Sari direct la conținut

„Deplorabil!”. Premierul Starmer și guvernul de la Londra, în dispută cu Elon Musk pe tema protestelor violente antimigrație din Marea Britanie

HotNews.ro
Elon Musk, Foto: No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia Images
Elon Musk, Foto: No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia Images

Guvernul britanic nu a fost mulțumit de comentariile lui Elon Musk pe tema revoltelor din Regatul Unit și nici de faptul că dezinformările au circulat fără probleme pe platforma acestuia, X, fostul Twitter, scrie BBC.

Premierul Keir Starmer a criticat comentariile omului de afaceri Elon Musk, care a spus zilele trecute că „războiul civil este inevitabil”, cu referire la protestele violente antimigrație izbucnite în Marea Britanie.

Patronul X, fostul Twitter, postase acest comentariu pe platformă, ca răspuns la o înregistrare video ce surprindea mai multe persoane care aruncau cu artificii spre polițiști.

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a declarat că „nu există nicio justificare” pentru comentariile lui Musk, adăugând că există în schimb mai multe lucruri pe care companiile de social media „pot și ar trebui să le facă”.

Ministra justiției Heidi Alexander l-a criticat de asemenea pe miliardar pentru comentariile sale „total nejustificate” și „destul de deplorabile”.

Musk și-a continuat comentariile

În urma postării despre războiul civil de sâmbătă, Musk a continuat să comenteze tulburările din Regatul Unit.

El a răspuns la o postare pe X din partea prim-ministrului – în care Starmer spunea că nu va tolera atacurile asupra moscheilor sau comunităților musulmane – întrebând: „Nu ar trebui să fiți îngrijorat de atacurile asupra tuturor comunităților?”.

Musk a răspuns, de asemenea, la o postare care critică poliția britanică, sugerând că răspunsul poliției „pare unilateral”.

Protestele antimigrație au început săptămâna trecută, după tragedia din Southport, unde trei fetițe au fost înjunghiate de un tânăr de 17 ani născut în Regatul Unit din părinți rwandezi.

Tulburările care au urmat în orașele din Anglia și în unele părți ale Irlandei de Nord au fost alimentate de dezinformarea răspîndită online, de extrema dreaptă și de sentimentul anti-imigrație, scrie BBC.

Purtătorul de cuvânt al premierului a spus că firmele de social media „au responsabilitatea” de a se asigura că activitatea infracțională – inclusiv din partea celor din afara Regatului Unit – nu este distribuită online și a avertizat că actorii statali pot amplifica dezinformarea.

El nu a spus însă ce țări s-ar afla în spatele postărilor.

Legea siguranței online

Luni, secretarul pentru tehnologie Peter Kyle a declarat că s-a întâlnit cu reprezentanți ai TikTok, Meta, compania mamă a Facebook, Google și X „pentru a clarifica responsabilitatea lor de a continua să colaboreze cu noi pentru a opri răspândirea dezinformării odioase”.

Ministra de interne Yvette Cooper a declarat, de asemenea, că guvernul nu va tolera „huliganismul din fotoliu”, iar companiile de social media trebuie să își asume „responsabilitatea” pentru postările online care încurajează infracționalitatea.

Un purtător de cuvânt al Ofcom a declarat pentru BBC News că se „mișcă rapid” pentru a pune în aplicare Legea privind siguranța online, astfel încât aceasta să poată fi aplicată „cât mai curând posibil”.

„Când va intra pe deplin în vigoare, firmele de tehnologie vor trebui să evalueze riscul de conținut ilegal pe platformele lor, să ia măsuri pentru a opri apariția acestuia și să acționeze rapid pentru a-l elimina atunci când iau cunoștință de el”, a spus oficialul.

Infracțiunile referitoare la incitare prevăzute de legislația britanică sunt valabile dinainte de apariția rețelelor sociale, în Legea privind ordinea publică din 1986. Acestea pot include provocarea la violență și hărțuire, precum și implicarea în revolte.

Între timp, Legea privind siguranța online, care este disponibilă din 2023, dar care nu a intrat încă pe deplin în vigoare, va impune firmelor de social media să „ia măsuri ferme împotriva conținutului și activității ilegale”, inclusiv a infracțiunilor „agravate din motive rasiale sau religioase”, precum și a incitării la violență.

Infracțiunile penale introduse de lege vor acoperi trimiterea de „comunicări amenințătoare” online și distribuirea de „informații false menite să provoace prejudicii nesemnificative”. Luni, Starmer a subliniat că „dreptul penal se aplică atât online, cât și offline”.

INTERVIURILE HotNews.ro