Deputații au dat undă verde pentru desființarea Secției Speciale
Camera Deputaților a adoptat, luni, proiectul de lege care desființează Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ). Cu 205 voturi „pentru”, 90 „împotrivă” și o abținere, proiectul de lege propus de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este și forul decizional în acest caz.
USR a anunțat că va contesta pe toate căile, inclusiv la Curtea Constituţională, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale.
- „(…) Vom contesta pe toate căile, inclusiv la Curtea Constituţională, deşi unul dintre beneficiarii acestui pachet de act normative este chiar CCR sau mai degrabă o parte a judecătorilor CCR, care şi-au dorit ei înşişi să nu poată fi anchetaţi de DNA.
- Este foarte trist, pentru că marea majoritate a magistraţilor din România nu îşi doresc nici legi care să îi protejeze, nici legi care să încalce flagrant principiul egalităţii în faţa legii”, a declarat la Parlament deputatul USR Stelian Ion.
Cătălin Drulă: Iohannis devine groparul justiției din România
Liderul USR, Cătălin Drulă, a acuzat că PSD, PNL şi UDMR aruncă justiţia în era Dragnea.
El spune că votul dat acestui proiect este un atac frontal la justiţia din România:
- „În realitate, PSD, PNL şi UDMR au votat o reînfiinţare pe steroizi a acestei Secţii Speciale.
- Mesajul acestor partide este clar: DNA a deranjat clasa politică, deci DNA trebuie trasă pe linie moartă. Aşa că DNA pierde din atribuţii şi, în acelaşi timp, se creează o nouă bâtă cu care politicienii să controleze magistraţii incomozi.
- Nu au avut răbdare să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia. Pentru că aceşti politicieni ştiu foarte bine că ceea ce au votat este contrar principiilor europene. DNA nu va mai putea ancheta procurori şi judecători pentru fapte de corupţie.
- Şi nici pe judecătorii Curţii Constituţionale şi pe magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională (…).
- Acum, probabil, Klaus Iohannis este fericit. Planul care a început cu demiterea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA se apropie de final. Iohannis devine groparul justiției din România”.
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat, vineri, raport favorabil proiectului. PSD a depus un amendament care prevede că judecătorii Curții Constituționale, dar și membrii Consiliului Superior al Magistraturii și magistrații Înaltei Curți de Casație vor putea fi anchetați de către noua structură care va înlocui Secția Specială.
Ce prevede proiectul lui Predoiu de desființare a SIIJ
Proiectul de lege a generat critici în spațiul public, unele voci reclamând că va fi creată, de fapt, SIIJ 2.0. Prin acest proiect DNA este scoasă din ecuație, dosarele privind presupuse fapte de corupție săvârșite de magistrați urmând să fie instrumentate de către Parchetul General și de parchetele curților de apel.
Conform proiectului de lege, competențele Secției speciale vor fi transferate de fapt către o nouă structură, denumită de Predoiu „sistem inspirat de modelul Parchetului European”.
Nucleul central va fi la Secția de Urmărire penală și criminalistică a Parchetului General, unde 12 procurori vor avea competențe pe dosarele vizând presupuse fapte de corupție ale magistraților. DNA – singura unitate de parchet specializată în fapte de corupție – este exclusă astfel din schemă, cerință exprimată cu insistență atât de PSD, cât și de UDMR. Pe lângă cei 12 procurori, vor avea competențe pe astfel de fapte 30 de procurori (câte doi) de la fiecare parchet de curte de apel din țară.
Cei 42 de procurori vor fi propuși de către procurorul general, în cazul celor de la Parchetul general, respectiv de către șefii parchetelor curților de apel și vor fi desemnați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
Întrebat despre excluderea DNA din acestă schemă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu spunea că „o altă soluție tehnică pentru desființarea SIIJ nu e posibilă politic în acest moment”, el precizând că noul proiect a fost agreat de toate partidele din coaliție. El a susținut că nu va fi vorba, de fapt, despre o altă structură care să înlocuiască SIIJ, ci despre un nou sistem, invocând modelul Parchetului European.
Ministrul Justitiei, Cătălin Predoiu, susținea ca secția specială va fi desființată cel târziu în martie, asa cum prevede programul de guvernare.