Sari direct la conținut

Deficitul de cont curent creste de doua ori mai mult decat vrea Guvernul

Curentul

Cea mai recenta prognoza a CNP dar si calculele FMI arata ca deficitul de cont curent creste de doua ori mai rapid decat a estimat Guvernul. Daca autoritatile vedeau un salt de doar 1,2% in 2007, CNP merge acum pe unul de 3,1% iar FMI chiar 3,7%.

Singura sansa de acoperire a acestuia par a ramane veniturile romanilor care muncesc peste granita, pentru ca la investitii se vede deja reculul, iar potentialii plasatori se plang de cresterea costului cu forta de munca.

Astfel, potrivit prognozei preliminare de toamna pe termen scurt, elaborata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), deficitul de cont curent al balantei de plati va urca la 13,4 la suta din PIB in 2007, de la 10,3 la suta din PIB in 2006, iar in 2008 acesta ar trebui sa atinga 18,35 miliarde de euro, reprezentand pana la la 13,3 la suta din PIB.

Conform CNP, in 2007, deficitul de cont curent va atinge 15,80 miliarde de euro, in conditiile in care exporturile FOB vor insuma 29,80 miliarde de euro, in crestere cu 15,3 la suta comparativ cu 2006, iar importurile CIF vor insuma 51,46 miliarde de euro, suma ce reprezinta o majorare cu 26,3 la suta comparativ cu 2006.

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza pentru Romania un deficit de cont curent de 14 la suta din Produsul Intern Brut, in 2007, a aratat, marti, intr-o conferinta de presa, seful delegatiei FMI in Romania, Albert Jaeger.

„Deficitul de cont curent este la un nivel destul de ridicat in prezent. Exista ingrijorare cu privire la nivelul acestuia, pe care il estimam la 14 la suta din PIB in 2007”, a spus Jaeger.

Acesta a tras un semnal de alarma cu privire la finantarea deficitului pe viitor, intrucat in opinia sa acesta nu va mai putea fi sustinut intr-o foarte mare masura de investitii straine.

„Situatia trebuie privita cu atentie. Deficitul nu va putea fi sustinut de investitii straine foarte mult timp de acum incolo, intrucat cele mai multe investitii din economie genereaza exporturi. Iar pe termen mediu se va consemna o scadere a importurilor. Pe termen mediu el poate scadea, problema este prin ce mecanism”, a mai spus oficialul FMI.

Chiar daca nu suntem chiar intr-un pol de maxim pericol, existand state care stau mult mai rau la acest capitol, valorile inregistrate in ecest moment dau fiori bancii centrale, mai ales din punctul de vedere al sustenabilitatii.

integral in Curentul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro