Deși e văzut ca un erou, omul care a inspirat filmul ”Hotel Rwanda” își așteaptă luni sentința în procesul în care e acuzat de terorism
După mai mult de un an petrecut după gratii, omul care a inspirat filmul „Hotel Rwanda” urmează să-și afle soarta luni, potrivit abcnews. Un judecător din Rwanda urmează să pronunțe verdictul final în procesul fostului hotelier Paul Rusesabagina și al 20 de co-inculpați, care sunt acuzați de terorism. O decizie a fost așteptată în urmă cu o lună, dar a fost amânată, fără să se fi anunțat motivul întârzierii. Rusesabagina, care a fost judecat pentru 13 acuzații, inclusiv crimă și finanțarea terorismului, ar putea fi condamnat la închisoare pe viață. El și-a susținut nevinovăția, familia și avocații spunând că întreg procesul este o farsă.
„Suntem fericiți că această șaradă se încheie”, a declarat familia Rusesabagina pentru ABC News într-o declarație dată înainte de verdict. „Presupunem că îl vor găsi vinovat…Noi am tot spus lumii întregi că nu există un proces echitabil în Rwanda, iar ultimele luni au confirmat acest lucru. Nu există o justiție independentă”.
Rusesabagina, tată a 6 copii, în vârstă de 67 de ani, era managerul hotelului des Mille Collines din Kigali în timpul genocidului ruandez din 1994.
Guvernul rwandez, controlat de membrii extremisti ai majorității etnice hutu, a lansat o campanie sistemică pentru a elimina minoritatea etnică tutsi, sacrificând peste 800.000 de oameni pe parcursul a 100 de zile.
Peste 1.200 de persoane s-au adăpostit în Hotel des Mille Collines în timpul a ceea ce este descris drept cel mai întunecat capitol din istoria Ruandei. Rusesabagina, care are origini atât hutu cât și tutsi, a declarat că și-a folosit slujba și legăturile cu elita hutu pentru a proteja oaspeții hotelului de masacru. Evenimentele au făcut subiectul filmului „Hotel Rwanda”, rolul principal jucându-l Don Cheadle (Rusesabagina), el câștigând o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor în 2005.
După lansarea filmului, Rusesabagina a faimos și era privit ca un erou. De asemenea, a devenit un critic deschis al președintelui ruandez Paul Kagame.
Rusesabagina a fugit din Ruanda împreună cu familia sa în 1996 și este acum cetățean belgian și rezident SUA. El a făcut greșeala de a călători în Dubai pe 27 august 2020, pentru a se întâlni cu un pastor născut în Burundi despre care Rusesabagina susține că l-a invitat să le vorbească enoriașilor burundezi despre experiența sa din timpul genocidului ruandez. Mai târziu în acea noapte, cei doi au urcat într-un un avion privat despre care Rusesabagina credea că îi va duce în capitala statului Burundi.
Rusesabagina nu știa că pastorul lucra ca informator pentru Biroul de Investigații din Rwanda (RIB) și îl păcălise să urce într-un zbor charter către Kigali.
Procurorii ruandezi susțin că Rusesabagina ar fi vrut să meargă în Burundi pentru a se coordona cu grupările rebele cu sedii în Burundi și în statul vecin Congo.
Locația lui Rusesabagina a rămas necunoscută timp de câteva zile, până când autoritățile ruandeze l-au prezentat în cătușe în timpul unei conferințe de presă de la sediul RIB din Kigali, la 31 august 2020. Rusesabagina susține că a fost bătut și torturat înainte de a fi încarcerat.
De atunci, Rusesabagina a fost ținut într-o închisoare din capitala Ruandei, stând peste opt luni de izolare, potrivit echipei sale de avocați, asta deși regulile ONU (așa-numitele ”reguli Mandela”) interzic punerea cuiva în izolarepentru mai mult de 15 zile consecutive.
Familia Rusesabagina și reprezentanții legali ai acestuia au acuzat autoritățile ruandeze de răpire și aducere ilegală în țară. Guvernul ruandez a recunoscut că a plătit avionul care a dus Rusesabagina la Kigali, dar Kagame a spus că nu s-a petrecut ”nimic greșit”.