Sari direct la conținut

Deputata rusă Maria Butina, condamnată pentru spionaj în SUA, denunță arestarea lui Pavel Durov: „Acum au practic un ostatic și vor încerca să șantajeze Rusia”

HotNews.ro
Deputata rusă Maria Butina, condamnată pentru spionaj în SUA, denunță arestarea lui Pavel Durov: „Acum au practic un ostatic și vor încerca să șantajeze Rusia”
Maria Butina. Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Deputata rusă Maria Butina afirmă că arestarea lui Pavel Durov, miliardarul de origine rusă care a fondat și deține aplicația de mesagerie Telegram, face parte dintr-o „vânătoare de vrăjitoare” și semnifică faptul că libertatea de exprimare este acum „moartă” în Europa.

„Pavel Durov este un deținut politic – victima unei vânători de vrăjitoare a Occidentului”, a declarat Maria Butina, duminică, pentru agenția Reuters.

„Arestarea lui Pavel Durov înseamnă că nu există libertate de exprimare – înseamnă că libertatea de exprimare în Europa a murit”, a mai susținut deputata rusă.

Butina, care a petrecut 15 luni în închisoare în SUA pentru că a acționat ca agent rus neînregistrat și care acum este deputat din partea partidului aflat la putere Rusia Unită, consideră că Durov a fost arestat într-o încercare a Occidentului de a obține controlul asupra rețelei Telegram.

„Acum au practic un ostatic și vor încerca să șantajeze Rusia, vor încerca să șantajeze toți utilizatorii Telegram și nu numai că vor încerca să obțină controlul, ci și să blocheze rețeaua aici, în Rusia”, a susținut ea.

Pavel Durov, arestat în Franța

Patronul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat sâmbătă seară pe aeroportul Le Bourget din apropiere de Paris, după ce anchetatorii francezi au emis un mandat de percheziție contra sa pentru diverse infracțiuni legate de serviciul său de mesagerie criptată.

Aflat împreună cu garda sa de corp și cu asistenta sa, care îl însoțesc în permanență, miliardarul rus în vârstă de 39 de ani, care deține și cetățenia franceză, a fost arestat în terminalul aeroportului Bourget, după cum au relatat surse apropiate cazului pentru AFP. El venea de la Baku (Azerbaidjan) și urma să petreacă cel puțin o seară la Paris, unde plănuia să ia cina, a adăugat o altă sursă apropiată cazului. Durov urmează să fie prezentat justiției duminică.

Cine este Maria Butina

Maria Butina (35 de ani) a fost condamnată la închisoare în Statele Unite, în 2018, pentru spionaj. Ea a recunoscut că a acționat ca agent de influență al Rusiei, infiltrându-se în grupuri politice americane și care pledau în favoarea deținerii armelor de foc, influențând activiști conservatori și republicani. Ea a fost acuzată de „conspirație” la „promovarea intereselor Rusiei”.

În octombrie 2019, după ce a executat 15 luni de detenție, Butina a fost extrădată în Rusia și a fost primită cu mare pompă la Moscova. Oficialii ruși au calificat acuzațiile aduse de partea americană drept ridicole, susținând că mărturia rusoaicei a fost obținută sub presiune.

INTERVIURILE HotNews.ro