High-Flyer are un birou situat în aceeași clădire ca DeepSeek și deține, de asemenea, brevete legate de clustere de cipuri utilizate pentru antrenarea modelelor A.I.

Financial Times nota FT într-un articol de zilele trecute că Liang, care este implicat personal în cercetările DeepSeek, folosește veniturile din tranzacțiile fondului său de investiții pentru a plăti salarii de top celor mai buni specialiști locali în A.I.

Deși a lansat DeepSeek în 2023, Liang a făcut pregătiri în acest sens încă din 2021, când început să achiziționeze mii de unități grafice Nvidia pentru proiectul său din domeniul A.I. Potrivit Financial Times, la momentul respectiv experții din industrie au considerat noul său proiect o excentricitate a unui miliardar în căutare de un nou hobby.

Cine lucrează la DeepSeek?

Alături de ByteDance, proprietarul TikTok, DeepSeek este cunoscut pentru oferirea celor mai mari remunerații disponibile pentru inginerii în A.I. din China, echipa având birouri în Hangzhou și Beijing.

„Birourile DeepSeek seamănă cu un campus universitar pentru cercetători serioși”, a declarat un partener de afaceri al companiei pentru FT. „Echipa crede în viziunea lui Liang: să arate lumii că chinezii pot fi creativi și pot construi ceva de la zero”, a adăugat acesta.

Liang a descris DeepSeek ca o companie locală unică, care angajează doctoranzi de la universități de top din China, precum Peking, Tsinghua și Beihang, în loc de experți din instituții americane.

Într-un interviu acordat presei locale anul trecut, el a declarat că echipa sa de bază „nu include persoane care s-au întors din străinătate. Sunt cu toții locali… Trebuie să ne dezvoltăm singuri talentele de top”.

Ce crede guvernul chinez despre DeepSeek?

După ce Washingtonul a interzis exportul celor mai performante cipuri produse de Nvidia către China, companiile locale de A.I. au fost forțate să găsească modalități inovatoare de a maximiza puterea de calcul a unui număr limitat de cipuri disponibile pe plan intern, o problemă pe care echipa lui Liang deja știa cum să o rezolve.

„Inginerii de la DeepSeek știu cum să deblocheze potențialul acestor GPU-uri (n.r. unități de procesare grafică), chiar dacă nu sunt de ultimă generație”, a spus un cercetător pentru FT.

Succesul fulminant înregistrat de DeepSeek a fost remarcat deja în cercurile politice de vârf din China. Pe 20 ianuarie, ziua lansării modelului DeepSeek-R1 pentru public, fondatorul Liang a participat la un simpozion cu ușile închise pentru oameni de afaceri și experți, găzduit de premierul chinez Li Qiang.

Potrivit agenției de știri Xinhua, Liang a fost singurul șef al unei companii cu cercetări în domeniul A.I. care a fost invitat la întâlnirea respectivă. Antreprenorilor li s-a transmis să își „concentreze eforturile pentru a depăși tehnologiile de bază esențiale”.

Reuters notează că prezența lui Liang la această reuniune este un posibil semn că succesul DeepSeek ar putea fi important pentru obiectivul politic al Beijingului de a depăși controalele la export impuse de Washington și de a atinge autosuficiența în industrii strategice precum cea a inteligenței artificiale.

Cât de credibile sunt afirmațiile făcute de DeepSeek cu privire la modelele sale A.I.?

Deși afirmațiile făcute de startup-ul chinez în lucrări de specialitate au provocat ample îngrijorări în Silicon Valley, există și voci care ridică semne de întrebare cu privire la povestea sa de succes.

De exemplu, CEO-ul Scale AI, Alexandr Wang, a declarat într-un interviu pentru CNBC că DeepSeek deține 50.000 de cipuri Nvidia H100, lucru pe care compania nu l-ar dezvălui, deoarece ar încălca restricțiile de export impuse de Washington, care interzic vânzarea unor astfel de cipuri avansate companiilor chineze.

DeepSeek nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii pe această temă, dar Reuters notează că Wang a făcut afirmațiile sale fără a oferi dovezi în sprijinul lor.

Analiștii de la banca de investiții Bernstein au subliniat luni, într-o notă de cercetare, că costurile totale de antrenare a modelului V3 al DeepSeek nu este cunoscut, dar că acestea trebuie să fi fost mult mai mari decât cele anunțate de companie, de 5,58 milioane de dolari pentru puterea de calcul.

De asemenea, analiștii au notat că nu au fost dezvăluite costurile de antrenare pentru modelul R1, la fel de apreciat.

INTERVIURILE HotNews.ro