VIDEO Reuniune de urgență a guvernului britanic după violențele anti-migrație din weekend / Protestatarii au încercat să incendieze un hotel cu solicitanți de azil
O reuniune COBRA care întrunește miniștri, polițiști și ofițeri ai serviciilor de informații se va desfășura luni la Londra, după violențele care au avut loc în ultimele două zile în mai multe orașe ale Marii Britanii, scriu Reuters, BBC și The Guardian. Protestele au izbucnit după tragedia din Southport, unde trei fetițe au fost înjunghiate de un tânăr de 17 ani născut în Regatul Unit din părinți rwandezi.
Cel puțin 150 de persoane au fost arestate în Marea Britanie în urma violențelor care au avut loc în mai multe orașe în timpul weekendului, iar guvernul a anunțat că va lua măsuri suplimentare pentru a calma tensiunile, luni.
Duminică, premierul Keir Starmer a condamnat protestele violente, vorbind în special despre atacul mulțimii din orașul Rotherham asupra unui hotel care găzduiește solicitanți de azil și a promis că cei implicați în tulburări vor suporta „întreaga forță a legii”.
Reuniunea Cobra vine după a șasea zi de proteste violente împotriva migrației, care au urmat atacului mortal comis la o petrecere cu copii de un tânăr de 17 ani de origine rwandeză, născut la Cardiff, în Țara Galilor.
În total, peste 400 de oameni au fost arestați până acum, au anunțat autoritățile britanice, citate de Reuters.
Îngrijorare pentru comunitățile musulmane
Reuniunea Cobra, la care participă miniștri, funcționari publici, polițiști și ofițeri de informații, va avea drept scop să furnizeze guvernului informații actualizate cu privire la violențele din weekend și la răspunsul din zilele următoare.
În timpul discursului televizat de duminică al prim-ministrului, acesta i-a avertizat pe cei implicați că vor „regreta” participarea la violențe.
„Oamenii din această țară au dreptul să fie în siguranță, și totuși am văzut comunități musulmane vizate, am văzut atacuri asupra moscheilor”, a declarat prim-ministrul, potrivit BBC.
„Alte comunități minoritare vizate, saluturi naziste pe stradă, atacuri asupra poliției, violență gratuită alături de retorică rasistă, așa că nu, nu mă voi feri să le numesc așa cum sunt: violențe de extremă dreapta”, a spus el.
Scene „absolut îngrozitoare”
În Rotherham, cel puțin zece polițiști au fost răniți, iar unul a rămas inconștient, după ce manifestanții anti-imigrație au aruncat cu scânduri de lemn în ofițeri și i-au stropit cu extinctoare, a anunțat poliția din South Yorkshire.
Unii protestatari au spart geamuri pentru a avea acces la un hotel Holiday Inn Express, iar o pubelă mare a fost incendiată. Angajații hotelului și rezidenții, unii dintre ei solicitanți de azil, au fost „îngroziți”, dar nu au existat oameni răniți, a declarat poliția.
Imaginile de la fața locului au arătat un coș de gunoi în flăcări și protestatari, unii acoperiți de steaguri ale UK și ale Sfântului Gheorghe, care scandau: „Scoateți-i afară”. La un moment dat, demonstranții păreau gata să intre în forță în hotel, scrie The Guardian.
Ministra de interne Yvette Cooper a spus că scenele au fost „absolut îngrozitoare” și a declarat că poliția are sprijinul guvernului pentru a lua „cele mai ferme măsuri”.
Proteste violente în mai multe orașe
La un al doilea hotel din Tamworth, Staffordshire, polițiștii au declarat că au avut de-a face cu „acte violente de huliganism” duminică seara.
Un polițist a fost rănit la fața locului, deoarece oamenii au aruncat cu petarde, au spart geamuri și au aprins focuri, a declarat poliția din Staffordshire.
În paralel, persoane violente din Middlesbrough au spart geamurile caselor și mașinilor și au aruncat cu obiecte în polițiști.
În Dorset, 600 de persoane din tabere opuse s-au adunat pe malul mării în Weymouth. Polițiștii au declarat că a avut loc un „număr mic de incidente de nivel scăzut”, iar un bărbat a fost arestat pentru tulburarea ordinii publice.
Și în Bolton, protestatarii anti-imigrație au fost confruntați cu un grup de până la 300 de persoane mascate care strigau „Allahu Akbar”.
Autoritățile britanice acuză dezinformarea
Poliția britanică a spus că dezinformarea care a circulat online, fiind amplificată de figuri cunoscute, ar fi stat la originea violențelor.
Incidentele au pornit după crima șocantă din Southport. Trei fetițe, Alice Dasilva Aguiar, de nouă ani, Bebe King, de șase ani, și Elsie Dot Stancombe, de șapte ani, au fost înjunghiate mortal, în timp ce participau la un curs de dans cu tema Taylor Swift.
Un val de dezinformare a cuprins apoi țara, sugerând că tânărul care a comis crima – Axel Rudakubana – ar fi fost un musulman radical, chiar un solicitant de azil, în ciuda faptului că familia sa este creștină, iar poliția a insistat că acesta s-a născut în Regatul Unit.
Stephen Yaxley-Lennon, care a condus grupul anti-islam English Defence League, a fost învinuit de presa britanică pentru răspândirea de dezinformări către cei 875 000 de adepți ai săi, pe X.
„Vă mint pe toți”, a scris în replică Yaxley-Lennon, care este cunoscut sub pseudonimul Tommy Robinson. „Încearcă să întoarcă națiunea împotriva mea. Am nevoie de voi, voi sunteți vocea mea”, a spus el.
Elon Musk a intervenit și el în discuție. Răspunzând unei postări pe X care dădea vina pe migrația în masă și pe granițele deschise pentru tulburările din Marea Britanie, el a scris: „Războiul civil este inevitabil”.
„Oamenii rezonabili nu iau cărămizi și nu le aruncă în poliție”
Ministra de interne Yvette Cooper a declarat și ea că tensiunile au fost amplificate și inflamate online, iar guvernul va urmări problema cu platformele de social media.
„Cred că ceea ce ați văzut este că rețelele de indivizi și grupuri diferite au încercat să alimenteze flăcările”, a declarat ea pentru Sky News, evitând întrebările dacă au fost implicate state străine.
În timp ce a subliniat că oamenii au opinii și preocupări cu privire la imigrație, ea a învinuit grupurile extremiste, rasiste și violente pentru violență.
„Oamenii rezonabili care au toate aceste tipuri de opinii și preocupări nu iau cărămizi și nu le aruncă în poliție”, a spus ministra.