Deputatii au votat in unanimitate Codul de Procedura Penala
In sedinta de marti 23 octombrie, parlamentarii au votat cu 217 voturi pentru si nici unul impotriva modificarile facute de comisia juridica la Codul de Procedura Penala. Este vorba despre modificarile care au scandalizat societatea civila si presa.
Potrivit stenogramei sedintei publicate pe site-ul Camerei Deputatilor, nu au existat dezbateri pe articole, aceste fiind adoptate pe banda rulanta. In timpul sedintei, deputatii PD au cerut o pauza de consultari, fara sa vina cu o propunere concrera dupa reluarea sedintei.
Sedinta comisiei juridice – convocata in regim de urgenta
Ordonanta 60/ 2006 privind Codul de procedura penala fost discutata la Comisia Juridica din Camera Deputatilor in regim de urgenta luni 22 octombrie, membrii comisiei adoptand rand pe rand controversatele amendamente. Din cei 27 de membri ai comisiei juridice, doar 15 au fost prezenti la sedinta si au votat amendamentele.
Conform presedintelui comisiei, Sergiu Andon, “a existat cvorumul necesar pentru adoptarea modificarilor”. De asemenea, la sedinta nu a participat reprezentantul ministerului Justitiei, Katalin Kibedi.
Presedintele comisiei juridice, Sergiu Andon, a declarat pentru HotNews .ro ca de amendamentele depuse la ordonanta s-au ocupat patru raportori desemnati de membrii comisiei. Este vorba despre Eugen Nicolicea (PSD), Mate Andras Levente (UDMR), Florin Iordache (PSD) si Gheorghe Gabor (PNL), care care au adunat si unificat amendamentele.
Andon a declarat ca motivul pentru care s-au intalnit luni dupa amiaza a fost faptul ca Ordonanta privind Codul de Procedura Penala a intarziat foarte mult la comisia juridica si “era nevoie sa o adoptam cat mai repede”. Astfel, membrii comisiei au fost convocati prin SMS-uri la sedinta de luni, unde raportorii au prezentat amendamentele.
Juristii le-au votat pe banda rulanta in unanimitate, inregistrandu-se doar o abtinere – a deputatului UDMR Mate Andras Levente. Confom procedurii, s-a intocmit un raport care, impreuna cu modificarile ordonantei, a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei de plen de marti.
Membrii comisiei prezenti la sedinta:
Sergiu Andon PC
George Baesu PSD
Elena Mirela Adomnicai PSD
Eugen Nicolicea PSD
Florin Iordache PSD
Razvan Petrica Bobeanu PSD
Ioan Timis PNL
Gheorghe Gabor PNL
Mate Andras LeventeUDMR
Sandor Tamas UDMR
Ion Gontea PD
Gheorghe Sarb PD
Deputatii nu au stiut de modificarile la Codul de Procedura Penala
Codul de Procedura Penala, in varianta Comisiei Juridice, a ajuns marti pe ordinea de zi a plenului, deputatii adoptand-o cu 217 voturi pentru si nici unul impotriva. Potrivit stenogramei publicate pe site-ul Camerei Deputatilor, nu au existat dezbateri pe articole, acestea fiind adoptate pe banda rulanta.
In timpul sedintei, deputatii PD au cerut o pauza de consultari, fara sa vina insa cu o propunere concreta dupa reluarea sedintei. Conform stenogramei, s-a inregistrat o singura interventie – cea a deputatului PD Daniel Buda, care a sesizat o “eroare materiala” nesemnificativa, care a si fost clarificata.
Fragmente din dezbaterea Codului de procedura penala:
Domnul Bogdan Olteanu:
La pct.16 pe ordinea de zi, proiectul de Lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi.
Legea are caracter ordinar.
Proiect adoptat de Senat. Organic? legea are caracter organic, data fiind propunerea de adoptare, venita de la comisie.
Raport de adoptare, cu amendamente din partea Comisiei juridice, de disciplina si imunitati. Suntem in procedura de urgenta. Camera decizionala.
Daca initiatorul doreste sa sustina proiectul? Nu este necesar.
…………………………………………………..
Interventii la alte interventii la dezbateri generale? Nu sunt.
Trecem la dezbaterile pe articole. Lucram pe Anexa cu amendamente admise. va atrag atentia ca exista si 3 amendamente respinse. O sa-i rog pe cei care le-au initiat, daca doresc, sa le sustina.
De la pct.1 la pct.10. Daca exista obiectii, observatii, comentarii? Nu sunt. Adoptate.
De la pct.11 la pct.20? Adoptate. Sa-mi spuneti, domnule presedinte, unde-i punctul respectiv.
De la pct.21 la pct.30. Adoptate.
De la pct.31 la pct.40? Adoptate.
Cititi integral stenograma de la dezbaterile Codului de procedura Penala si de la votul final:
http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=6383&idm=2&idl=1