Sari direct la conținut

Depresia după nașterea copiilor afectează și tații. Cum se manifestă și ce efecte poate avea

HotNews.ro
În cazul bărbaților, simptomele depresiei ar putea să apară la 3-6 luni după nașterea bebelușului, Foto: © Svetlana Ivanova | Dreamstime.com
În cazul bărbaților, simptomele depresiei ar putea să apară la 3-6 luni după nașterea bebelușului, Foto: © Svetlana Ivanova | Dreamstime.com

Depresia postnatală – sau depresia postpartum – este un tip de depresie cu care se confruntă unele dintre proaspetele mame după 4-6 săptămâni de la naștere. Mult timp s-a crezut că doar ele trec prin această perioadă dificilă, însă studiile au arătat că și tații pot fi afectați. Se estimează că între 8 și 13% dintre tați trec prin acest tip de depresie.

Momentul instalării și simptomele

Există totuși și unele diferențe notabile între mame și tați în ceea ce privește momentul instalării depresiei postpartum și simptomele acesteia. Dacă în cazul mamelor acest tip de depresie durează aproximativ patru luni după ce aduc pe lume copilul, în cazul bărbaților simptomele apar ceva mai târziu, respectiv la 3-6 luni după nașterea bebelușului. Potrivit dr. Pierre Azzam, asistent la Catedra de psihiatrie a University of Pittsburg Medical Center, simptomele depresiei postnatale la proaspeții tătici pot include: insomnie, pierderea interesului, a concentrarii și a poftei de mâncare.

„Pentru tați aceste simptome sunt insidioase. Ei încep să devină mai retrași, iau mai greu decizii, sunt irascibili, agitați și autocritici”, mai punctează profesorul Azzam.

Am depresie dar… refuz să mă tratez

Concluzia unui studiu pilot realizat recent la Universitatea Illinois din Chicago pe 24 de subiecți cu vârste cuprinse între 19 și 48 de ani, i-a surprins și pe oamenii de știință, care au constatat că rezultatele screeningului pozitiv la depresia postpartum la tați au fost mai mari decât cele la care se așteptau. La fel de surprinzător pentru ei a fost și faptul că cei depistați ca suferind de depresie postpartum au manifestat rezistență în a accepta servicii individuale de sănătate mintală.

Dr. Sam Wainwright, autorul principal al studiului, a ținut să sublinieze importanța și necesitatea concentrării eforturilor profesioniștilor din domeniul sănătății mamei și copilului și asupra taților, ceea ce ar contribui la îmbunătățirea sănătății întregii familii.

Tratamentul depresiei postpartum include atât psihoterapie cât și administrarea de medicamente, medicii fiind încurajați să descopere depresia la bărbați în primul an și să ofere tratament dacă ea este prezentă.

Oboseala, nemulțumirile și grijile pot fi cauzele

Care sunt cauzele depresiei postnatale la proaspeții tați? Pot fi multiple. Pe de o parte, în rândul celor implicați în creșterea și îngrijirea noului-născut, poate fi vorba despre oboseală, lipsa somnului și perturbarea ritmului circadian sau de antecedente de depresie.

Pe de altă parte, cauzele mai pot fi reprezentate de faptul că bebelușul nu a fost planificat, că nu are sexul pe care și l-a dorit, că situația financiară a familiei nu este una tocmai bună sau că pur și simplu este stresat de prezența a încă unui membru în familie ori de responsabilitățile apărute odată cu nașterea lui. Inclusiv depresia postpartum a mamei poate fi factorul declanșator al depresiei tatălui.

Schimbările hormonale, cu bune și rele

Există și o componentă hormonala a depresiei postnatale la tați. Cercetările au arătat că în primele 3-6 luni de la nașterea copilului, bărbaților le scade ușor nivelul de testosteron și crește cel al estrogenului. Aceste schimbări, cumulate cu lipsa somnului și alți factori, pot crea „furtuna perfectă” și cauza despresiei postanatale.

Într-un studiu publicat în iunie 2019, se menționează că un tată poate experimenta modificări hormonale în timpul sarcinii partenerei și timp de câteva luni după nașterea copilului. Partea bună este însă aceea că multe dintre aceste schimbări hormonale ar putea ajuta la formarea unei relații puternice tată-copil.

Oamenii de știință au descris studii care leagă nivelurile scăzute de testosteron la proaspeții tați cu niveluri mai scăzute de agresivitate și răspunsuri empatice crescute vizavi de copilul care plânge, efecte care, la rândul lor, se crede că întăresc atașamentul tatălui față de copil.

Aceștia au mai făcut referire, de asemenea, la studii care leagă nivelurile crescute de estrogen la proaspeții tați de comportamente paterne mai implicate. În plus, creșterea altor hormoni, cum ar fi cortizolul și prolactina, ar putea fi asociată cu o educație paternă mai implicată și un atașament mai puternic părinte-copil.

Depresia postnatală paternă și comportamentele deviante

Partea și mai întunecată a depresiei postpartum la bărbați este aceea că ei își pot găsi refugiul în consumul de alcool, jocurile de noroc, practicarea excesivă a sportului sau chiar în relații extraconjugale, lucru care poate duce la conflicte familiale și chiar divorț. Depresia postpartum este asociată, iată, cu consecințe grave, dar este o afecțiune care dispune de tratamente eficiente. Cu condiția ca ele să fie acceptate…

Recunoașterea și tratarea depresiei postpartum paternă poate îmbunătăți calitatea vieții pentru tată și familie și poate reduce riscul de probleme emoționale și comportamentale la copii, este una dintre concluziile studiului.

Depresia postpartum a tatălui se răsfrânge asupra copilului

Mai trebuie avute în vedere și alte aspecte, efectul depresiei postpartum al tatălui având consecințe asupra copilului. Oamenii de știință au constatat că bebelușii taților depresivi au experimentat niveluri mai mari de suferință, iar copiii care trăiesc cu un tată cu depresie (sau alte boli mintale) au un risc crescut cu 33 până la 70% de a dezvolta probleme emoționale sau comportamentale.

De asemenea, depresia paternă a fost asociată cu o agresivitate crescută la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani și cu probleme de comportament și dezvoltare emoțională și socială la copiii de 4 și 5 ani.

Un studiu al cărui obiectiv a fost evaluarea asocierii dintre depresia postnatală la bărbați și tulburările ulterioare la copiii lor, a concluzionat că depresia la tată în perioada postnatală este asociată cu tulburări psihice ulterioare la copil, independent de depresia postnatală maternă. Studiul s-a desfășurat timp de 7 ani pe o populație de 10.975 de tați și copiii lor.

Depresia la tați în perioada postnatală a fost asociată semnificativ cu tulburarea psihiatrică la copiii lor 7 ani mai târziu, în special tulburări de opoziție sfidătoare/de conduită. Un istoric de depresie severă și anxietate au fost cei mai puternici predictori ai depresiei paterne în perioada postnatală.

Sursa foto:

Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro