Sari direct la conținut

Deputatii s-au razgandit: ziaristii nu mai fac inchisoare pentru difuzarea de filmulete gen Remes

HotNews.ro

Deputatii din Comisia Juridica au votat marti un amendament al unei noi legi de modificare a Codului Penal, prin care ziaristii sunt scosi de sub prevederea legala potrivit careia ar fi putut face inchisoare pentru difuzarea unor inregistrari precum filmuletul cu Decebal Traian Remes. In ceea ce priveste restul modificarilor controversate la Codul Penal, acestea nu au fost amendate.

  • Citeste si:
    Inchisoare pentru ziaristii care difuzeaza filme de tip ‘Remes’
  • Amendamentul, depus de deputatul PSD Eugen Nicolicea, specifica faptul ca intra sub incidenta legii si pot face inchisoare nu ziaristii, ci functionarii care au atributii de serviciu pastrarea secretelor si a confidentialitatii informatiilor.

    Amendamentul modifica articolul 195 al Legii privind modificarea Codului Penal, un articol care a starnit protestele societatii civile pentru ca prevedea inchisoare de la 2 la 7 ani pentru toate persoanele care difuzeaza inregistrari interceptate.

    Eugen Nicolicea a declarat ca “data trecuta cand am operat modificarile la codul de procedura penala s-a considerat si s-a interpretat gresit ca articolul vizeaza jurnalistii. Pentru a nu mai fi nici o suspiciune in acest caz, si a nu se mai crede ca vrea sa inchidem jurnalistii, am modificat azi un proiect de lege care voza Codul Penal si care este in stadiul final la Camera”.

    Camera Deputatilor este camera decizionala in acest caz.

    Modificarile care fac usoara viata infractorilor raman valabile

    Deputatii au modificat marti doar prevederea care-i privea pe ziaristi. In ceea ce priveste prevederile care ii ajuta pe infractori sa scape mult mai usor de urmarire sau sa beneficieze de pedepse mai mici, acestea au ramas valabile.

    Iata cateva dintre prevederile din legea trimisa de Parlament la promulgare catre Presedintie:

  • potentialii infractori vor fi mai intai pusi in garda ca procurorii sunt pe urmele lor si abia apoi li se pot intercepta telefoanele.
  • avocatii pot intrerupe in orice moment cursul anchetei pe motiv ca procedura a fost incalcata. Asta inseamna ca anchetele vor fi intrerupte de mici procese iar procurorii vor sta cu bratele incrucisate asteptand verdictul instantei.
  • cu noul Cod de procedura perchezitiile vor fi anuntate dinainte
  • prejudiciul cu consecinte deosebit de grave a saltat pragul de la aproximativ 60 de mii de euro la 10 milioane de euro
  • A fost eliminata posibilitatea interceptarilor in regim de urgenta, pe durata de 24 de ore
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro