Despre legalizarea drogurilor usoare cu psihologul Violeta Faragau: Ce risti daca fumezi marijuana? Cum e iarba vanduta in Romania?
Ai luat droguri usoare? E primul pas catre drogurile tari? Povesteste-ne experienta ta
Si nu putini au fost cei care au reactionat la aceasta provocare, relatand nu doar experienta lor personala dar si opinia vis-a-vis de marijuana ca si „gate-way” drug, de dependenta pe care nu o da acest drog sau de functia pe care o are consumul („ma deconecteaza”, „iesi din obisnuinta mintii tale”, „rad de clantza de la usa”, etc). Discutia cu privire la consumul si legalizarea de marijuana nu este una noua si nici usoara. Mai ales daca ea se bazeaza pe experientele personale sau pe preferintele noastre. Eu nu pot contesta experienta ta si nici tu nu o poti contesta pe a mea.
Eventual le putem comenta si atat. Prin urmare, cred ca o discutie pertinenta si cu atat mai mult o decizie vis-a-vis de legalizarea drogurilor usoare trebuie sa aiba la baza ceva mai mult decat experientele noastre. Si cum ar fi sa apelam la niste studii? Ce zic cei care dincolo de a fi subiectivi, incearca sa afle niste date concrete?
Marijuana este un drog mult mai puternic in prezent decat a fost cu ani in urma. THC, substanta psihoactiva cea mai importanta din marijuana (care este responsabila de efectul produs), a fost gasita in 2008 in concentratia cea mai ridicata de cand a inceput pentru prima data sa fie dozata. Daca in 1983 concentratia medie de THC era sub 4%, in 2008 media a atins 9,6%. Cea mai ridicata concentratie gasita intr-o planta a fost de…37,2%!!
Marijuana produce dependenta. In ciuda opiniei care circula conform careia marijuana este un drog slab care nu produce dependenta, studiile confirma ca marijuana produce atat dependenta fizica (nevoia de doze mai mari si simptome neplacute daca se incearca oprirea consumului), cat si dependenta psihica.
Cauza principala a instalarii este considerata concentratia mare de THC din planta. In 2006, in Olanda, concentratia medie era de 16%. In aceasta tara numarul persoanelor care solicita ajutor specializat a crescut de la 1.951 in anul 1994, la 6.544 in anul 2006 – o crestere de 235%.
Aceasta tendinta o pot confirma si personal – in timpul stagiilor de pregatire petrecute la o clinica psihiatrica din Olanda specializata in tratamentul persoanelor cu diverse forme de adictii, am intalnit clienti internati doar pentru consum si dependenta de marijuana.
De asemenea, in SUA in 2006, 4.2 milioane de tineri peste 12 ani s-au declarat cu dependenta sau abuz de marijuana.
Si totusi, cum ramane cu zecile de persoane care au scris spunand ca ei au consumat „iarba” de ani de zile si nu sunt dependenti? Cred ca sunt mai multe explicatii.
- 1.Concentratia de THC din iarba comercializata in Romania este destul de mica. Aceasta explica de ce unii dintre cei care au scris spun ca nu au simtit nici un efect. In urma cu vreo 2 ani, am interactionat cu un tanar (roman) din SUA, dependent de marijuana, trimis de parinti la recupare in Romania – in sensul de rupere a legaturii cu mediul vechi. A rezistat o vreme fara iarba, dar pana la urma a reinceput consumul, foarte nemultumit insa de calitatea proasta a „ierbii” de pe plaiul mioritic.
- 2. Marea majoritatea a celor citati de articol s-au declarat a fi fumatori ocazionali („fumez iarba din cand in cand”, „fumez de cativa ani, ocazional totusi”, „fumez marijuana ocazional de cativa ani”, „fumez iarba de aprox. 10 ani, fac asta neregulat…. nu cred ca am fumat mai mult de un joint pe luna” etc.). Sigur ca cine fumeaza din cand in cand, nu devine dependent nici de tigari. Sau daca bea o data pe saptamana un pahar de vodca nu devine alcoolic. Deci, daca e sa fim onesti, nici consumul de marijuana ocazional nu da dependenta…fizica, cel putin. Pentru ca nu am putut sa nu ma intreb ce s-ar intampla daca dintre toti consumatorii care fumeaza de 3, 4, 5, 7 sau 10 ani, ocazional, unii dintre ei si-ar propune sa nu o mai faca deloc timp de cel putin un an…
- 3. De asemenea marea majoritatea a celor care au scris par a fi tineri adulti – studenti sau angajati, al caror creier si sistem nervos este matur, si astfel au capacitatea de a consuma cu masura, sau „intr-un ritm decent” cum spunea cineva. Nu acelasi lucru este valabil pentru copii sau tineri al caror sistem nervos este inca in proces de maturizare. Practica ne arata ca interzicerea comercializarii tigarilor si bauturilor alcoolice catre minori nu ii opreste pe foarte multi dintre ei sa le consume. In absenta centrelor de tratament si recuperare (din cunostintele mele exista vreo 3 in toata Romania), consider ca nu ne putem permite riscul de a ne expune cu legea in mana la cresterea numarului de persoane care ar putea deveni dependente de marijuana.
- 4. Tinerii consumatori de marijuana pe care i-am cunoscut si care au ajuns sa experimenteze consecinte negative (detasare de realitate, psihoze, schizofrenie etc.) nu mai sunt in masura sa citeasca Hotnews si sa comenteze pe forumuri.
Nota:Psihologul Violeta Faragau este director executiv al Asociatiei Preventis din Cluj Napoca