Sari direct la conținut

Demonstrațiile continuă în Canada: Impas la Ottawa, primarul face apel la un moderator care să discute cu protestatarii

HotNews.ro
protestul camionagiilor din Canada, Foto: Captura video
protestul camionagiilor din Canada, Foto: Captura video

Moderator, stare de urgență, acțiuni în justiție: situația a fost tensionată luni în capitala canadiană Ottawa, care este ocupată de zece zile de camionagii care denunță măsurile de sănătate impuse de premierul Justin Trudeau, potrivit AFP.

Luni dimineață, primarul capitalei federale a cerut guvernului canadian să numească un mediator care să lucreze cu protestatarii și să pună capăt manifestației, care îi înfurie pe locuitorii supuși zgomotului necontenit al claxoanelor și gazelor de motorină de la camioane.

Confruntat cu ceea ce el numește „ocupație” și judecând situația „scăpată de sub control”, primarul a declarat duminică stare de urgență și polițiștii și-au înăsprit tonul.

„Încercăm, chiar acum, să luăm legătura cu toate partidele federale, astfel încât să putem începe discuțiile și să vedem cum putem merge mai departe”, a declarat Tamara Lich, unul dintre organizatorii mișcării, luni în timpul unei întâlniri în direct pe YouTube.

„Vrem ridicarea obligațiilor de vaccinare, a restricțiilor și restabilirea drepturilor și libertăților canadienilor”, a adăugat ea, denunțând încercările autorităților de a sufoca mișcarea.

Poliția din Ottawa, criticată pentru că nu a reușit să prevină paralizarea centrului capitalei unde sunt închise multe afaceri, a împiedicat într-adevăr încă de duminică aprovizionarea protestatarilor, în special cu combustibil.

„Oricine încearcă să ofere sprijin material protestatarilor riscă să fie arestat”, a spus poliția.

De asemenea, au arestat șapte persoane și au confiscat numeroase vehicule.

La rândul lor, locuitorii din Ottawa, exasperați de haosul provocat de mișcare, au lansat un proces colectiv de aproximativ 10 milioane de dolari canadieni (7 milioane de euro) împotriva organizatorilor.

Protestele, care au început la Ottawa sâmbătă, 29 ianuarie, s-au extins în acest weekend și în alte orașe mari canadiene (Toronto, Winnipeg, Quebec…). Forma lor amintește de cele ale „vestelor galbene” care paralizaseră centrul multor orașe mari franceze în fiecare weekend timp de câteva luni din iarna lui 2018.

Testat pozitiv pentru Covid-19 în urmă cu o săptămână și, prin urmare, în izolare, Justin Trudeau nu a comentat protestele de weekend. Joia trecută, acesta excluse posibilitatea de a desfășura armata pentru a disloca manifestanții, considerând că este necesar să fie foarte atent înainte de a disloca trupele în fața cetățenilor.

„Trudeau nu are nimic de câștigat mergând să vorbească cu demonstranții”, a declarat Geneviève Tellier, politolog de la Universitatea din Ottawa, pentru AFP.

Dar toate acestea s-ar putea „transforma într-o criză politică”, a adăugat colegul său Frédéric Boily, de la Universitatea din Alberta.

„Justin Trudeau a avut inițial o reacție proastă. A reacționat prea puternic și prea brusc când a încercat să atribuie protestele extremei dreapta”, spune acesta.

De la începutul mișcării, premierul nu a încetat, de fapt, să-și minimalizeze reprezentativitatea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro