Deprecierea euro a dus la renegocierea a mii de contracte comerciale
Deprecierea monedei europene inregistrata in ultimele luni a dus catre o deschidere tot mai mare a mediului de afaceri din Romania catre leul romanesc.
Una dintre consecintele aprecierii monedei nationale a fost renegocierea a mii de contracte comerciale incheiate in euro de catre firme carora caderea monedei europene le-a adus pierderi considerabile.
Renegocierea contractelor nu a fost intotdeauna acceptata de catre beneficiari, furiosi ca trebuie sa plateasca in plus pentru aceleasi servicii.
Mai interesant este ca in momentul in care crestea valoarea monedei europene, toti producatorii se grabeau sa majoreze costurile produselor sau serviciilor oferite. Perfect justificat. Insa in conditiile in care valoarea monedei europene scade semnificativ, procesul invers nu mai are loc.
Constructorii inregistreaza pagube semnificative
Pagubele firmelor ce activeaza in domeniul constructiilor sunt si ele insemnate.
Directorul executiv al Patronatului Societatilor din Constructii, Adriana Iftime, a declarat pentru Hotnews.ro ca o serie de societati sunt in mare dificulatate dupa semnarea unor contracte pentru construirea cartierului ANL, Henry Coanda.
La acea vreme, cotatia monedei europene era de aproximativ 40.000 de lei. Posibilitatea renegocierii termenilor contractuali este foarte redusa, a delarat Adriana Iftime, iar pe viitor nu este exclusa introducerea unor clauze care sa prevada ca in conditii de depreciere a monedei euro de mai mult de 5-10%, contractul sa fie rediscutat.
Un alt caz extrem de mediatizat a fost cel al firmei Impact SA, care s-a decis sa renegocieze contractele, spre disperarea beneficiarilor.
Internautii trec direct la leul greu
O alta masura mult mai usor de realizat ar fi ca preturile constructiilor sa se calculeze si sa se achite in lei.
Din ce in ce mai multe firme au renuntat la incheiere unor intelegeri cu plata in euro, orientandu-se preponderent catre moneda nationala.
Este si cazul provider-ului de internet Evolva, al carei reprezentant, Catalin Kukuv, a declarat pentru Hotnews.ro, ca incepand cu sfarsitul anului, toate contractele vor fi onorate cu plata in lei grei.
Angrosistii de cereale au “simtit” piata inca din ianuarie
Intuind evolutia negativa a monedei europene, o serie de firme au trecut la negocierea intelegerilor pe baza leului, inca de la inceputul anului.
Este si cazul membrilor Asociatiei Patronale a Angrosistilor de Cereale din Romania (ANCER), care, incepand cu ianuarie 2005, au perceput tarife in lei.
Presedintele ANCER, Ion Scurteli, a declarat ca necazurile resimtite astazi in urma scaderii valorii Euro sunt pricinuite si de faptul ca valoarea de 41.000 de lei pentru un euro nu era una reala, iar oamenii de afaceri s-au grabit sa aiba incredere intr-o piata valutara inca nesigura.
Imobiliarele s-au aliniat tendintei de pe piata valutara
Deprecierea euro isi face simtita prezenta si pe piata imobiliara. Cu exceptia Bucurestiului, marea majoritate a proprietarilor din tara isi vind casele sau apartamentele pe sume exprimate in lei.
Situatia este fara precedent in ultimii ani, cand toate tranzactiile imobiliare se faceau exclusiv in valute care prezentau incredere oamenilor.
Paza si protectie pe lei
Si un alt segment al serviciilor a suferit de pe urma renegocierii contractelor. Este vorba despre serviciile de paza, protectie si transport de valori.
Reprezentantii companiei Group 4 Falck au recunoscut ca au renegociat majoritatea contractelor, la fel facind si alte firme din domeniu.
Beneficiarii acestor contracte au opus o rezistenta insemnata la inceput, dar a trebuit sa accepte noile conditii, deoarece aproape toate firmele prestatoare au inceput sa perceapa plata in lei.
Carburantii – scumpiti artificial
Pretul benzinei si al motorinei este un exemplu. Presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari din Romania, Ion Tache, a declarat pentru Hotnews.ro ca mentinerea actualelor preturi la carburanti este complet nejustificata, in conditiile in care peste 60% din necesarul de carburanti al Romaniei vine din import.
El este de parere ca Guvernul ar trebui sa impuna niste reglementari foarte clare in privinta fluctuatiilor preturilor combustibililor.
Este cert ca intarirea monedei nationale in raport cu euro a produs pagube insemnate in randul oamenilor de afaceri.
Insa mentinerea preturilor la anumite produse care au o legatura directa cu raportul mai sus amintit denota o abatere majora de la principiile economiei de piata, iar principalii afectati sunt oamenii de rand.