Deputatii au decis ca-si dau de pomana vilele de protocol
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti Legea privind vanzarea imobilelor de la RAAPPS. Documentul a fost adoptat cu 135 de voturi pentru, 53 impotriva si 18 abtineri., legea urmand sa ajunga la seful statului pentru promulgare. Anterior, senatorii au pastrat prevederea din ordonanta 28, care spune ca vilele se vand prin negociere directa, si nu exclusiv pe calea licitatiei, cum ceruse Traian Basescu. Deputatii sustin insa ca au imbunatatit textul astfel incat vilele sa se vanda la pretul corect.
Comisia pentru politica economica din Camera Deputatilor a introdus noi amendamente la legea privind vanzarea unor imobile RAAPPS. Presedintele comisiei, Mihai Tudose (PSD) a explicat pentru Hotnews.ro noile modificarii ale legii care reglementeaza situatia imobilelor RAPPS.
„Am acceptat forma venita de la Senat, dar am mai imbunattait legea si am introdus noi amendamente. Astfel se organizeaza licitatie deschisa pentru imobilele care nu sunt inca ocupate. Un alt amendament , de fapt o completare este ca la imobilele ocupate de chiriasi, RAPPS daca doreste sa le vanda acestora, trebuie sa cheme un evaluator care sa stabileasca pretul corect al pietei. O alta nouatate introdusa de noi este aceea ca daca chiriasiul este persoana fizica el poate plati un avans de 30% din valoarea imobilului dupa care restul il poate achita in rate”, afirma deputatul Mihai Tudose.
Raportul favorabil pentru legea privind imobilele RAPPS a fost adoptat cu amendamente aduse in unainimitate de catre cei 21 de deputati prezenti in Comisie. Acesta a fost pus pe ordinea de zi a sedinteti Camerei Deputatilor de marti 11 decembrie. Camera este forul decizional in acest caz, legea urmand sa merga spre promulgare la presedintele Traian Basescu.
Cum a trecut legea de Senat
● Vanzarea imobilelor se realizeaza prin licitatie sau, dupa caz, prin negociere directa in conditiile legislatiei in vigoare.
● Regia vinde prin licitatie deschisa doar imobilele neocupate in prezent
● Comisia juridica a adoptat propunerile senatorului PD Radu Berceau, care nu elimina negocierea directa, dar introduc o conditie. Astfel pot cumpara prin negociere directa imobilele de protocol numai persoanele fizice si juridice care le au in folosinta de drept si care au toate taxele aferente platite pana la 30 septembrie 2007. In acest caz, RAAPPS trebuie sa consulte in maximum 15 zile acesti chiriasi daca sunt sau nu de acord sa cumpere imobilele prin negociere directa.
● RAAPPS organizeaza licitatie pentru contactarea unui evaluator care sa stabileasca pretul imobilului la valoarea pietei si negociaza cu chiriasii pe baza acestei evaluari
● Vanzarea imobilului cu plata in rate pentru persoanele fizice se face in urmatoarele conditii: avans de minim 30% din pretul de vanzare si rate lunare esalonate pe un termen de doi ani de zile
● In cazul in care la cea de-a treia licitatie nu se inregistreaza o oferta care sa reprezinte valoric pretul de pornire al licitatiei, se impune reexaminarea oportunitatii continuarii procesului de vanzare precum si reducerea pretului de pornire pentru urmatoarea licitatie
Basescu a cerut licitatie
La sfarsitul lunii octombrie, presedintele Traian Basescu a trimis legea care reglementeaza situatia imobilelor RAPPS inapoi in Parlament. Seful statului a specificat in cererea se reexaminare ca trebuie eliminata metoda vanzarii imobilelor detinute de RA-APPS prin negociere directa, deoarece licitatia trebuie sa ramana singura forma de instrainare a bunurilor imobile respective, deoarece reprezinta o puternica garantie anticorutie si singura garantie de acces a publicului la cumpararea acelor imobile.
Potrivit presedintelui Traian Basescu, chiriasii pot pastra un drept de preferinta numai daca ofera un pret egal cu alti cumparatori, iar legiutorul nu trebuie sa impiedice formarea unui pret mai bun pentru unele bunuri ale statului, prin evitarea licitatiei si incredintarea lor directa.
Vile vanate de toate partidele
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, intr-un interviu BBC-HotNews.ro, ca va solicita prelungirea contractului de inchiriere pentru vila de protocol de la RAAPPS, pe care intentioneaza sa o cumpere “in functie de pret”. “Depinde de pret, ca daca iti cere 2 milioane de euro pe ea, nu am banii si atuncea spunem pas si mergem la nivel… la punga mea. Daca este un pret mai accesibil, discutam”, a spus Geoana.
“In acest moment sunt interesat sa cumpar o casa, sa o las copiilor mei dupa ce ‘dam coltul’. Daca reusesc sa iau casa in care stau astazi as fi multumit, ca e o casa intr-un cartier bun. Daca nu reusesc si e prea scumpa pentru mine, ma duc unde imi permite buzunarul”, a mai afirmat liderul PSD.
Cotidianul a scris acum cateva luni ca mai multi lideri PSD, intre care si Mircea Geoana, refuza sa paraseasca locuintele de protocol RAAPPS in care stau cu chirie desi nu mai ocupa functii publice. Liderul PSD plateste o chirie de aproximativ 7 milioane de lei vechi pentru o vila intr-o zona centrala, pe str. Cucu Starostescu nr. 3. Pe lisa publicata de Cotidianul apareau numele mai multor fosti demnitari PSD dar si ale unor lideri PD si PNL.